Aktien som rider på fibervågen

Aktieanalys I Sverige byggs det infrastruktur för bredband som sällan förr och hårdvarubolaget Hexatronic är välpositionerat att dra nytta av detta. Därtill satsar bolaget på internationell expansion och förvärv, så hög tillväxt är att vänta.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 12 den 20 mars. Läs mer om Börsveckan.

Bredband åt folket är en paroll som regeringen tagit fasta på i och med initiativet att 95 procent av alla hushåll år 2020 bör ha en uppkoppling om minst 100 Mbit/s. Samma trend finns generellt i Europa med hög investeringstakt inom bredband, om än inte med lika ambitiösa mål som i Norden.

Det är satsningar som gett bra tillväxtförutsättningar inom telekombranschen och det gäller framför allt  nischade operatörer som hårdvaruleverantörer. Ett exempel på det senare är Hexatronic. Bolaget är specialiserat på fiberkommunikation med produkter och lösningar inom passiv infrastruktur för optiska fibernät. Hexatronic är en koncern som omfattar 15 bolag med lite olika nischer inom allt ifrån kablage till utbildning.

Sammantaget har de ett brett sortiment av produkter. Det stora lyftet kom 2013 då bolaget genom förvärv gick från en omsättning på 70 Mkr till 490 Mkr. Nästa stora steg skedde i fjol då bolaget genom ett strategiskt samarbete adderade ytterligare 400 Mkr i årsomsättning. Hexatronic har skandinavien som hemmamarknad men arbetar på att etablera fotfäste även i andra delar av världen. Dels genom förvärv och dels genom etablering av dotterbolag. I fjol etablerades bland annat ett bolag i USA.

 

Strategin med internationell expansion är intressant och vettig. Med en stark plattform i Norden och en tydlig nisch finns goda möjligheter att ta marknadsandelar utomlands. Baksidan är att koncernen för närvarande ser lite spretig ut och det kan ta tid att få alla 15 bolag att segla i samma riktning med korsförsäljning, synergier och tillräckliga marknadspositioner på alla marknader. Men återigen, det finns också en tydlig nisch som knyter samman delarna.

Det finns inte så många analytiker som följer bolaget, så konsensusprognosen är inte så robust. Men för vad det är värt så förväntas bolaget under innevarande år öka omsättningen med drygt 60 procent (justerat för omläggning av räkenskapsperiod),  samtidigt som rörelsemarginalen stiger till 9,5 procent (7,1). Det är onekligen offensiva prognoser. Men orderboken är välfylld och ökade med 43 procent senaste kvartalet samtidigt som omsättningen ökade med 50 procent. Så det finns fog för optimismen. Vad gäller lönsamheten så har det varit lite slagigt på grund av den kraftiga tillväxten.

Bolaget investerar en hel del och de materiella tillgångarna har ökat kraftigt under 2016. För att kunna ta hand om de ökade volymerna har en stor andel inköp av färdiga produkter gjorts vilket pressar marginalerna, men egen produktionskapacitet är under uppbyggnad. I och med investeringarna som tas nu finns goda förutsättningar för stigande marginaler under kommande år. En bra underleverantör borde kunna nå en rörelsemarginal närmare 10 procent. För helåret 2016 nådde bolaget 7,1 procents rörelsemarginal och det senaste kvartalet isolerat var rörelsemarginalen 9,8 procent.

Bolaget är ganska valutakänsligt med en hög andel försäljning i SEK och inköp i USD och Euro, så kronförsvagningen har slagit mot lönsamheten. Vår bedömning är att lönsamhetsprognosen är rimlig, i synnerhet med en stabilisering av kronkursen. Däremot är tillväxtprognosen mer osäker. Första kvartalet innevarande år ökade omsättningen som nämnts med 50 procent men bolaget flaggar också för att innevarande kvartal är säsongsmässigt svagt.

I takt med att förvärven integreras och den internationella verksamheten kommer igång på allvar torde tillväxttakten kunna öka under andra halvåret. Men osvuret är bäst. Säg att tillväxttakten från första kvartalet står sig för helåret, dvs. 50 procent. Då skulle bolaget omsätta 1330 Mkr.

Med en rörelsemarginal runt 9,5 procent skulle bolaget göra ett rörelseresultat kring 125 Mkr. Då skulle rörelsen, justerat för nettokassan, värderas till 12,6 gånger innevarande års rörelseresultat (ev/ebit). På konsensusprognosen skulle ev/ebit bli knappt 11 gånger. Givet den fina tillväxten är det lågt.

Balansräkningen är solid med en stark finansiell position. Bolaget har en nettokassa på drygt 8 Mkr. Förvisso finns en del goodwill (32 Mkr) och andra immateriella tillgångar såsom varumärken, kundrelationer med mera. Sammantaget uppgår de immateriella tillgångarna till 93 Mkr. Det kan ställas i relation till ett eget kapital om 300 Mkr, så det utgör ingen större risk. I övrigt används kassaflödet för investeringar och ingen utdelning väntas de närmaste åren.

Givet en solid finansiell position och goda tillväxtutsikter är aktien intressant, oaktat att storägaren Gert Nordin sålt stora delar av sitt innehav, då vi inte ser detta som någon stark signal att det är på väg att vända nedåt. Men mycket återstår givetvis att bevisa. Rådet blir köp, med brasklappen att det finns kursrisk givet den starka utvecklingen för aktien.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -