Aktierna spararna köpte och sålde i april

Aktier I april föredrar privatspararna att bottenfiska svenska aktier. Försvars- och bankaktier hamnar i topp, medan kursraketen Nvidia toppar säljlistan, det visar siffror från Avanza.

Det är de större bolagen som fortsätter att driva på Stockholmsbörsen. Storbolagsindex är upp cirka 3 procent i april, medan utvecklingen är svagare för det bredare indexet som även påverkas av mindre bolag och som avkastat just över nollstrecket.

”Aktiehandeln i april präglas av ett stort home bias, endast två av tjugo mest handlade aktier är utländska”, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Avanza.

Philip Scholtzé

I april köper spararna främst SSAB, SAAB och Handelsbanken. Småspararfavoriten Investor B är tillbaka på köpsidan efter den sällsynta topplaceringen på säljlistan i mars.

”Att aktiespararna börja köpa aktien igen tror jag beror på att substansrabatten återhämtat sig samtidigt som bolaget presenterade en stark rapport för första kvartalet 2024. Samtidigt handlas bolagets A-aktie till en lägre kurs än den mer köpta B-aktien”, säger Philip Scholtzé.

Bland de mest nettoköpta aktierna hittar vi flera bolag som sjunkit kraftigt den senaste månaden. SSAB, Handelsbanken, Bravida Holding och Volvo Cars har alla tappat mer än 10 procent av sitt marknadsvärde.

”Det är inte ovanligt att investerare köper kortsiktiga förlorare med hopp om en snabb vändning”, säger Philip Scholtzé.

I april säljer spararna främst Nvidia, Embracer och Swedbank. För första gången i år väljer aktiespararna att sälja kursraketen Nvidia. Aktien har funnits med bland de mest nettoköpta aktierna varje månad under första kvartalet och är nu den mest nettosålda.

 

”Den starka kursuppgången har avtagit sedan toppen i slutet på mars och jag tror att många nu valt att ta hem en del av sin vinst”, säger Philip Scholtzé.

Aktiespararna väljer också att ta hem vinst i bolag som stigit kraftigt den senaste månaden. Embracer, Astra Zeneca, Tele2, Betsson och VBG Group har alla gått upp över 15 procent under perioden.

”Även om uppgångarna kommer från olika utgångslägen är det bra att påminna sig själv om att det är precis lika svårt att köpa en aktie på botten som det är att pricka en topp för försäljning”, säger Philip Scholtzé.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -