Revansch för ryska fonder

Fonder Stabiliseringen i oljepriset i kombination med uppgörelsen om vapenvila mellan Ryssland och Ukraina har eldat på Rysslandsfonderna. Här är de ryska fonderna som inlett året bäst.

Efter ett mycket svagt 2014 har Rysslandsfonderna fått en liten revansch i inledningen av året. I snitt har fondkategorin stigit med 23 procent - dubbelt så mycket som Stockholmsbörsen.

Bäst har det gått för Pictet Russian Equities som ökat med 30 procent. Topptrion bland de svenska Rysslandsfonderna är SEB Rysslandfond, Tundra Rysslandsfond och Alfred Berg Ryssland. De har alla stigit med mellan 26 och 29 procent hittills i år.

”Man kan dels tala om en rekyl efter ett svagt 2014. Sen har aktiemarknaden gått inför och efter Minskmötet i förra veckan. Sedan avtalet om vapenvila skrevs på har vi inte sett några större militära oroligheter i området”, säger Dan Fredrikson som är chefsförvaltare för Alfred Berg Ryssland.

Efter utdragna förhandlingar i Minsk förra veckan, där Rysslands president Vladimir Putin, Ukrainas president Petro Porosjenko, Frankrikes president François Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel deltog, nåddes till slut en uppgörelse om vapenvila i östra Ukraina. Vapenvilan började gälla från och med i söndags men fortfarande återstår en lång väg innan man kan tala om fred.

”Givetvis är även oljan en viktig orsak bakom uppgången. Strax före mötet började oljan att stabilisera sig och har nu gått från låga nivåer kring 45 dollar till runt 60 dollar per fat”, säger Dan Fredrikson.

Bland fondens största innehav finns olje- och gasbolagen Surgutneftegas och Lukoil men även livsmedelskedjan Magnit.

”Vi har innehav som klarat sig relativt bra under den här oroliga perioden. Vi har koncentrerat portföljen mot bolag med hög direktavkastning, framförallt exportbolag”, säger Dan Fredrikson.

”Den svaga rubeln har gjort att bolag med mycket produktion lokalt och försäljning i dollar har fått stora intäkter. Även många oljebolag har klarat sig relativt bra tack vare rubelfallet som parerat oljeprisfallet”, fortsätter han.

Dan Fredrikson påpekar samtidigt att aktiemarknaden i Ryssland fortfarande är mycket slagig och att minsta kommentar kring det geopolitiska läget kan få stor effekt.

”Sen ska man inte glömma att många gjort sig av med sina ryska innehav under 2014, så vi kommer från låga nivåer”.

Har ni sett att utländskt kapital börjat leta sig tillbaka till Ryssland?

”Jag skulle säga att vi inte längre ser några stora utflöden. Bara det är lugnande.”

Fond Stjärnor hos Morningstar Utveckling i år (%)
Pictet Russian Equities 2 30
SEB Rysslandfond  3 28,7
UBS ES Russia  2 27,1
db x-trackers MSCI Russia Capped  3 26,8
Tundra Rysslandsfond 3 26,5
Alfred Berg Ryssland 4 26
UBAM Russian Equity  3 25,2
Gustavia Ryssland 3 24,5
Nordea Rysslandsfond 3 24,4
Danske Invest Russia  3 24,4
Snitt Rysslandsfonder: 22,71
Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -