Året har börjat kämpigt för fjolårets fondvinnare Rysslandsfonder som steg över 70 procent. I år har fondkategorin backat med i genomsnitt 3,1 procent.
Det finns flera förklaringar till svaga utvecklingen. Den ryska ekonomin är fortfarande starkt beroende av oljeexport. Samvariationen mellan oljepriset, rubelkursen och utvecklingen på Moskvabörsen är tydlig. Oljepriset har backat med 8,6 procent i år. Eenergisektorn utgör över hälften av börsvärdet på Moskvabörsens.
Under fjolåret fick Rysslandsfonderna draghjälp av Donald Trump. Marknaden var tidig ute att tolka att förbättrade relationer är på gång efter några positiva tweets om Ryssland - riskpremien sjönk. Sedan de amerikanska raketattackerna i Syrien har relationerna mellan länderna blivit frostiga igen.
Men det finns positiva tecken.
Rysslands ekonomi har nyligen uppgraderats av ratinginstitutet S&P till stabila utsikter. S&P förväntar sig en tillväxt på i genomsnitt 1,7 procent per år fram till 2020. Det är en stor skillnad mot de senaste två åren som bjudit på negativ BNP-utveckling i spåren av handelsembargon, lågt oljepris och en hög inflation i kombination med en svag inhemsk efterfrågan.
Inflationen har fallit markant och böjar närma sig 4 procent, vilket skapat möjlighet för den ryska centralbanken att sänka räntan. Det ser nu ut som en räntesänkningscykel börjar i Ryssland, vilket står i stor kontrast till flertalet av världens centralbanker som ligger i startgroparna för räntehöjningar. Den ryska skuldsättningen är låg, vilket gör landet mindre sårbart för en starkare dollar och högre amerikanska räntor.
Genom att BNP-tillväxten tar fart bör det leda till vinstökningar för de ryska noterade bolagen. Idag är Moskvabörsen lågt värderad, enligt MSCI är p/e talet för innevarande år på låga 7 och direktavkastningen på drygt 5 procent. Det är betydligt lägre än för övriga tillväxtmarknadsländer, vilka har ett p/e tal på 15. Ryssland har historiskt värderats lägre än andra tillväxtmarknadsländer på grund av politiska risker, men värderingskillnaden är större än på länge.
Vid ett högre oljepris och slopade sanktioner kan det finnas uppsida för ytterligare vinsttillväxt på Moskvabörsen. Huvuddelen av företagens vinster kommer från energisektorn, tillsammans med bank och finans.
Riskerna ska dock inte viftas bort och visst finns det orosmoln. Sanktionerna kommer sannolikt att vara kvar året ut och Syrien-problematiken kan förvärras. Framtida oljepris är svårt att uppskatta. Det finns både legala och politiska risker med investeringar i Ryssland, vilket flera västföretag fått känna på de senaste åren.
Placera har två spetsfonder att rekommendera för den långsiktige investeraren. Fonderna är aktivt förvaltade, investerar i ett fåtal aktier och har storkännedom om landet och bolagen de investerar i.
Carnegie Rysslandsfond som förvaltas av Fredrik Colliander sedan 2007 är en gammal Placerafavorit.
Fonden är aktivt förvaltad, investeringsprocessen följer Carnegie fonders framgångsrika strategi att genom en tydlig analys fokusera på långsiktiga investeringar i värdebolag. Fonden är koncentrerad och består förnärvarande av 25 bolag, vilket kan jämföras med snittet för breda globala Rysslandsfonder på 157.
Långsiktigheten i investeringarna är tydlig i och med att omsättningshastigheten är mycket låg för de bolag som byts ut under ett år. Av fondens investeringar är 66 procent i stora bolag och drygt 28 procent i medelstora bolag.
Energisektorn är fondens största bet med 37 procent av fondens värde. Därefter följer finansbolag (16) och råvarubolag (11). De fem största enskilda innehaven svarar för 41 procent av portföljen.
Fonden har avkastat som kategorsnittet för Rysslandsfonder på knappt 46 procent de tre senaste åren, och MSCI Russia-index har bara orkat med 31 procents uppgång. Risken i Carnegies fond har varit relativt låg mätt som standardavvikelse och den är lägre än både index och kategorisnittet. I grafen nedan ser vi tydligt att Ryssland är en marknad där aktiv förvaltning betalar sig.
Fonden har fyra stjärnor av fem möjliga på både tre och fem års sikt hos Morningstar och förvaltar idag runt 4 miljarder kronor. Förvaltningsavgiften på 2,5 procent per år. Det är högt men Placera tycker att avgiften är motiverad för en genuint aktiv förvaltning.
Danske Invest Russia A förvaltas av Olga Karakozova och Måns Beckeman. De har förvaltat fonden sedan fonden startade i april 2010.
Förvaltarduon kombinerar en aktiv förvaltning med långsiktiga investeringar.
Grunden är en aktiv förvaltningsstrategi med fokus på kvalitetsbolag med låg värdering som drar nytta av höga inträdesbarriärer och har bra prissättningsförmåga. Starka balansräkningar och likvida aktier viktiga parametrar.
Portföljen de förvaltar är koncentrerad med 40 bolag. Av fondens investeringar är drygt 64 procent i stora bolag och 29 procent i medelstora bolag.
De fem största aktieinnehaven utgör 27 procent av fondkapitalet. Energisektorn står för 25 procent av det totala värdet.
Förvaltarna har lyckats med konststycket att skapa en avkastning som de senaste tre åren snittat på 14,3 procent, betydligt bättre än kategorisnittet. För den goda prestationen har fonden belönats med fyra stjärnor av Morningstar. Fonden är relativt liten och förvaltat kapital uppgår till 150 miljoner kronor.
Den årliga avgiften på 2,5 procent är hög, men avkastningen i Danske Invest Russia gör att jag tycker att de motiverar avgiften.
Vår rekommendation för spetsfonderna Carnegie Rysslandsfond och Danske Invest Russia A är köp. Att investera i Ryssland är att bredda sitt sparande till utvecklingsmarknader. Placera betonar att risken är hög och rekommenderar en lång sparhorisont på minst fem år.
Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.
Värdepapper | Råd från Placera | Kurs vid publicering | Sedan publicering |
---|---|---|---|
Carnegie Rysslandsfond A | Köp | 61,05 | - |
Danske Invest Russia A | Köp | 167,60 | - |