Alexander Jansson är en av tre förvaltare av den globala miljöfonden CB Save Earth Fund och Europafonden CB European Quality Fund.
Alexander Jansson
Hur har året börjat för fonderna?
”Året har börjat bra för båda fonderna, vi ser att flera av årets vinnare hörde till fjolårets förlorare. Svenska Nibe, schweiziska Sika, brittiska Kingspan och Halma hörde till fjolårets sämsta bidragsgivare, men har börjat året bra. Men även tyska halvledarbolaget Infineon som gick dåligt fram till det fjärde kvartalet i fjol har fortsatt upp i år efter en bra rapport. Även Novo Nordisk och AstraZeneca som gick mycket bra under fjolåret har fortsatt upp i år.”
”Den typen av kvalitets- och tillväxtbolag fonderna är investerade i, ser bra ut för 2023. Vinsttillväxten för bolagen i CB Save Earth är 7 procent mot 3 procent för globalt aktieindex. Vi ser ett liknande mönster i vår Europafond där vinsttillväxten för fondens bolag är på 10 procent mot 1 procent för Europaindex. Även omsättningstillväxten för bolagen i båda fonderna indikerar klart starkare tillväxt än respektive jämförelseindex.”
Ni har en Europafond och i er globalfond är ni underviktade USA och överviktade Europa – ni tror uppenbarligen mycket på Europa. Vad talar för europeiska aktier i år?
”Europa har bra förutsättningar att gå bättre än USA. Flera av de europeiska börserna handlas under sin långsiktiga trend samtidigt som USA handlas på sitt snitt. Historiskt har Europa fyra tydliga perioder av underavkastning mot USA. De tre tidigare perioderna har i Europa i genomsnitt underavkastat med 40 procent, men aldrig tidigare har Europa underavkastat så mycket mot USA som fram till den sista oktober i fjol.”
”Den senaste perioden var också den längsta på hela 179 månader, och den tuffaste med en underavkastning på hela 66 procent. Till stor del beror USA-dominansen på den stora tekniksektorn i USA som haft en väldigt hög överavkastning, en överavkastning vi tidigare inte har sett. Men sedan i höst har europeiska aktier klått USA-aktier betydligt och det har fortsatt i år. Totalt är nu överavkastningen på 12 procent till Europas fördel. Värt att ha i minnet är att Europa brukar ge en hög absolut avkastning under de perioder de ger överavkastning mot USA.”
”I vår globalfond har vi nu drygt 20 procentenheters undervikt i USA och 15 procentenheters övervikt i Europa. Europafonden överviktar Schweiz och Sverige. De största undervikterna har vi i Frankrike och Tyskland. På sektornivå har vi en stor övervikt i industrisektorn och finans. Störst undervikt hittar vi i sällanköpsvaror och dagligvaror.”
Ni äger inga traditionella banker inom finanssektor men ni är överviktad sektorn. Hur investerar ni där?
”Inom finanssektorn är finska Sampo det närmaste bank vi har, men Sampo har ju sålt sitt Nordea-innehav nu. Vi har flera försäkringsbolag i Europafonden. Förutom Sampo äger vi tyska försäkringsjätten Allianz och schweiziska Zürich Insurance. Övriga bolag inom finanssektorn är Investor, Partners Group och Londonbörsen.
Varför har ni en relativt stor kassa i båda fonderna?
”Kassan är större än vad den brukar vara. Vi ökade kassan i december 2021, vilket blev en bra tajming. Historisk har fonderna haft ett lägre betavärde och risk än vad de nu har och det gäller särskilt Europafonden. Under den senaste perioden har vi sett att fonderna går bättre i uppgång än nedgång. Att ha en stor kassa hjälper oss att ta ner risken i fonderna.”
Vad krävs för att ni ska investera delar av kassan i aktier?
”När vi ser att volatiliteten sjunker i fonderna kommer vi sannolikt att minska kassan till förmån för aktier.”
Har ni köpt in några nya bolag i fonderna i år eller under fjolåret?
”Det är runt ett år sedan vi köpte in några nya bolag till fonderna. De senaste nya bolagen vi köpt är franska Air Liquide, danska Novo Nordisk, Astra Zeneca, Zürich Insurance och SCA. Alla bolagen har vi köpt in till Europafonden. Vi sålde några innehav under andra kvartalet i fjol, men det kapitalet har vi investerat i befintliga innehav.”
Gå till Placera.se och läs fler artiklar
Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.
Följ mig gärna på Twitter
Följ Placera på Facebook , LinkedIn, Twitter, YouTube och Soundcloud