Börja bygga position i Byggmax

Aktieanalys Som väntat har byggmaterialsektorn gått igenom en tuff period, vilket har satt ordentlig press på Byggmax aktie. Kanske är det dags att positionera sig för bättre tider redan nu.

Lågprisaktören Byggmax hade det mesta med sig under 2020 och 2021. Covid-19 tvingade folk att stanna hemma, räntorna var låga, bostadspriserna stigande och intresset för att fixa i huset, stugan eller lägenheten var på topp.

För Byggmax del mynnade det ut i kraftigt ökad omsättning och två år med tvåsiffriga rörelsemarginaler, vilket inte har hört till vanligheterna historiskt.

Sedan kom en förväntad baksmälla i efterfrågan på byggvaror när pandemin var över och reserestriktionerna släppte, men vad som inte var fullt lika väntat var att baksmällan skulle förstärkas så kraftigt av skenande inflation och flerdubblade bostadsräntor.

Två feta år har därför avlösts av två magra där omsättningen backade med 5 procent 2022 och där 2023 ser ut att sluta med en nedgång kring 15 procent. Rörelsemarginalen (ebita) har samtidigt fallit ihop till 7 procent i fjol och 2023 slutar sannolikt någonstans mellan 3-4 procent. Sparåtgärder har satts in men en stor kedja bestående av 209 fysiska butiker kommer med fasta kostnader och då är det svårt att kompensera helt för fallande volymer.

Under postpandemin har även ett vd-byte skett på Byggmax. Mattias Ankarberg har ersatts av Karl Sandlund. Kvar är dock de finansiella målen som stipulerar en omsättning på 10 miljarder kronor år 2025 och en ebita-marginal mellan 7-8 procent.

Omsättningsmålet är minst sagt offensivt sett till nuvarande årstakt strax över 6 miljarder och skulle kräva både en ordentlig tillbakastuds i efterfrågan kommande två år och några förvärv. Det är osannolikt att det målet nås. Marginalmålet däremot är mer rimligt givet att man låg långt över det i den senaste boomen.

Konjunkturbedömningarna för 2024 är förvisso ganska bleka och konsumenterna i Norden kommer fortsatt att tampas med en höjd kostnadsnivå i allmänhet och höga bostadsräntor i synnerhet. Samtidigt är det nu allt lättare jämförelsesiffror som Byggmax prestationer mäts mot. Och det är också ett mer förutsägbart ränteläge för bostadsägarna som mycket väl kan få se både realränteökningar nästa år och ett par räntesänkningar redan under sommarhalvåret.

Det är en bra grund för att slutmarknaden ska piggna till och för att det ska ske en återgång till tillväxt i både omsättningen och vinstmarginalen för Byggmax. Tillsammans kan det ge väldigt bra skjuts till vinsten, om än från nedpressade nivåer.

Vår grova bedömning är att omsättningen stiger med 5 procent nästa år och tar ytterligare lite fart under 2025, vilket ändå skulle ge en omsättning långt ifrån 10-miljardersmålet och även lägre än toppåret 2021. Med högre volymer och en sänkt kostnadsnivå ser vi en god chans för att Byggmax närmar sig lägre delen av marginalmålet redan 2024 och når mitten på intervallet 2025.

Då skulle nuvarande aktiekurs motsvara ett p/e-tal på 10 nästa år och 6,5 för 2025. Lågt men då krävs också att resultatåterhämtningen blir verklighet.

  2021A 2022A 2023E 2024E 2025E
Omsättning, Mkr 7645 7260 6171 6480 6998
Rörelsemarg. ebita % 11,7 7,0 3,6 6,0 7,5
Vinst/aktie, sek 10,2 5,3 1,0 3,5 5,5
Utdelning/aktie, sek 4,0 0,0 0,0 1,5 2,0
P/e-tal 9 9 35 10 7
Källa: Placera          

 

Precis som det har svängt om resultatet de senaste åren så har också balansräkningen varit i förändring. Byggmax som ofta har varit en generös utdelare i goda tider passade på att sockra den höga utdelningen på 4 kronor för 2021 med ett återköp av egna aktier för 200 miljoner kronor i slutet av 2021 då man tyckte att balansräkningen hade blivit väl stark.

Ett drygt år senare, när bokslutet för 2022 presenterades i januari i år, var tongångarna annorlunda och vips så var utdelningen nollad. Svårbedömd efterfrågan och möjligheter att göra tilläggsförvärv var motiveringen då.

Sänkta lagernivåer har bidragit starkt till att lyfta kassaflödet i år och med en skuldsättning som ligger väl inom ramen för bolagets egna mål är det en öppen fråga om det blir utdelningspaus ytterligare ett år.

En återinförd utdelning på en låg nivå skulle visserligen kunna fungera som en signal till aktiemarknaden om att botten är passerad, men vi räknar försiktigt med att styrelsen pausar ett år till.

Paus och botten är för övrigt två bra beskrivningar på hur aktiekursen har utvecklats de senaste kvartalen. Under 2022 föll aktiekursen med 45 procent och hittills i år är den ned nästan 30 procent, men sett till det senaste halvåret har rörelsen varit mer sidledes med tendenser till uppgång.

Att läsa in för mycket information från en historisk aktiekurs är vanskligt men en tolkning som man kan göra är att även om aktiemarknaden är fortsatt skeptisk så tycks den inte befara att det blir så mycket sämre heller. Att de största pessimisterna har lämnat bygget är en bra utgångspunkt.

Under 2024 kommer Byggmax, om vi får rätt, att för första gången på två år att börja visa upp stigande omsättnings- och vinststaplar igen och den psykologiska effekten av det kan bidra ytterligare till känslan av att botten är passerad. Följs sedan ett försiktigt återhämtningsår av ett betydligt ljusare 2025 där hemmafixarna går loss på uppskjutna projekt så kan dagens aktiekurs framstå som ett fynd med facit i hand.

Det kan vara för tidigt, det kan komma bakslag och man ska inte gå in blytungt. Men har man en investeringshorisont på minst ett år så tror vi att det är en bra tid för att börja bygga en position inför nästa uppgångsperiod i Byggmax.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Byggmax Group Köp 36,10 -
Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -