Riksbanken valde att sänka räntan med 0,25 procentenheter i samband med onsdagens penningpolitiska besked. Till den nya räntenivån 3,75 procent. Dessutom flaggade banken för att styrräntan kan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret. Både räntesänkningen och prognosen för räntan var i linje med marknadens förväntningar. Dessutom i stort i linje med den prognos som Riksbanken levererade i mars. Då var frågetecknet främst om de skulle sänka i maj eller juni.
Det här var också ett så kallat mellanmöte så inga nya prognoser kring inflation, räntor eller tillväxt presenterades. Vilket kanske var lite välkommet ur Riksbankens perspektiv eftersom bankens ekonomer gjorde en grav missbedömning gällande inflationsutfallet för mars. Den prognosen för KPIF-inflationen hamnade hela 0,5 procentenheter över det slutliga utfallet.
Risken/chansen är stor att även aprilinflationen kommer att landa en bra bit under Riksbankens prognos på 2,7 procent för KPIF. Skulle så bli fallet så kan Riksbanken tvingas till ganska radikala nedjusteringar av sina inflationsprognoser. I alla fall i det korta perspektivet. Därmed kan det också bli aktuellt med ytterligare en räntesänkning i juni även om riksbankschefen Erik Thedéen, på den efterföljande presskonferensen, var mycket tydlig med att indikera att det inte vara sannolikt med en räntesänkning i juni. Men mycket hinner förstås hända innan dess. Bland annat ska ECB ut på ränteestraden den 6 juni och väntas då sänka sina viktigaste räntor med 25 punkter.
Riksbanken betonade samtidigt att inflationsutsikterna är osäkra och ser framför allt tre risker som kan bidra till av svensk inflation åter börjar stiga. Det är den starka amerikanska ekonomin, den geopolitiska oron och kronans växelkurs.
Åt andra hållet drar obefintlig svensk tillväxt, då bland annat BNP sjunkit fyra kvartal i rad, stigande arbetslöshet och måttliga löneökningar. Vi ska heller inte glömma att Riksbanken, givet att inflationsmålet är uppfyllt, även ska bidra till en balanserad utveckling av produktion och sysselsättning.
Kronans utveckling är förstås ett orosmoment men det kan i alla fall konstateras att kronfallet, efter onsdagens räntesänkning, är ganska begränsat. Mot euron har kronan tappat cirka 3 öre och mot den amerikanska dollarn cirka 4 öre.
Att kronfallet blivit begränsat förklaras främst av att räntebeskeden var de väntade och sannolikt också att Thedéen försökte sätta ner foten gällande en räntesänkning i juni eller mer omfattande räntesänkningar under andra halvåret.
Lite kuriosa när det gäller kronan var att riksbankschefen samtidigt erkände att Riksbanken har ganska dålig kunskap kring hur en kronförsvagning egentligen påverkar den svenska inflationen i ett lite större perspektiv. Ett litet erkännande som vi på Placera tycker är klädsamt.
Nu är siktet inställt på junimötet då de nya prognoserna ska presenteras. Vi på Placera sätter just nu omkring 50 procents sannolikhet för att Riksbanken kommer att behöva sänka räntan även då. En nyckelfras i Riksbankens pressmeddelande var att ”om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan komma att sänka ytterligare två gånger under andra halvåret”. Den lite elaka tolkningen av detta borde väl vara att ett troligt inflationsutfall återigen klart under prognoserna borde föranleda en räntesänkning tidigare än så? Men vi får avvakta aprilsiffrorna innan de riktigt drastiska slutsatserna dras. Dessa inflationssiffror publiceras den 15 maj.