2014 ökade Indienfonderna med i snitt drygt 60 procent. Bakom uppgångarna låg förhoppningar kring reformer från den nya regeringen med premiärminister Narendra Modi i spetsen, förväntningar om starkare vinsttillväxt bland börsbolagen men kanske framförallt på grund av det kraftiga oljeprisfallet.
Och den goda stämningen på Bombaybörsen har fortsatt även i inledningen av 2015, i takt med att utländskt kapital flödat in i landet.
Hittills i år är Indienfonderna i snitt upp med 17 procent, enligt Morningstar. I topp ligger Carnegie Indienfond med en uppgång på 21 procent. Fonden var även fjolårets stora vinnare då den rusade med över 70 procent.
Enligt Gunnar Påhlson, förvaltare av Carnegie Indienfond, beror den fortsatta uppgången framförallt på centralbankens räntesänkning i mitten av januari. Reserve Bank of India drog då ner styrräntan med 0,25 procent till 7,75 procent - en sänkning som kom tidigare än vad marknaden hade räknat med.
Centralbanken har signalerat att när den väl börjar sänka räntan så är det början på en ny trend med stegvisa sänkningar över en längre tid.
”Det är nödvändigt att sänka räntan för att få igång tillväxten som ligger kring 5 procent, inte långt från tioårslägsta. Indien måste få igång sina investeringar, inte minst i infrastruktur, och då måste man ha tillgång till billigare finansiering”, säger Gunnar Påhlson.
”En väldigt stor del av börsen består av bolag som är räntekänsliga i någon form. Så det är den stora anledningen bakom de fortsatta uppgångarna.”
Men allt är inte guld och gröna skogar. Reuters har gått igenom 100 indiska bolag med ett marknadsvärde på över 100 miljoner dollar och deras samlade vinst sjönk med 6 procent i det senaste kvartalet.
Det kan jämföras med analytikernas förväntningar om en vinsttillväxt på 0,5 procent. Det här gör kvartalet till det första av åtminstone 18 stycken som Reuters samlat in data för där den samlade vinsten minskade.
Konglomeratet Reliance Industries och fordonstillverkaren Tata Motors hör till de stora bolag vars vinster kommit in under förväntan.
”Det har varit det sämsta kvartalet i närtid, med många storbolag som har kommit med besvikelser”, säger G. Chokkalingam, grundare av analysfirman Equinomics, till Reuters.
Kvartalet är det tredje i rad där vinsterna inte levt på till förväntningarna, enligt Reuters. Med andra ord har företagen gjort marknaden besviken ända sedan Narendra Modi tog över som premiärminister, samtidigt som börsen har gått urstarkt.
”Börsen ligger som vanligt 18 månader före den reala ekonomin. Vinsterna har inte riktigt hängt med än så gapet mellan börsens värdering och vad som faktiskt händer på marken växer”, säger Gunnar Påhlson.
Vad säger du om dagens värdering?
”Den indiska börsen är i princip fullvärderad, men inte lika dyr som på förra toppen 2007 då börsen värderades till 25 årsvinster, nu handlar det om 17 årsvinster. ”
”Rent fundamentalt bör börsen därför stiga i takt med vinsterna, där förväntningarna ligger på cirka 15 procent. Börsen är redan upp 18 procent i år och jag skulle inte bli förvånad om vi får se en sättning i mars. Jag råder ingen att köpa Indienfonder med kort tidshorisont, mindre en ett år så är det för hög risk.”
Enligt Gunnar Påhlson finns det främst tre viktiga saker att hålla koll på framöver som kan komma att påverka den indiska börsen.
Det första är budgeten som ska presenteras om två veckor.
”8 av 10 år brukar budgeten leda till nedgångar på börsen på grund av att den inte lever upp till förväntningarna. ”
Det andra är att den pågående auktionen av landets koltillgångar blir lyckad. Högsta domstolen konstaterade i september att fördelningen av koltillgångar till privata aktörer har varit olaglig och därför måste de nu bjuda på tillgångarna igen.
”Det finns aktörer som byggt infrastruktur för att få tillgång till kol och nu inte längre äger de här tillgångarna. Så länge de inte har rättighet till kolgruvan så kommer de inte investera en spänn. Det här har försenat hela investeringscykeln med sex månader”, säger Gunnar Påhlson.
En tredje sak att hålla ögonen på är företagens helårsresultat som börjar droppa in i april (verksamhetsåren slutar i mars).
”Det ser ut som att kanske även fjärde kvartalet kommer att vara lite i underkant. Om börsen fortsätter upp och företagen inte levererar så blir det jobbigt.”
På längre sikt så finns det dock mycket som talar för Indien, menar Gunnar Påhlson.
”Indien har fått en nystart och det finns goda möjligheter till en flerårig positiv utveckling. Tillväxten väntas ta fart och landet är den enskilt största vinnare alla kategorier på ett lågt oljepris.”