Sverige står inför en konjunkturåterhämtning, slår Handelsbanken fast i en färsk konjunkturprognos. Medan den globala BNP-tillväxten räknas vara ”medelmåttig” de närmsta åren tros konsumtionen blåsa liv i Sveriges ekonomi.
”Expansiv finanspolitik, lägre räntor och stigande reallöner förbättrar hushållens köpkraft och banar vägen för en uppgång i hushållens konsumtion”, skriver banken i prognosen.
Fed släpar efter i räntesänkningar
Handelsbanken tror att den amerikanska centralbanken kommer sänka styrräntan mer än vad marknaden tror.
"Vi förutspår att Fed kommer att sänka räntan långsamt, men mer än vad marknaden för närvarande prisar in. Under första halvåret 2025 ser vi två sänkningar för att säkerställa den ekonomiska stabilisering som uppnåtts genom åtgärderna under hösten 2024. Därefter pausar Fed räntesänkningarna när tullpolitiken träder i kraft", heter det i prognosen.
ECB kommer enligt prognosen gå snabbare fram än Fed, med en styrränta som landar på 2% efter räntesänkningar i juni och september.
När det kommer till Sveriges styrränta tror Handelsbanken att Riksbanken sänker med 25 punkter till 2,25% i januari - för att sedan stanna där. Handelsbankens prognos rimmar väl med Riksbankens egna prognos men går mot strömmen bland ÖVRIGA storbankerna som tror på en lägre styrränta. Swedbank prognosticerar att styrräntan är nere på 1,75% till sommaren, medan Nordea spår två sänkningar för att landa på 2%.
”Finanspolitiken är expansiv. Det räcker med att räntan sänks till en normal nivå, som 2,25%, för att säkra återhämtningen och inflationen på 2-procentsmålet”, säger Christina Nyman.
Tullar – fler negativa än positiva utfall
Det är svårt att göra bedömningar kring konjunkturen utan att beröra det orosmoln många ser på ekonomins himmel – Trumps tullar. I konjunkturprognosen trycker SHB på den osäkerhet som presidentens tullhot medför. I bankens huvudscenario inför USA höga tullar mot Kina, medan övriga länder kommer mer lindrigt undan. Detta leder i sin tur till ett lägre BNP globalt, högre inflation i USA och, som nämnt tidigare, långsammare sänkningstakt från Fed. Men banken betonar att det kan bli aktuellt att uppdatera prognosen på grund av det osäkra läget.
”Men det finns många alternativa utfall och vi antar att flera är negativa än positiva”, skriver Nyman.
Dessa negativa scenarier är enligt banken "mer troliga" än huvudscenariot, men att det är "för tidigt att anta ett sådant som grundantagande".
Effekt av sjunkande räntor
Konjunkturprognosen kan komma som en present till bolånetagarna, lagom till oxveckorna. Räntesänkningarna kommer nämligen att ge snabb effekt för hushållen – speciellt höginkomsttagarna. Anledningen till detta stavas främst lägre skattetryck och lägre räntor.
Banken tror att de rörliga snitträntorna sjunker till drygt 3% i början av året. Men bundna boräntor väntar de sig kommer öka de kommande åren.
"Samtidigt bedömer vi att bundna boräntor, som redan sjunkit på förväntningar om kommande räntesänkningar, nu stiger något."
Bostadspriserna väntar de sig kommer öka 6% per år 2025-2027, detta ”i takt med ökade inkomster”.
Motvind i byggsektorn
Handelsbanken håller fast vid hypotesen att konsumtionen kommer att driva på återhämtningen.
”Vi räknar med att hushållen kommer spara lite mer av sina inkomster än innan ränteuppgången men den starka inkomstutvecklingen ger ändå utrymme för en tydlig konsumtionsuppgång i år”, säger chefsekonom Christina Nyman.
Den ökade köpkraften väntas gynna tjänstesektorn och handel initialt och de flesta sektorer på sikt – förutom en.
”[…] allteftersom återhämtningen breddas påverkas de flesta sektorer positivt, med undantag för byggsektorn”, säger Christina Nyman.