Så går det för doldisarna i USA

Aktier Sedan Placera skrev köprekommendationer på ett antal bolag i USA har avkastningen varit blandad. Nu är det dags för en uppföljning.

Watsco 

Sedan vi satte köp på distributören Watsco, för nästan 2 år sedan, har aktien gått upp med drygt 70 procent (90 procent med återinvesterad utdelning). 

Watsco, som har ett börsvärde på 18,5 miljarder dollar och är USA:s största distributör inom  HVAC/R-industrin*, äger bland annat varumärkena Gemaire Distributors, Baker Distributing Company och N&S Supply. Exempel på produkter som distribueras är värmepumpar, luftkvalitetsmätare och kylningssystem. Watsco är aktiva på förvärvsfronten där man kontinuerligt konsoliderar sektorn.

Sedan bolaget gick från att vara tillverkare till en distributör 1989 har rörelseresultatet haft en genomsnittlig tillväxttakt per år på 18 procent. Samma siffra sett till utdelning ligger på 21 procent. 

I samband med den senaste rapporten som släpptes 30 juli gick aktien ner runt fem procent. Den översta raden landade på 2,1 miljarder dollar vilket motsvarar en tillväxt på sju procent. På organisk nivå uppgick tillväxten till fyra procent. Det var framförallt inom ersättningsdelar, som står för drygt 70 procent av försäljningen, där tillväxten kom ifrån. 

Rörelseresultatet låg på 270 miljoner dollar vilket ger en marginal på 12,6 procent (13,5). Man bör ha i åtanke att marginalen kan fluktuera en del från kvartal till kvartal när tillverkarna justerar sina priser. Vinst per aktie ökade till 4,5 dollar (4,42).

Nya energieffektivitetsstandarder och Watscos investeringar i ny teknik finns bland drivkrafterna för en fortsatt fin tillväxtresa. 

Baserat på innevarande års prognoser handlas nu aktien till ev/ebita 19 och p/e 33. Sedan Placera skrev om Watsco har en multipelexpansion skett och vi anser att värderingen är lite väl ansträngd nu. För den långsiktige finns det ingen anledning att sälja detta fina bolag men på kortare sikt kan det finnas nedsida. 

* HVAC/R = Uppvärmning (H), Ventilation (V), Luftkonditionering (AC) och Kylning (R). 

Core & Main

Core & Main är likt Watsco en distributör, men här handlar det istället om vatten, avloppsvatten, dränering, brandskydd och erosion. I produktutbudet finns exempelvis rör, rördelar, mätningsinstrument och brandslangar. Core & Main köper upp andra bolag inom sektorn. 

Sedan Placera köpstämplade aktien för knappt ett år sedan har den gått upp med 60 procent. 

Senaste gången som bolaget öppnade böckerna var i början av juni och i samband med detta sjönk aktien drygt 15 procent.  

I kvartalet ökade försäljningen med lite över tio procent (tre procent organisk tillväxt) till 1,74 miljarder dollar. Det som investerarna tog fasta på var att rörelsemarginalen gick ner från föregående års 14 procent till 12,5 procent och att nettovinsten backade marginellt.  Anledningarna till marginalkontraktionen är tuff konkurrens och ökad investeringstakt. 

Under den senaste tiden har förvärvstempot gått uppåt vilket bidragit till att skuldsättningen, sett till nettoskuld/ebitda, ökade till 2,7. Något man bör ha i åtanke här är att det tar 12 månader från att förvärven genomförts tills att de är helt medräknade i resultaträkningen. 

På 1970-talet var det genomsnittliga vattensystemet i USA 25 år gammalt, idag uppgår samma siffra till 45 år. Det finns stora behov för investeringar i den amerikanska vatteninfrastrukturen. Som exempel förloras i genomsnitt 14 till 18 procent av det totala dricksvattnet i USA genom läckage. 

Det kommande decenniet spås satsningarna i upprustning av vatteninfrastrukturen. USA:s infrastrukturspaket (Infrastructure Investment and Jobs Act) håller exempelvis på att rullas ut nu och Core & Main har börjat se att detta påverkar dem positivt. Efterfrågan på Core & Mains produkter ser i allmänhet fortsatt god ut. 

Baserat på innevarande års prognoser handlas Core & Main-aktien till ev/ebita 13 och p/e 20. Vi tror aktien fortsatt är ett bra alternativ för den som vill exponera sig mot vattensektorn. 

Atkore 

Det köprådet som gått sämst är tillverkningsföretaget Atkore, vars aktie gått ner med nästan 30 procent sedan april 2023. Till en början gick det ganska bra för aktien men det är under den senaste tiden som den börjat falla rejält. Sedan årsskiftet är aktien ner hela 40 procent och börsvärdet uppgår nu till 3,6 miljarder dollar. 

Atkore tillverkar elektriska produkter som används inom bland annat bygg- och renoveringssektorn. Utöver detta producerar företaget även säkerhets- och infrastrukturprodukter. Mer konkret handlar det exempelvis om elektriska kraftsystem, ledningar, kablar och olika typer av rör.

När bolaget öppnade böckerna för några dagar sedan rasade aktien med drygt 15 procent. 

I rapporten gick försäljningen ner med 10 procent och landade på 820 miljoner dollar. Förklaringen till försäljningstappet ligger inte i att volymerna har kommit ner, det handlar om att produkternas priser är lägre nu i jämförelse med tidigare. Under pandemin var det stora problem med leveranskedjorna vilket Atkore utnyttjade med rejäla (tillfälliga) prishöjningar, vilket nu ger en baksmälla. 

Rörelsevinsten föll med nästan 30 procent i jämförelse med motsvarande period ifjol. Vinst per aktie landade på 3,8 dollar (5,7) vilket är en nedgång med 35 procent. 

De tidigare prishöjningarna gav marginalerna en skjuts uppåt. Som högst låg rörelsemarginalen norr om 30 procent. Idag ligger samma siffra på 20 procent och innan pandemin låg den på lite mer än 10 procent. 

Samtliga rader i resultaträkningen var under analytikernas förväntningar och dessutom guidade bolaget ner sina siffror för 2024 (på grund av makroekonomiska utmaningar) vilket också var en anledning till att investerarna drog öronen åt sig. 

Något som är intressant i Atkore är deras kapitalallokeringsmodell där de lägger mycket krut på aktieåterköp som historiskt minskat antalet aktier rejält. Exempelvis låg antalet aktier på 63 miljoner 2017 och idag uppgår siffran till 37 miljoner aktier. Under 2024 ska man köpa tillbaka aktier för mer än 325 miljoner dollar vilket är 75 miljoner dollar mer än vad man tidigare guidade för. 

Någon vidare hög värdering är det inte i Atkore. Nu handlas aktien till ett p/e-tal på 7 och ev/ebit 5 baserat på innevarande år. Det stora kruxet i caset är att bedöma när priserna normaliseras och hur långt ner omsättningen och marginalen kommer att tryckas. Oavsett är aktien högintressant att bevaka. 

Sprouts Farmers Market 

Den bästa aktien på listan är livsmedelskedjan Sprouts Farmers Market som gått upp med 130 procent sedan köprådet i höstas. Börsvärdet ligger nu på 9 miljarder dollar. 

Sprouts Farmers är en livsmedelskedja som primärt fokuserar på lokala, ekologiska och färska livsmedel. Totalt sett finns över 400 butiker i fler än 20 amerikanska delstater (generellt sett “rika” delstater). Sprouts butiker är unika då de påminner en del om en bondemarknad. Bolagets målgrupp är medel- och höginkomsttagare som prioriterar sin hälsa och närproducerat livsmedel. 

I samband med bolagets imponerande rapport i slutet av juli gick aktien upp runt 20 procent. 

Under kvartalet ökade försäljningen med 12 procent varav runt hälften var organisk (befintliga butiker). Ser vi till brutto- och rörelsemarginal såg det också fint ut. Bruttomarginalen expanderade till 38 procent (37) och rörelsemarginalen till 6,7 procent (5,9). Vinst per aktie ökade med drygt 30 procent och landade på 0,94 dollar. Sprouts siffror slog både analytikernas prognoser och bolagets egna guidning. 

Under kvartalet öppnades fem nya butiker och det finns goda möjligheter att fortsätta expansionen runt om i USA. Under 2024 förväntas totalt 35 nya butiker slå upp dörrarna. 

Något som talar för en fortsatt marginalresa är att de nya butikerna som nu byggs mindre. Detta bidrar till att återbetalningstiden är snabbare. En annan anledning att på sikt tro på bättre marginaler är att bolagets leverantörer inte är stora varumärken, som exempelvis Pepsi. Sprouts har bra förutsättningar att förhandla priser och därmed uppnå bättre lönsamhet. Oftast är det lokala produkter som finns i butiken. I takt med att Sprouts blir större bör förhandlingsstyrkan mot dessa leverantörer bli starkare. 

Balansräkningen är i bra skick och det starka kassaflödet används bland annat till butiksöppningar och andra investeringar. Men framförallt används pengarna till aktieåterköp. För ett decennium sedan låg antalet aktier på 153 miljoner, idag uppgår siffran till 100 miljoner.   

Den fina trenden i avkastningen på investerat kapital fortsätter att hålla i sig och uppgår nu till 14 procent. 

Idagsläget handlas aktien till ev/ebit 20 och p/e 27. Vi på Placera anser att Sprouts Farmers Market fortsätter att vara en intressant aktie för den långsiktige men risk/reward är sämre nu än tidigare. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -