Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Stockholmsbörsens breda index (OMXSPI) hade en negativ utveckling under veckans första handelsdag. Indexet stängde ned 0,40 procent och slutade på 1001 punkter. Ser vi till den tekniska bilden på medellång sikt är en stigande trend identifierad, om än den huvudsakliga kursrörelsen varit horisontell sedan i maj. Indexet testar nivånerna runt 1000-1013 punkter. Ett etablerat brott upp genom 1010-1013 punkter ger köpsignal.

Investtechs korta Hausseindex står idag i 50 på kort sikt. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimistindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 49. Vi har därmed i stort sett jämvikt mellan optimister och pessimister på marknaden på både kort och lång sikt.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och säljtransaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 354 köp och 111 försäljningar, vilket motsvarar en köpandel på 76 procent. Köpandelen på årsbasis är 78 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

OMXSPI är samlat sett tekniskt svagt positiv på medellång sikt (1-6 månader). Närheten till stöd- och motståndsnivåer gör dock att den tekniska bilden, och med det rekommendationen för indexet, kan komma förändras snabbt. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

Investtechs rekommendation: Svagt positiv.

  

Byggbolaget Skanska ser för ögonblicket köpvärd ut ur ett tekniskt och kvantitativt perspektiv. Aktiekursen har utvecklats positivt under en längre period. Den senaste tiden har efterfrågan på aktien ökat och kursen har brutit upp genom taket i den stigande trendkanalen som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt.

Stigande trender är en pålitlig teknisk köpsignal och ett brott upp genom taket är en ännu starkare köpsignal enligt Investtechs forskningsresultat. Trendbrottet öppnar även upp för en starkare stigningstakt jämfört med tidigare.

Det saknas motstånd i kursdiagrammet och vid reaktioner tillbaka återfinns tekniskt stöd vid cirka 200 kronor. Därmed återfinns kursen över 10 procent ovanför närmaste stödnivå, vilket även det är en köpsignal enligt Investtechs forskning. Historiska volymtoppar och volymbottnar motsvaras väl av toppar och bottnar i kursen. Detta bekräftar en positiva trendbilden i Skanska B. Ett RSI-21 värde över 70 visar att momentumet i aktien är starkt positivt.

Skanska B är maximalt positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.  

 

Tillverkningsbolaget Billerud ser tekniskt köpvärd ut. Aktiekursen utvecklas i en stigande trendkanal som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt. Det indikerar en bra utveckling för bolaget och att investerare har varit och fortsatt är optimistiska och är villiga att köpa in sig i bolaget till högre och högre nivåer.

Just nu saknas det motstånd och vid reaktioner tillbaka har kursen stöd vid cirka 112 kronor. Handelsvolymen i aktien har tidigare varit högre runt kurstoppar och lägre runt kursbottnar. Det bekräftar den positiva trendbilden. Aktien har ett starkt positivt momentum där fortsatt uppgång indikeras.

Billerud AB är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader). OBS - Bolaget förväntas presentera rapport den 24 oktober i år. Den tekniska bilden kan snabbt förändras på marknadens reaktioner på rapporten.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

CDON med verksamhet inom E-handelsbranschen har både en hög likviditetsrisk (aktien omsätts bara runt en halv miljon kronor vissa dagar) och en hög volatilitetsrisk (23.33 procent i genomsnittliga skillnaden mellan högsta och lägsta kurs på månadsbasis). Aktien ser för tillfället tekniskt negativt ut där en fallande trendkanal har identifierats av Investtechs algoritmer på kursdiagrammet för medellång sikt.

Kursen har på senare tid brutit ned genom trendgolvet i trendkanalen vilket öppnar för en ännu starkare nedgångstakt jämfört med tidigare. Det signalerar en ökande pessimism bland investerarna.

Kursen har fallit kraftigt efter säljsignal från en rektangelformation (REC) som identifierades april i år. Den negativa REC-formationen signalerar en fortsatt negativ utveckling för aktien.

Det saknas stöd i kursdiagrammet och vid reaktioner upp möter kursen på motstånd vid cirka 118 kronor. RSI-21 värdet är under 30 efter de senaste veckornas kursnedgång. Aktien har ett starkt negativt momentum där ytterligare nedgång indikeras.

CDON är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader). OBS - Bolaget förväntas presentera rapport den 24 oktober i år. Den tekniska bilden kan snabbt förändras på marknadens reaktioner på rapporten.

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender. Läs mer här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -