Fonder som haft en ovanligt tuff vecka

Fondkommentar Volatiliteten har återvänt till de globala finansmarknaderna med full kraft den senaste veckan, vilket har skapat en tuff miljö för flera fonder. Placera har listat de fonder som har haft det särskilt svårt under perioden från torsdagen den 31 juli fram till och med onsdagen den 7 augusti på Avanzas fondplattform.

Lista över fondförlorare

Bland de mest drabbade är AuAg Silver Bullet-fonden, som tappade hela 17,1 procent på bara en vecka, vilket i praktiken halverade fondens avkastning hittills i år.

Fonden, som är tungt exponerad mot silver, drabbades hårt av veckans nedgång i silverpriset. Prisfallet speglar en bredare trend på marknaden med ökad osäkerhet och en allmän riskaversion i spåren på den kraftigt stigande volatiliteten. Det har lett till att investerare även flytt från ädelmetaller som silver.

Trots att silverpriset historiskt sett betraktas som en säker tillflykt under oroliga tider, har det inte kunnat stå emot den senaste veckans turbulens.

Silverpriset har visserligen ”bara” backat drygt 3 procent, men fondens avkastning har även påverkats av att den amerikanska dollarn tappat över 2 procent mot den svenska kronan.

Det är också viktigt att notera att rörelsedrivna silvergruvbolags aktiekurser kan påverkas mer än själva nedgången i silverpriset. Faktorer som bolagets skuldsättning, silverhalt i fyndigheterna och de totala produktionskostnaderna för att utvinna silver spelar en avgörande roll för hur bolagens aktier presterar.

Tekniktrubbel

Samtidigt har de stora teknikbolagen också haft en ovanligt tuff vecka, vilket har påverkat flera teknikfonder negativt.

Tuffast bland teknikfonderna har det varit för UBS Lux EF Tech Opp (USD) P acc-fonden föll med 14,4 procent, vilket fått avkastningen sedan årsskiftet att lysa rött med minusavkastning.

Tekniksektorn, som tidigare drev mycket av marknadens uppgång, har blivit sårbar i det senaste marknadsklimatet. Investerare har börjat omvärdera sina positioner i teknikaktier på grund av höga värderingar, stigande räntor och oro för framtida tillväxtmöjligheter inom AI.

Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest, en fond känd för sin aggressiva satsning på sektorer med ovanligt hög tillväxt, tappade 13,7 procent under veckan. Det speglar de ökande utmaningarna för disruptiva innovationer och strategier i ett volatilt marknadsklimat där riskaptiten har minskat kraftigt.

Fonder som Brobacke Global Allokering A och Atlant Green Tech Metals upplevde också betydande nedgångar, båda med förluster på över 13 procent. Dessa fonder, som är exponerade mot globala makrostrategier och gröna metaller, pressades hårt när investerare skiftade fokus från mer spekulativa sektorer och strategier till säkrare tillgångar.

Global allokering

Veckans svaga avkastning för Brobacke Global Allokering gör att årets avkastning nu är på minus 11 procent. Atlant Green Tech Metals har nu backat närmare 22 procent från årsskiftet, vilket gör den till listans svagaste fond.  

SEB Asset Selection C H-SEK som trots sin historiskt låga volatilitet, noterade en oväntad nedgång på 13 procent. Den svaga avkastningen har pressat fonden in i negativt territorium för årets avkastning. Utveckling understryker hur även traditionellt mer stabila investeringar med hög riskspridning inte skonades under den turbulenta veckan vi gått igenom.

Sammanfattningsvis har den senaste veckans marknadsvolatilitet varit särskilt hård mot både ädelmetall- och tekniksektorerna.

Den skarpa nedgången i silverpriset och det ökade trycket på stora teknikbolag har haft en dominoeffekt på flera fonder, vilket resulterat i betydande förluster.

PÄR STÅHL

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -