Börs: Storbanker och teleoperatörer stiger

Börs Stockholmsbörsen var ned något vid lunchtid på måndagen i linje med börstendensen i omvärlden. Storbanker och teleoperatörer lyfte emellertid mot strömmen.

Klockan 12.25 hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 backat 0,5 procent till nivån 2.582. Aktier för 4,7 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Under måndagen håller USA-börserna stängt på grund av helgdagen Labor day, vilket dämpar finansmarknadsaktiviteten generellt.

Inom OMXS30 leddes nedgångarna av fastighetsbolaget SBB, värmeteknikföretaget Nibe, försvarsföretaget Saab och investmentbolaget Kinnevik som alla var ned runt 3-4 procent.

Däremot steg flera storbanker. Deutsche Banks analytiker har återupptagit bevakning av de nordiska bankbjässarna med köpråd för Nordea och Swedbank, vilka adderade 1 procent. Även teleoperatörerna Telia och Tele2 hörde till vinnarna i indexet med uppgångar kring 0,5 procent vardera.

Medicinteknikbolaget Getinge har gjort en avsättning om cirka 480 miljoner kronor kopplat till de tidigare kommunicerade förhandlingarna med den brasilianska federala myndigheten CGU. Aktien tappade 2,2 procent.

Bostadsannonsföretaget Hemnet var upp 1 procent med stöd av medieuppgifter om att den australiensiska bostadsplattformen REA Group överväger ett bud på brittiska Rightmove. REA bekräftade att ett sådant övervägs efter rapporter om att det australiensiska företaget arbetar med Deutsche Bank om ett stort förvärv i utlandet.

Embracer har bekräftat utnämningen av Thomas Kœgler till ny vd för brädspelsbolaget Asmodee i samband med förberedelserna för den tidigare aviserade uppdelningen av Embracer-koncernen i tre bolag. Embracer sjönk 2,4 procent.

Vd-besked kom även från Cint Group där styrelseordförande Patrick Comer ersätter Giles Palmer på vd-posten med omedelbar verkan. Cint föll 12 procent.

Infant Bacterial Therapeutics, IBT, tappade nästan två tredjedelar av sitt aktiemarknadsvärde. Bolagets fas 3-studie med läkemedelskandidaten IBP-9414 har inte kunnat visa signifikanta effekter för studiens två primära effektmått.

Utbildningsbolaget Academedia hade en ny bra handelsdag genom en kursuppgång på 2 procent. Aktien har nu stigit 14 procent sedan bokslutsrapporten i förra veckan.

Kredithanteringsföretaget Intrum sjönk 3 procent. Kepler Cheuvreux har visserligen höjt sin riktkurs, men står fast vid rådet om att minska. Kepler ser fortsatt förhöjda risker i Intrum, som med en hög historisk vinstvolatilitet i kombination med aggressiv skuldsättning inte har något utrymme för misstag.

Aktiespararna har i en analys satt en köprekommendation på telefontillverkaren Doro. Aktien klättrade 6 procent.

Pareto har bland annat tagit in Bioinvent och Lyko i sin svenska portfölj för september. Aktierna avancerade runt 6 procent vardera.

Veckans största finansmarknadshändelse kan bli den amerikanska arbetsmarknadsdatan för augusti som publiceras på fredag och som kan signalera om Federal Reserve kommer att sänka sin styrränta med 25 eller 50 punkter i september.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -