Veckans viktigaste siffror

Makroveckan. Nu kommer visserligen en flod av företagsrapporter men för den makrointresserade innehåller veckan också en hel del godbitar i form av centralbanksbesked och viktiga konjunkturindikatorer.

Visserligen är det en rapporttung vecka men eftersom det är inledningen på en ny månad så pockar också makrosläppen på uppmärksamheten. Inköpschefsindexen för industri- och tjänstesektor ska förhoppningsvis bekräfta bilden av att den globala ekonomin rör sig åt rätt håll. Dessutom leverera Bank of Japan, Bank of England samt Federal Reserve färska penningpolitiska besked.

I förra veckan steg de flesta av världens börser och den svenska var i sin tur upp med ungefär 1 procent, trots en lite tung avslutning på veckan. Noterbart är att volatilitetsindexet VIX för S&P500 sjönk till den lägsta nivån sedan 2014 och att DowJones-index lyckades pressa sig över 20 000-nivån.

Den svenska kronan fortsätter dessutom att stärkas och har nu stigit med omkring 4 procent sedan mitten av december. Starka, svenska makrosiffror i veckan som kommer kan bidra till att den uppåtgående trenden för kronan fortsätter

Ett litet orostecken i EMU-området är att ränteskillnaden mellan tyska och italienska marknadsräntor åter visar tecken på att öka. I ett politiskt oroligt Italien ser ett nyval ut att närma sig.

Givetvis har det också varit mycket fokus kring president Trumps görande och låtanden. Det börjar bli lite mer kaotiskt kring hans presidentskap eftersom det delstatliga och legala protesterna mot hans olika förslag nu växer. Annat var kanske inte att vänta men frågan är hur en oberäknelig Trump kommer att reagera på motståndet. En aggressiv president skulle kunna dämpa investerarnas humör.

I veckan som kommer blir onsdagen en viktig makrodag med inköpschefsindex för industrin samt penningpolitiskt besked från den amerikanska centralbanken. Nu väntas inte banken röra räntan men om det ska bli tre räntehöjningar i år, vilket ligger i bankens prognoser, börjar det bli dags att förbereda finansmarknaderna för nästa.

Det kan i så fall bli en faktor som vänder den negativa trend som den amerikanska dollarn för närvarande befinner sig i.

När det gäller dollarn är även fredagens amerikanska sysselsättningssiffror av högsta intresse. Håll särskild koll på arbetslöshetssiffran samt löneutvecklingen.

För svenskt vidkommande väntar, förutom inköpschefsindex för industri- respektive tjänstesektor, även siffor över orderingång och produktion i industrin. 

 

Måndag

Barometerindikatorn för EMU-området publiceras och väntas även fortsättningsvis visa stabil, om än lite trög, tillväxt. Decembersiffror över den privata konsumtionen i USA blir en viktig värdemätare på om lyftet i hushållens humör efter presidentvalet även har manifesterats i form av ökad köplust.

 

Tisdag

En tung makrodag för EMU-området med BNP-siffror för fjolårets sista kvartal samt arbetslöshets- och inflationssiffror för januari. Det går år rätt håll sett från ECB:s sida och ytterligare stimulanser kan man knappast räkna med i närtid. Framför allt är de inflationssiffrorna som har tryckts upp.

 

Onsdag

Den stora inköpschefsindexdagen är här. Inköpschefsindexen för industrin väntas i de flesta fall ha sjunkit en aning men fortfarande ligga en bra bit över det viktiga 50-strecket, som enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång.

Nyfikenheten är dessutom stor på om det svenska indexet än en gång ska orka över 60-nivån och om indexet för USA ska stiga. Höga utfall ska kunna gynna börshumöret.

Mycket av finansmarknadens fokus hamnar också på den amerikanska centralbankens penningpolitiska besked. Starka konjunkturindikatorer och en president som sluggar vilt lär bidra till att nästa räntehöjning närmar sig och det är dags att börja kratta i manegen för denna. Håll koll på dollarn.

 

Torsdag

En tämligen tunn makrodag med Bank of Englands räntebesked som höjdpunkt. Banken lär inte göra några förändringar i penningpolitiken även om det nu står klart att det blir en hård Brexit.

 

Fredag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa korten. Även här väntas små förändringar vilket betyder att det mesta rullar på i hygglig takt. Vi är också, så här i rapporttider, lite extra nyfikna på om det goda humöret bland de svenska industriföretagen också börjar synas mer rejält i orderböckerna.

Amerikanska sysselsättningssiffror är dagens huvudnummer och kan vara glödheta lite beroende på vad som framkom i samband med centralbankens räntemöte på onsdagskvällen. 

 

 

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -