I Asien finns över hälften av världsekonomin och fyra av de fem snabbast växande länderna i världen, med Indien och Filippinerna i täten. Snabbt växande medelklass och halva jordens befolkning är en enorm bas för konsumtionsdriven tillväxt.
Förklaringen till regionens historiskt starka tillväxt, beror till stora delar på Kinas höga tillväxt de senaste decennierna. Men det har inte varit utan problem.
Fjolårets inledning med Kinafrossa sänkte världens börser och råvaror, när investerare oroade sig för en hårdlandning i landets ekonomi.
Årets inledande starka börsutveckling i Asien kan, förutom stark inhemsk konsumtionoch en stabilisering av råvarupriserna, förklaras av bra makrostatstik för de båda giganterna Kina och Indien. Det skapar fortsatt hög tillväxt i regionen.
De globala investerarna har hittat tillbaka till regionen med tydliga nettoinflöden det senaste halvåret. Den politiska risken i regionen uppfattas av många investerare som betydligt lägre och stabilare än den i Europa och USA.
Det som talar mot regionen och kan skapa lägre avkastning på sikt, är ett tydligt handelskrig med USA samt snabbare räntehöjningar än förväntat från den amerikanska centralbanken. Även en kinesisk fastighetsbubbla och politisk osäkerhet skulle ligga regionen i fatet.
Det som kan fortsätta lyfta små- och medelstora bolag ytterligare under 2017 är stigande bolagsvinster och relativt låg värdering. Bolagsrapporterna de senaste två kvartalen har varit bra. Det har skapat positiva vinstrevideringar, vilket är en viktig faktor bakom fortsatta kursuppgångar.
Värderingen för 2017 är enligt indexberäknaren MSCI ett p/e-tal på 13,6 för asiatiska små- och medelstora bolag. Nordamerikanska småbolag värderas till p/e-tal 23 och svenska småbolag till p/e-tal 17.
Genom att investera i små- och medelstora bolag får man en större exponering mot den inhemska konsumtionsdrivna asiatiska ekonomin, och mindre mot exportberoende bolag. De asiatiska småbolagen har dessutom ofta starka marknadspositioner, och många har en imponerande teknologisk kompetens. Det finns en potential att hitta framtida storbolag.
Placera rekommenderar en aktivt förvaltad Spetsfond för den som vill ta rygg på en småbolagsförvaltare som avkastat betydligt bättre än index och fondkategorin de senaste åren.
Spetsfonden HSBC GIF Asia ex Japan Smaller Companies förvaltas av duon Ka Wai Fung och Man Chung Kwan. De har förvaltat fonden framgångsrikt sedan januari 2012 och lyckats avkasta betydligt bättre än sitt jämförelseindex varje år.
Förvaltarna kombinerar en aktiv förvaltning med investeringar på medellång och lång sikt. Fonden placerar i huvudsak i små- och medelstora bolag i Asien exklusive Japan, med fokus på Kina, Taiwan och Sydkorea.
Placeringsstrategin är utpräglad "bottom-up", vilket bland annat innebär att fonden investerar i bolag utan att ta hänsyn till något index. Förvaltningsteamets investeringar baseras på egen fundamental analys med fokus på felprisatta bolag med uthållig vinst och stark balansräkning. Man letar efter morgondagens storbolag.
Duon ser den egna analysen som en konkurrensfördel då endast 28 procent av asiatiska små- och medelstora bolag med ett marknadsvärde under 35 miljarder kronor har analytikertäckning från en bank.
Fundamental analys av ett begränsat antal bolag ger förvaltarna en bättre förståelse av bolagen de äger jämfört med en portfölj med många innehav.
Portföljen är koncentrerad med runt 100 bolag, jämfört med jämförelseindex på 1 704.
De fem största aktieinnehaven – Doosan Bobcat, Bumi Serpong Damai, Exion Holdings, China State Construction och BGF Retail – utgör endast 7,8 procent av fondkapitalet. Flera små investeringar i många bolag ger en bra riskspridning.
Fondens största bet är cykliska konsumentvaror som står för 19 procent av det totala fondvärdet. Av fondens kapital är 23,5 procent placerat i Kina följt av Sydkorea (15) och Taiwan (12). Fonden har en jämn fördelning mellan bolagens storlek. Drygt 32 procent är investerade av medelstora bolag, 30,5 procent i småbolag och resterande del finns i stora bolag.
Förvaltarna har lyckats med konststycket att skapa en avkastning som de senaste tre åren på 75 procent, betydligt bättre än kategorisnittet 58,6 procent. För den goda prestationen har fonden belönats med fem stjärnor av Morningstar.
Värt att tänka på är att en Asienfond med inriktning på små- och medelstora bolag har högre risk än en Asienfond med storbolag eller en bred tillväxtmarknadsfond. Risken kan vara tydlig under enskilda månader och kortare perioder då fonden tenderar att avkasta sämre än index.
Risken mätt i standardavvikelse är 16,7 procent för fonden jämfört med jämförelseindex på 14,3 procent. Fonden förvaltar i dag knappt 7,3 miljarder kronor. Den årliga förvaltningsavgiften på 1,85 procent är inte billig, men lägre än kategorisnittet.
Placera rekommenderar köp av HSBC GIF Asia ex Japan Smaller Companies inom vår kategori Spetsfonder. Vi gillar konceptet med en aktiv förvaltare som investerar efter egen analys och avviker från sitt jämförelseindex.
Att investera i en Asienfond med inriktning mot små- och medelstora bolag innebär en breddning av sparandet till nästa generations storbolag. Fonden är utmärkt som komplement till en billig asiatisk indexfond
Placera betonar att risken är hög och rekommenderar en lång sparhorisont på mellan 3–5 år, med en liten investering av den totala portföljen.
Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.
Värdepapper | Råd från Placera | Kurs vid publicering | Sedan publicering |
---|---|---|---|
HSBC GIF Asia ex Jpn Eq Smlr Coms AC | Köp | 592,16 | - |