Så sätts fondkursen – och så lång tid tar det

Fonder Den senaste tiden har världens börser rasat och rusat från den ena dagen till den andra. Många sparare passar på att bottenfiska. Men hur fungerar det med fonder egentligen? Placera förklarar hur fondernas prissättning fungerar och med hur mycket fördröjning den sker.

Coronakraschen har lett till historiskt stora svängningar på börsen. Flera dagar har passerat med blodröda nedgångar, för att sedan vända och stänga på plus.

Men frågan är till vilken kurs fondspararen köper den dagen? Passar fondsparande överhuvudtaget för att ”bottenfiska”, alltså passa på att köpa vid nedgångar, om nedgången nu bara varar en förmiddag?

Fonder har ingen köp- eller säljkurs

Till skillnad från aktier och andra börshandlade produkter har fonder ingen köp- eller säljkurs. Fonden har istället en NAV-kurs. Den beräknas varje gång som fonden handlas. NAV-kursen är värdet på fondens sammanlagda värde minus avgifter, delat med antalet andelar.

Fondens NAV-kurs sätts vid olika tidpunkt och frekvens beroende på fonden och fondbolaget, ofta en gång per dag. Du vet inte till vilken kurs du köper fonden, det kan du bara bli varse i efterhand.

Alla fonder har en bryttid. Bryttiden är den tidpunkt du måste lägga din köporder för att få fondkursen som beräknas närmast efter bryttiden. I fondens informationsblad kan du läsa vilken bryttid som gäller för just dina fonder. Tänk på att helgdagar och dagar före helgdagar kan påverka bryttiden.

Värt att tänka på är att ju kortare tid före bryttiden du lägger en sälj- eller köporder, desto större chans att värdet på fondandelarna överensstämmer med hur fondens tillgångars kurser, till exempel en börs om det är en indexfond, rör sig.

Sker köpet direkt efter bryttiden, däremot, är risken (eller chansen) större att kurserna på fondens tillgångar hunnit röra sig mer.

Exempel: Anna köper fondandelar

Anna lägger en order på 10 000 kr på SPP:s USA-aktieindexfond kl. 14:00. Hon undrar till vilken kurs hon får köpa fonden. Anna läser i informationsbroschyren att bryttiden är 15:00 för fonden. Således köpte hon andelar till kursen som sätts den dagen.

I informationsbroschyren kan man läsa när fonden har sin bryttid.

Kursen sätts i detta fall från 16:00. Den dagen öppnade USA-börsen (kl. 15:30 svensk tid) upp 1 % och det var till denna kurs som fondens NAV noterades. Kursen var då 100 kr och hon fick 100 fondandelar (10 000 kr / 100 kr = 100 andelar). Några timmar senare vände USA-börsen ned och slutade på minus 3 %.

Eftersom NAV bestämdes 16:00 (beräkningspunkten) och Anna hann köpa sina fondandelar före bryttiden sjunker alltså hennes värde på fonden med 3 % givet att växlingskursen var oförändrad. Även avgiften dras på 1/365-del av 0,21 % (men den blir efter en dag så liten att den inte märks i denna uträkning). Nya NAV-kursen är då 97 kr så länge börsen varken går upp eller ned till den nya bryttiden.

Om Anna istället hade köpt fondandelarna efter kl. 15:00 den dagen hade bryttiden hunnit passeras och fondens värde beräknas istället till NAV-kursen dagen därpå. Hon hade alltså fått köpa till kursen som hade gått ned 3 % istället.

Anna hade då fått ett större antal fondandelar: 10 000 kr / 97 kr = 103 fondandelar.

Exempel: Anna säljer fondandelar

Om Anna istället hade sålt fonder och lagt en säljorder på 100 fondandelar så gäller samma sak. Det gäller att Anna lägger säljordern före bryttiden för fonden för att få sälja till NAV-kursen som sätts direkt efter bryttiden, annars säljer Anna till NAV-kursen som sätts dagen därpå.

Anna lägger en säljorder på 10 000 kr på SPP:s USA-aktieindexfond kl. 14:00.

Den dagen öppnade USA-börsen upp 1 % och det var till denna kurs som fondens NAV noterades. Kursen var då 100 kr och hon sålde 100 fondandelar (10 000 kr / 100 kr = 100 andelar). Några timmar senare vände USA-börsen ned och slutade på minus 3 %.

Om Anna istället hade sålt fondandelarna efter kl. 15:00 den dagen hade bryttiden hunnit passeras och fondens värde beräknas istället till NAV-kursen dagen därpå. Hon hade alltså fått sälja till kursen som hade gått ned 3 % istället, givet en oförändrad växlingskurs och med avdrag för avgiften på 1/365-del av 0,21 %.

Anna hade då fått mindre pengar för sina fondandelar: 100 andelar × 97 kr = 9 700 kr.

Skulle du vilja sälja en fond för att köpa en annan fond kan du behöva räkna med att det tar några dagar. Det är visserligen ovanligt, men det kan dröja flera dagar innan försäljningen är bokförd och du har pengarna på ditt konto. Särskilt lång tid tar det ofta om det är ett utländskt fondbolag.

Hur lång tid det tar att få pengarna på kontot kan du läsa dig till i fondens informationsbroschyr. Det vanliga är dock att du har pengarna dagen efter handelsdagen. Handelsdagen är den delen av dagen som är före bryttiden.

Lägger du en säljorder efter bryttiden räknas nästföljande dag som handelsdag, givet att det är en dag då handel sker, förstås.

ETF:er är ett börshandlat alternativ

Fonder är således inget bra val för den som vill vara snabbfotad och utnyttja ett slagigt börsläge. Men för den långsiktige månadsspararen spelar fonders fördröjning antagligen ingen roll.

Dessutom går det åt båda håll, ibland hinner fondkursen sjunka, och du får köpa fler andelar, och ibland stiger den, och du får färre. Under lite mer normala marknadsförhållanden, när kurserna inte rör sig så mycket från dag till dag blir fördröjningen oftast försumbar.

Men är du en av dem som gärna vill handla exempelvis ett visst index till ett visst pris, och dra nytta av de stora rörelserna vi har på marknaden just nu, då kan ETF:er vara ett alternativ. Det är en slags börshandlad fond. Köp och försäljning fungerar såsom när du köper aktier, alltså till ett överenskommet pris mellan köpare och säljare i realtid.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration .

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

 

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -