Pär Ståhl: Jag tar sikte på tillväxt

Fonder Årets första kvartal har varit bra men nu stuvar Placeras fondexpert om i premiepensionen och väljer att ta in två nya fonder.

Inledningen på 2017 har varit stark på världens börser. Men nu börjar fler av de tidigare Trump-strategierna som gått bra efter presidentvalet att överges. Efter valet lämnade investerarna fler defensiva sektorer och tillväxtaktier.

Inte minst tekniksektorn lämnades till förmån för konjunkturkänsliga branscher och cykliska bolag.

Även tillväxtmarknaderna ställdes ut i kylan när marknaden tog till sig av Trumps mindre frihandelsvänliga retorik.

Jag tycker att både tekniksektorn och tillväxtmarknaderna börjar bli intressanta igen. Och det finns flera skäl till det. Världen investerare har börjat hitta tillbaka till tillväxtmarknaderna och snabbväxande teknikbolag, efter det stora utflödet i samband med det amerikanska presidentvalet.

Det finns flera faktorer bakom den starka uppgången. Den ekonomiska makrostatistiken har varit bra på många håll, det ger tydliga signalerna på en starkare världskonjunktur vilket gynnar tillväxtmarknadsländerna.

Värderingen på tillväxtmarknaderna talar också till deras fördel. Enligt den globala indexberäknaren MSCI värderas tillväxtmarknaderna på p/e 12, vilket får anses lågt. Globalt aktieindex har en p/e-värdering på 15,6 och USA på 18,3 och amerikanska småbolag 24. Värt att notera är att de amerikanska börserna handlas på historiskt höga nivåer.

Mot bakgrund av detta väljer jag att byta ut Didner & Gerge US Small & Micro Cap mot Länsförsäkringar Tillväxtmarknader indexnära.

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad indexnära är en indexfond som har valt att följa alla de 840 största bolagen som ingår i MSCI Emerging markets index. Det indexet är det mest använda för investeringar på tillväxtmarknader.

Det omfattar 25 länder. Kina är det största landet i index, med knappt 27 procent, följt av Sydkorea på 14,7 procent. Förutom flera asiatiska länder, ingår det några från Afrika, Sydamerika och några länder från mellanöstern. Fonden ger en bra riskspridning.

Fonden omfattar totalt elva sektorer. De två klart dominerande sektorerna är finansbolag med 24 procent följt av tekniksektorn på knappt 24 procent.

Mitt andra val är en aktivt förvaltad fond med teknikfokus. Här satsar jag på tillväxtbranscher som förväntas växa stabilare och snabbare än BNP de närmaste åren.

Jag byter ut Blackrock World Financial Fund som har haft en riktigt bra avkastning när räntorna stigit under hösten och vintern, vilket gynnat bankerna i fonden.

I stället väljer jag fonden Lannebo Vision som investerar i tillväxtbranscher globalt med tonvikt på USA. Aktuella branscher för fonden är teknik, hälsovård och konsumentvaror. Investeringsprocessen är analysdriven.

Investeringarna är koncentrerade till ett relativt litet antal aktier, totalt 31 stycken. Bland de största innehaven i fonden hittar vi de välkända amerikanska bolagen Apple med 9,2 procent av det förvaltade kapitalet och Alphabet (Google) på 5 procent.

De tio största bolagen i portföljen står i dag för drygt 50 procent av det förvaltade kapitalet.

Den geografiska riskspridningen avviker mycket från index. Nordamerika är den största regionen med knappt 72 procent av investeringarna och Sverige utgör knappt 19 procent. Fonden fångar upp fler investeringar inom den svenska IT-sektorn.

Jag har fortsatt hög aktieandel och behåller tre fonder från tidigare. Grafen visar hur mitt nuvarande premiepensionssparande fördelar sig. Jag passar på att balansera om portföljen till lika stora fonddelar: 20 procent var.

Du som vill läsa vad jag tidigare skrivit om mitt premiepensionsval kan kolla in krönikan Så gör jag med PPM-portföljen. Där berättar jag om mina tankar kring premiepensionssparandet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -