Så kan du investera i Blockchain

ETF-analys Blockchain-teknologin och kryptovalutor har vuxit fram som några av de största innovationerna under de senaste decennierna. Placera tipsar om en ETF som investerar i bolag som driver utvecklingen av krypto- och blockchain-teknologin.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Blockchain såg dagens ljus via Bitcoin och har utvecklats långt bortom digitala valutor och erbjuder nu lösningar för decentraliserade applikationer (dApps), smarta kontrakt och en rad andra användningsområden.

Blockchain-teknologins genomslagskraft och kryptovalutornas roll i framtidens finansiella system är fortfarande i sin linda, men deras betydelse och påverkan på globala marknader förväntas bara öka.

Blockchain-teknologins framväxt

Blockchain är en decentraliserad databas som säkerställer att information lagras i block, vilka länkas samman för att bilda en oföränderlig kedja av data. Teknikens stora fördel är dess säkerhet och transparens, vilket gör det svårt att manipulera data.

Det har skapat stort intresse inom sektorer som kräver hög säkerhet, som exempelvis finansiella transaktioner och kontrakt. Blockchain började inom kryptovalutavärlden med Bitcoin år 2009 och Ethereum, men har snabbt spridit sig till andra branscher.

Bolag inom supply chain management (optimering av försörjningskedjor) använder till exempel blockchain för att förbättra spårbarheten och säkerställa att produkter inte förfalskas, vilket ökar konsumenternas förtroende.

Inom kryptovalutor har Ethereum blivit en ledande plattform för finansiell innovation tack vare möjligheten att använda smarta kontrakt, vilka exekverar automatiskt när vissa villkor uppfylls.

Det har lett till en ny era av decentraliserad finans (Defi), som skapar finansiella produkter som lån och försäkringar utan traditionella mellanhänder. I takt med att blockchain fortsätter utvecklas, experimenterar företag och regeringar med nya användningsområden som kan effektivisera allt från val till energihantering.

Kryptovalutornas roll i det finansiella systemet

Bitcoin och Ethereum har blivit symboler för den globala blockchain-revolutionen. Bitcoin har betraktats som en digital tillgång och ett alternativt tillgångsslag, medan Ethereum driver innovationer genom sina smarta kontrakt.

Finansiella system världen över utmanas av Defi, som använder blockchain för att tillhandahålla finansiella tjänster utan banker eller mellanhänder. Det har öppnat möjligheter för individer utan tillgång till traditionella banker att delta i det globala finansiella systemet.

Samtidigt undersöker centralbanker möjligheterna att lansera digitala centralbanksvalutor (CBDC), som skulle vara digitala versioner av traditionella valutor byggda på blockchain-teknologi.

Centralbanken i Kina och vår egen Riksbank har redan pilotprojekt för CBDC, vilket understryker hur blockchain påverkar även de mest etablerade finansiella institutionerna.

Utmaningar och regleringar

En av de största utmaningarna för blockchain och kryptovalutor är den regulatoriska osäkerheten.

Många länder har ännu inte klargjort hur de ska reglera marknaden, vilket skapar osäkerhet kring penningtvätt, skatteflykt och olagliga transaktioner. När regelverken börjar ta form kan detta bidra till mer stabilitet och ökad investerarförtroende och samtidigt minska volatiliteten i sektorn.

För investerare som vill ha en bred exponering mot bolag som driver utvecklingen av krypto- och blockchain-teknologi, rekommenderar Placera den börsnoterade fonden VanEck Crypto and Blockchain Innovators UCITS ETF.

VanEck Crypto and Blockchain Innovators UCITS ETF

VanEck Crypto and Blockchain Innovators UCITS ETF ger investerare exponering mot företag inom den snabbt växande sektorn för digitala tillgångar och blockchain.

Fonden investerar i företag som är direkt involverade i kryptovalutor och blockchain-lösningar, såsom kryptobörser, mining-företag och blockchain-plattformar. Och den erbjuder en diversifierad exponering över flera geografiska marknader.

Fonden är kopplad till MVIS Global Digital Assets Equity Index, ett kapitalviktat index som består av 20 företag verksamma inom den globala blockchain- och digitala tillgångssektorn.

Indexet innehåller bolag som driver kryptobörser, erbjuder betalningslösningar eller utvecklar mjukvara och datacenter för blockchain-teknik. Indexet har en bred definition av digitala tillgångar och fokuserar på företag med betydande intäkter från sektorn.

De tio största innehaven utgör drygt 60 procent av fondens värde. Block är fondens största innehav med 8,9 procent. Det är ett relativt litet bolag med ett börsvärde på 38 miljarder dollar.

Block (tidigare Square) är ett amerikanskt teknikföretag grundat av Jack Dorsey, känt för sina innovativa betalningslösningar för småföretag och mobila plattformar. Företaget har expanderat till kryptovalutor genom sin Cash App, som gör det möjligt för användare att köpa och sälja Bitcoin.

Jack Dorsey

Block har även satsat på blockchain-teknologi och decentraliserad finans, vilket gör det till en nyckelspelare inom fintech och digitala betalningar.

Applied Digital är näst störst på knappt 8 procent. Bolaget är specialiserat på att utveckla och driva högpresterande datacenter för blockchain och artificiell intelligens (AI).

Bolaget fokuserar på att tillhandahålla infrastruktur för energikrävande applikationer som kryptomining och avancerade beräkningar inom AI. Med sin strategiska positionering på marknaden för datacentertjänster spelar Applied Digital en viktig roll i att stödja den växande digitala ekonomin.

Microstrategy är fondens tredje största innehav. Det är ett amerikanskt mjukvaruföretag som erbjuder affärsanalys och molnbaserade tjänster, men har blivit mest känt för sina stora investeringar i Bitcoin.

Under ledning av VD Michael Saylor har företaget gjort Bitcoin till en central del av sin balansräkning och agerar som en förespråkare för kryptovalutan som en tillgångsklass. Genom att kombinera sin traditionella verksamhet med aggressiva investeringar i digitala tillgångar har Microstrategy skapat en unik position på marknaden.

Drygt 71 procent av bolagen kommer från USA, 9 procent är kanadensiska, följt av tyska bolag på drygt 8 procent. Fonden domineras av två sektorer. Största sektor är finanssektorn med 57 procent och teknikbolag på 43 procent.

Risk och volatilitet

Den snabbt växande blockchain-sektorn är fortfarande relativt ung och präglas av hög volatilitet.

Kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum kan uppleva kraftiga prissvängningar, vilket gör sektorn riskfylld. Fonden följer denna utveckling och kan därför vara känslig för marknadsdynamik som förändrade regleringar, teknologiska innovationer eller plötsliga kursförändringar i kryptotillgångar.

Utöver regleringsfrågor är kryptovalutamarknadens volatilitet en avgörande faktor för risken i fonden. Bitcoin har till exempel har haft extrema prisfluktuationer på kort tid, vilket kan driva både uppgångar och nedgångar i ETF:ens värde.

För investerare innebär detta att ETF:en kan ge hög avkastning men också drabbas av stora nedgångar, vilket gör den mer lämplig för långsiktiga investerare med hög riskaptit.

VanEck Crypto and Blockchain Innovators UCITS ETF har en årlig förvaltningsavgift på 0,65 procent och förvaltas av amerikanska VanEck som med huvudkontor i New York.

Förutom den årliga förvaltningsavgiften utgår även courtage då den börshandlade fonden handlas som aktie och då fonden inte är noterad på Stockhomsbörsen utgår en valutaväxlingsavgift.

PÄR STÅHL

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
VanEck Crypto and Blockchain Innovators UCITS ETF Köp 6,98 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -