Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Stockholmsbörsens breda index (OMXSPI) hade en positiv utveckling under måndagen och stängde på 972 punkter, vilket motsvarar en uppgång på 1.17 procent. Indexet vände därmed upp efter fem dagar med nedgång. Ser vi till den tekniska bilden på medellång sikt är en stigande trend identifierad. Kursutvecklingen har dock varit i huvudsak horisontell sedan i våras där 1010 punkter är en signifikant motståndsnivå. Efter senaste tidens svaga utveckling testas nu stödet vid 966 punkter. En etablering under denna nivå skulle försvaga den tekniska bilden ytterligare, medan en etablering en bit ovanför skulle vara positivt.

Investtechs korta Hausseindex står idag i 43 på kort sikt. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimistindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 45. Vi har därmed jämvikt mellan optimister och pessimister på lång sikt och en marginell övervikt av pessimister på kort sikt.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och säljtransaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 445 köp och 126 försäljningar, vilket motsvarar en köpandel på 78 procent. Köpandelen på årsbasis är 79 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

OMXSPI är samlat sett tekniskt neutral på medellång sikt (1-6 månader). Närheten till stöd- och motståndsnivåer gör dock att den tekniska bilden kan komma förändras snabbt. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

Investtechs rekommendation: Neutral.

 

  

Axfood med verksamhet inom dagligvaruhandeln ser tekniskt bra ut. Investtechs algoritmer har identifierat en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Det signalerar ökande optimism bland investerare som alltså har betalat högre och högre kurser för att köpa in sig i bolaget. DStigande trender är en pålitlig köpsignal enligt Investtechs forskningsresultat.

Kursen har stöd vid cirka 258 kronor och möter på motstånd vid cirka 310 kronor.

Axfood är positiv på Investtechs insideranalys och aktien är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.  

 

Sectra som är verksamt inom säkerhetslösningar för bland annat medicinteknik och cybersäkerhetser ser tekniskt bra ut. Aktiekursen utvecklas i en stigande trendkanal på kursdiagrammet för medellång sikt. Det är en bra köpsignal enligt Investtechs forskningsresultat och indikerar en bra utveckling för bolaget.

Den 5 september i år identifierades en köpsignal från en omvänd huvudskuldra-formation (IHS) som signalerar om en fortsatt uppgång. Det saknas motstånd då aktien handlas till all-time-high och vid reaktioner tillbaka har kursen stöd vid cirka 207 kronor. En starkt positiv volymbalans indikerar att volymen har varit högre på uppgångsdagar och lägre på nedgångsdagar. Det bekräftar den positiva trendbilden. Momentum i aktien är starkt positivt på kort sikt.

Sectra B är totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

 

Bilproducenten Volvo Cars ser tekniskt negativ ut. Bara det senaste kvartalet är aktiekursen ned med över 30 procent. Kursen har nu brutit ned genom golvet i den fallande trendkanalen som Investtechs algoritmer har identifierat på kursdiagrammet för medellång sikt.

Ytterligare nedgång indikeras enligt Investtechs forskningsresultat på brott ned genom fallande trender. Vi kan även förvänta oss en starkare nedgångstakt jämfört mot tidigare. I maj månad identifierades även en säljsignal från en huvudskuldra-formation (HS) där målkursen vid 25.16 kronor nu har passerats. Formationen signalerar en fortsatt utveckling i samma riktning och det saknas stöd då den sista stödnivån runt 25.70 kronor har brutits. Brottet gjorde att stödnivån omvandlades till en ny motståndsnivå (25.70 kronor).

En starkt negativ volymbalans indikerar att säljarna är aggressiva medan köparna är passiva och det bekräftar den negativa trendbilden och försvagar aktien ur ett tekniskt perspektiv. RSI under 30 visar att momentum i aktien är starkt negativt på kort sikt. Investerare har alltså gått ned i pris för att kunna sälja sig ur aktien. Det är en säljsignal som indikerar ökande pessimism och att kursen ska fortsätta ned.

Volvo Cars är svagt positiv på Investtechs insideranalys men aktien är totalt sett tekniskt negativ på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

 

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender. Läs mer här.

David Östblad, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -