Styrkebesked, men börsoron lever kvar

Utblick Vi har en period med lite lugnare utveckling på världens börser bakom oss. Givet förutsättningarna ett styrkebesked men underliggande finns en fortsatt oro för både börs och konjunktur.

Trots att det ryska invasionskriget mot Ukraina fortsätter med oförminskad styrka så har det varit lite lugnare på världens börser under den senaste månaden. En majoritet av börserna i vår genomgång har gått på plus. Visserligen är det också svagt ner på flera börser men givet förutsättningarna i form av krig, inflations- och ränteoro samt en stegrad osäkerhet inför kvartalsrapporterna så kan det konstateras att placerarna ändå hållit fast vid aktier som investeringsobjekt.

Sedan mitten av förra månaden har börserna i de utvecklade ekonomierna (Developed Markets) backat med i genomsnitt 1,1 procent. Till stor del en följd av att den dominerande amerikanska börsen backat med 1,9 procent. Tillväxtekonomierna (Emerging Markets) har tappat 0,5 procent medan förhoppningsekonomierna (Frontier Markets) i sin tur stigit med 1,8 procent. Allt mätt i MSCI-index i lokal valuta.

Stigande råvaru- och energipriser fortsätter att sätta tydlig prägel på börslistan men även många börser i Europa har gått hyggligt starkt. Den svenska börsen fortsätter dock att underprestera och ligger i det absoluta bottenskiktet sett från årsskiftet.

Volatiliteten på börserna i USA (VIX) och Europa (Vstoxx) har krupit ner men ligger fortfarande på en förhöjd nivå jämfört med hur det sett ut under tidigare år. Det återspeglar en fortsatt nervositet kring börsutvecklingen framöver. Framför allt avseende börsutvecklingen i Europa.

Konjunkturmässigt har det trots allt fortsatt att se relativt hyggligt ut. Den makrostatistik som rullats under senare tid har i de flesta fall inte varit så svag som kunde befaras. Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter makrosiffrorna rullas ut i förhållande till analytikernas prognoser, ligger fortsatt en bra bit över nollstrecket i alla regioner. Det indikerar fler positiva än negativa makroöverraskningar.

Till en del beror detta förstås på att analytikerna skruvat ner sina förväntningar men den ekonomiska utvecklingen har varit förhållandevis stabil under inledningen av 2022. Att Covid-restriktionerna lyfts bort i de flesta länder bidrar också med lite extra drivkraft.

Ändå finns förstås en betydande osäkerhet kring den ekonomiska utvecklingen framöver och prognoserna över den ekonomiska utvecklingen skruvas ner på de allra flesta håll, även om det fortfarande är relativt få som tror på en djupare konjunktursvacka. Senast ut att justera ner tillväxtprognoserna är Internationella Valutafonden (IMF) som nu tror på en global tillväxt på 3,6 procent både 2022 och 2023. Det är nedjustering av både 2022 och 2023 jämfört med tidigare bedömningar. Under fjolåret var tillväxten 6,1 procent.

Inte bara uteblir det tillväxtlyft som lättade Covid-restriktioner förväntades bidra till utan krigsutbrottet och hög inflation väntas även dämpa den ekonomiska utvecklingen under kommande år. Vi på Placera gissar dessutom att det här inte är den sista nedjusteringen. Framför allt inte om kriget i Ukraina skulle visa sig bli långvarigt.   

Developed Markets

Det är i princip jämnt skägg mellan länder som gott på plus respektive minus under den senaste månaden. Att den genomsnittliga börsutvecklingen ändå landar på -1,1 procent beror i huvudsak på svag utveckling i USA och på några av de större europeiska börserna. I toppen av listan hittar vi några länder som gynnas av att restriktionerna nu till största delen tagits bort samt att länder som gynnas av stigande råvaru- och livsmedelspriser.

  18-mar årsskiftet
Portugal 7% 7%
Norge 5% 7%
Spanien 4% 2%
Australien 3% 3%
Italien 3% -8%
Storbritannien 3% 3%
Schweiz 3% -3%
Israel 2% -3%
Finland 2% -10%
Belgien 1% -1%
Danmark 1% -3%
Kanada 0% 4%
Japan 0% -5%
Frankrike 0% -8%
USA -2% -8%
Sverige -2% -14%
Hong Kong -2% -4%
Singapore -2% -4%
Österrike -3% -15%
Tyskland -3% -12%
Nya Zeeland -4% -9%
Nederländerna -4% -18%
Irland -6% -16%
DM, genomsnitt -1% -7%
Källa: Macrobond, MSCI lokal valuta  

Emerging Markets

Ur gruppen tillväxtländer har Ryssland nu fallit bort men de hade förstås varit den börs som gått allra svagast. Den genomsnittliga nedgången under den senaste månaden stannar vid 0,5 procent. Den turkiska börsen fortsätter att rusa och eftersom den turkiska liran stabiliserats efter fjolårets ras så är uppgången den här gången lite mer på riktigt. Det får i första hand betraktas som en rekyl uppåt efter några svaga börs- och valutaår. Uppgången i råvarupriserna gör också ett klart genomslag på vinnarlistan.

Svagast utveckling har framför allt i ett antal asiatiska länder. Den kinesiska börsen fortsätter att agera sänke men även den sydkoreanska och taiwanesiska börsen, som var fjolårets vinnare, fortsätter att gå svagt. Peru har rekylerat ner efter en stark inledning på året.

  18-mar årsskiftet
Turkiet 20% 40%
Tjeckien 10% 8%
Colombia 10% 21%
Saudiarabien 8% 23%
Pakistan 8% 5%
Grekland 8% 9%
Argentina 7% 25%
Förenade Arabemiraten 5% 19%
Qatar 4% 21%
Egypten 3% -11%
Indonesien 2% 10%
Indien 2% -1%
Chile 1% 15%
Malaysia 1% 0%
Brasilien 1% 10%
Polen 0% -8%
Filippinerna 0% 0%
Kina -1% -16%
Thailand -1% 1%
Mexico -2% 2%
Sydkorea -2% -10%
Sydafrika -3% 5%
Taiwan -4% -8%
Ungern -6% -22%
Peru -8% 21%
EM, genomsnitt 0% -8%
Källa: Macrobond, MSCI lokal valuta    

Frontier Markets

Gruppen nya tillväxtekonomier, eller förhoppningsekonomier, har gått på plus under den senaste månaden och har också klarat årets svaga börsinledning allra bäst. Den genomsnittliga uppgången under den senaste månaden landar på 1,8 procent och från årsskiftet stannar nedgången på -3,7 procent. Kazakstan, som gynnas av stigande råvarupriser men missgynnas av den starka kopplingen till Ryssland, har rekylerat upp efter en mycket svag inledning på året. Även den serbiska börsen har gått mycket starkt. I botten hittar vi Sri Lanka som har hamnat i en ekonomisk och politisk kris.

  18-mar årsskiftet
Kazakstan 27% -29%
Serbien 22% -4%
Jordanien 15% 22%
Bahrain 14% 22%
Libanon 9% 3%
Oman 6% 15%
Litauen 5% -8%
Kuwait 4% 19%
Estland 4% -1%
Kroatien 3% 2%
Nigeria 3% 8%
Mauritius 2% 2%
Västafrika 2% 14%
Rumänien 2% 1%
Tunisien 2% 3%
Marocko 1% -4%
Kenya 0% -5%
Bangladesh -2% -3%
Slovenien -3% -14%
Vietnam -4% -10%
Sri Lanka -27% -36%
FM, genomsnitt 2% -4%
Källa: Macrobond, MSCI lokal valuta  
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -