Fondbolaget Spiltan Fonder stänger alltså tillfälligt handeln i fonderna Högräntefond och Räntefond Sverige. De är två av de mest populära räntefonderna bland svenska småsparare med över 55 000 respektive 43 000 andelsägare på Avanza.
I Lannebos fall gäller det fonderna Lannebo Likviditetsfond, Lannebo Corporate Bond, Lannebo High Yield, Lannebo Sustainable Corporate Bond, Lannebo Mixfond och Lannebo Komplett.
Hela listan på berörda SEB-fonder kan du läsa här.
Danske Invest har tidigare stängt ned ett flertal fonder, men i dagsläget är det tre globala företagsobligationsfonder vars handel är stoppad. Även Enter, IKC och Cicero är fondbolag som återfinns på listan över aktörer som stänger fonder. En lista som troligen kommer att bli längre.
Stängningen är på obestämd tid och betyder att ingen kan köpa, och heller inte sälja, fonden.
Sparare som sett sina företagsobligationsfonder som ett tryggare alternativ till aktiefonder kanske känner sig lurade. Placera har tidigare skrivit om just likviditetsrisken i de här fonderna och att Morningstars riskklassificering för högräntefonder är missvisande.
I ett möte på torsdagen mellan fondbolagen och Finansinspektionen blev fondbolagen instruerade att stänga fonderna om fondbolagen inte kunde ”värdera tillgångarna på ett adekvat sätt” eller om ”likviditeten i de underliggande tillgångarna är otillfredsställande”.
Här kan du läsa om FI:s möte med fondbolagen i Finansinspektionens pressmeddelande.
Stängningarna sker helt enkelt för att de andelsägare som är kvar inte ska få sina fondandelar sjunka kraftigt.
Niklas Larsson är marknadsansvarig på Spiltan Fonder och hoppas förstås att stängningen blir kortvarig. Inte minst är förhoppningen att Riksbankens löfte om att köpa företagsobligationer ska sätta fart på marknaden som just nu översvämmas av säljare, men som i princip saknar köpare. Om det inte handlar om vrakpriser, förstås.
”Vi önskar att det hade hänt för en vecka sedan”, säger Niklas Larsson.
Niklas Larsson
Hur stora utflöden ur fonderna har ni haft ur Spiltan Högräntefond och Spiltan Räntefond Sverige de senaste veckorna?
”Totalt för de båda räntefonderna ungefär 9 miljarder kronor, men då ska man tänka på att fonderna var uppe i sammanlagt 47 miljarder, så det har varit hanterbart, säger Niklas Larsson som betonar att stängningen av fonderna beror på att korrekta fondkurser inte kan ges.
Det har funnits en oro för att den dåliga likviditeten i den svenska företagsobligationsmarknaden och att det inte återspeglas i fondernas riskklass, hur ser du på det?
”Det är svårt att kunna relatera till. Den hade en väldigt god likviditet fram till för två veckor sedan. Så helt plötsligt fanns det finns inga köpare av värdepappren i fonden”, säger Niklas Larsson och fortsätter:
”Jag skulle säga att det som händer nu skulle ingen kunna förutse.”
Danske Invest har för tillfället tre fonder som är stängda för handel. Ingen av dem investerar dock i huvudsak i svenska obligationer.
Danske har i omgångar haft flera fonder stängda för att sedan öppna igen under de senaste veckorna. Inte heller Danske Invest vittnar om avsevärt stora utflöden ut företagsobligationsfonder.
”Att vi stänger vissa fonder vissa dagar beror helt på möjligheten att sätta ett korrekt pris och att vi vill skydda andelsägarna”, säger Linda Fagerlund, chef över Wealth Management på Danske Bank.
Linda Fagerlund
När det gäller de svenska obligationsfonderna har Danske Invest gjort bedömningen att det hittills har gått att värdera fonderna på ett adekvat sätt.
Tror ni att ni kommer att behöva stänga ned även fonder med svenska obligationer?
”Vi kan inte utesluta det, men det är förstås vår ambition att hålla fonderna öppna givet att vi samtidigt kan ta tillvara på alla andelsägares intresse”, säger Linda Fagerlund.