Börsen idag: Öppning uppåt väntas

Morgonrapport Wall Street sjönk under torsdagen och Asienbörserna handlas blandat under fredagsmorgonen. Ledande terminer pekar mot en öppning strax ovanför nollan på Stockholmsbörsen.

De amerikanska börserna tappade mark på torsdagen, tyngda av teknikaktier, då räntorna på statsobligationer steg på grund av minskad oro för en recession. Samtidigt samlades globala centralbankschefer vid det ekonomiska symposiet i Jackson Hole. Investerare kommer att ha full uppmärksamhet på Powells tal på fredagen för ledtrådar om tidpunkten och omfattningen av Feds kommande lättnadscykel i penningpolitiken. Nyheter om ökande ansökningar om arbetslöshetsersättning i USA, efter onsdagens kraftiga nedrevidering av de officiella sysselsättningssiffrorna, verkar bekräfta att arbetsmarknaden är mindre robust än förväntat och gradvis försvagas. Detta dämpade rädslan för en recession samtidigt som det stärkte argumenten för en räntesänkning i september. Det breda indexet tappade 0,9 procent, medan tekniktunga Nasdaq och Dow Jones industriindex backade 1,7 procent respktive 0,4 procent.

Råvarorna handlades blandat under gårdagen. Oljepriserna steg på torsdagen, då förväntningarna på en räntesänkning i USA inom några veckor bidrog till en återhämtning efter fyra dagars prisnedgångar. Högre räntor ökar lånekostnaderna, vilket kan bromsa den ekonomiska aktiviteten och minska efterfrågan på olja. Den amerikanska dollarn har nyligen fallit på grund av oro över en försvagning av ekonomin, vilket stöttar oljepriserna eftersom köpare som använder andra valutor betalar mindre för dollardenominerad råolja. Ytterligare stöd för oljepriserna kom från en amerikansk regeringsrapport som visade att råolja-, bensin- och destillatlagren föll mer än väntat förra veckan, ett tecken på ökad efterfrågan. Investerare följer noga OPEC+, Organisationen för oljeexporterande länder (OPEC) och allierade inklusive Ryssland, som kan ompröva sin plan att gradvis avveckla vissa produktionsnedskärningar i oktober. WTI-oljan steg med 1,0 dollar till 72,9 dollar per fat och Brentoljan ökade med 1,1 dollar till 77,1 dollar per fat.

Basmetallerna utvecklades åt olika håll. Dagens förlorare var nickel som dalade 1,9 procent. Bly regresserade 1,6 procent följt av koppar som backade 1,4 procent. Tenn och aluminium sjönk 0,9 procent respektive 0,6 procent medan zink ökade 0,1 procent. Guldpriserna rörde sig i kontrast mot dollarn nedåt och föll med 30,1 dollar till 2 481,7 dollar per uns.

Bland enskilda amerikanska aktier backade halvledarjätten Nvidia med 3,7 procent. Elbilstillverkaren Teslas aktievärde minskade med 5,7 procent igår som en konsekvens av inbromsande efterfrågan på elbilar samt BMWs omkörning i antalet sålda elbilar i EU under juli. Kommunikationsbolaget Zoom Video klättrade 13 procent efter att ha överträffat analytikers förväntningar på året.

Den tioåriga amerikanska statsobligationen steg med 6 punkter till 3,86 procent.

Asiatiska aktier stannade av på fredagen medan dollarn återhämtade sig från ettårslägsta. Investerare var försiktiga inför ett tal av den amerikanska centralbankschefen, med marknader som söker bekräftelse på att amerikanska räntesänkningar skulle börja i september. Handlare ser mycket liten chans att Bank of Japan kommer höja räntorna i oktober efter den senaste försäljningsvågen, men centralbankens ordförande, Ueda, höll sig till sitt manus och sade att centralbanken var redo att höja räntorna om ekonomin och priserna utvecklas i linje med prognosen. Tidiga data visade att Japans kärninflation accelererade för tredje månaden i rad, men en avmattning i efterfrågedrivna prisökningar antyder att det inte finns någon brådska för omedelbara räntehöjningar. Japans index Nikkei 225 hade vid 07:30 stigit 0,3 procent medan de kinesiska indexen Hang Seng och Shanghai handlades ned 0,4 procent respektive 0,1 procent.

På Stockholmsbörsen rapporterade bland annat Synsam vid 07:30, vars försäljning såväl som rörelsemarginal växte under Q2 2024 jämfört med Q2 2023. Det motsvarar en organisk tillväxt på 9,5 procent.

Bland dagens inkomna rekommendationer höjer Handelsbanken riktkursen för Hufvudstaden till 190 kronor (170) och höjer sin långsiktiga rekommendation på en tre års horisont till outperform från market perform. Volvo Cars riktkurs sänks till 40 kronor (45) av HSBC som även upprepar en köprekommendation. Pareto inleder en bevakning av Lyko med en riktkurs på 140 kronor och rekommendationen köp.

På makronivå är fredagen måttligt intensiv. Dagen inleddes av att de svenska arbetslöshetssiffrorna för juli publicerades vid 08:00, som minskade med 1,7 procentenheter till 7,7 procent. Klockan 14:30 meddelas antalet månatliga amerikanska bygglov för juli följt av att Federal Reserves ordförande Jerome Powell talar vid 16:00. Samtidigt delges nyförsäljningen av hus i juli i USA.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -