Loomis bjöd på blandade besked i sitt bokslut. Kontanthanteringsbolaget levererade ett bättre resultat än väntat för det fjärde kvartalet samtidigt som den organiska tillväxten var något av en besvikelse. De positiva signalerna vägde dock över och aktien blev en av torsdagens stora rapportvinnare.
Kontanthanteringsbolagets intäkter steg valutajusterat med 18 procent till 3 714 miljoner kronor under årets sista kvartal. Förväntningarna låg på 3 693 miljoner kronor, enligt SME Direkts prognossammanställning.
Av detta var dock bara 2 procent organisk tillväxt. Övrig tillväxt kommer framförallt från VIA MAT som förvärvades under 2014. Därmed blev den organiska tillväxten något sämre än de 3,7 procent som analytikerna hade hoppats på.
Samtidigt stärktes kontanthanteringsbolagets rörelseresultat, ebita, med knappt 100 miljoner till 389 miljoner kronor. Väntat här var 387 Mkr.
I Loomis största geografiska affärsområde Europa blev det ingen organiskt tillväxt alls. Intäktsökningen på 6 procent (valutajusterad) drevs istället av integrationen av VIA MATs schweiziska transport- och uppräkningsverksamhet. Loomis stora kontrakt med Tesco i Storbritannien bidrog också. Kontraktet tecknades i början av fjärde kvartalet och kommer ge årliga intäkter på över 230 Mkr. Det gör kontraktet det största sedan Loomis börsintroducerades 2008.
Rörelsemarginalen i Europa ökade från 12,0 till 13,1 procent. Bakom detta ligger främst effektivitetsförbättringar i Storbritannien, Norge, Danmark och Finland men även synergieffekter i Schweiz.
I USA utgjordes den valutajusterade omsättningsökningen på 6 procent helt och hållet av organisk tillväxt. Förklaringen till ökningen stavas nya kontrakt samt ökade intäkter från Loomis kontanthanteringssystem Safepoint. Rörelsemarginalen i USA låg kvar på 9,8 procent, vilket var något sämre än väntat.
Summerar man 2014 kan man konstatera att Loomis nätt och jämnt klarade målet att nå en rörelsemarginal om 10 procent senaste 2014 som bolaget satte upp 2010. Rörelsemarginalen för helåret ökade från 9,7 år 2013 till 10,1 procent. Det här kan jämföras med tillfället vid börsnoteringen då marginalen låg på 6,6 procent.
Efter att ha fokuserat mycket på lönsamheten de senaste åren kommer Loomis nu att fokusera mer på tillväxt.
I september presenterade bolaget sina nya finansiella mål där bolaget siktar på att nå intäkter på 17 miljarder kronor år 2017. Det kan jämföras med 2014 års intäkter på 13,5 miljarder kronor. Det är med andra ord en rejäl tillväxtresa bolaget ser framför sig. Och den ska ske med fortsatt förbättrad lönsamhet. Målet för perioden en rörelsemarginal på 10-12 procent.
Tillväxten ska framförallt ske organiskt men Loomis har även höjt målet för maximal skuldsättningsgrad, från 2,5 gånger till 3 gånger ebitda-resultatet, vilket signalerar att det också lär komma fler förvärv framöver.
I takt med att Loomis stärkt sin lönsamhet har också värderingen av bolaget skjutit i höjden. Fjolårets vinst på 12,10 kronor per aktie ger ett p/e-tal på 23 vid dagens kurs kring 277 kronor. Det kan jämföras med ett snitt kring 15 under de senaste fem åren.
Värderingen visar tydligt att placerarna är beredda att betala dyrt för stabila bolag med stigande lönsamhet – och där tillväxtutsikterna dessutom målas i ljusa färger av ledningen. Att värderingarna generellt kommit upp den senaste tiden på Stockholmsbörsen är självklart också en bidragande orsak.
I år väntas Loomis ta ett stort kliv på vägen mot sitt omsättningsmål och nå en försäljning på runt 15,5 miljarder kronor, enligt Factsets sammanställning. Samtidigt väntas lönsamheten fortsätta stärkas och vinsten per aktie öka till 15 kronor. Det ger ett p/e-tal på drygt 18 på innevarande år. 2016 väntas en vinst på knappt 16 kronor och då sjunker p/e-talet till runt 17.
Det är rätt mastigt för ett bolag som visade en organisk tillväxt på 3 procent under 2014. Utdelningen på 6 kronor per aktie ger en direktavkastning på beskedliga 2 procent i skrivande stund.
På längre sikt handlar en investering i Loomis om vad man tror om kontantsamhällets framtid. De som pratat om att ett kontantlöst samhälle snart är ett faktum har varit hittills varit alldeles för tidigt ute.
Sverige må var världens mest kontantlösa samhälle, som brittiska The Guardian konstaterade i en artikel för några månader sen, men mängden kontanter växer fortfarande globalt. Kontanter används fortfarande i mer än hälften av alla transaktioner världen över, enligt Loomis.
Det är dock svårt att se att kontantanvändandet inte kommer att vända neråt vid någon punkt och man ska inte underskatta med vilken fart en sådan förändring kan ha. Det här kan samtidigt leda till att allt fler banker och andra aktörer väljer att lägga ut sin kontanthantering på ett externt bolag som Loomis - något som bolaget självt pekar på som en positiv drivkraft framöver.
Då Placeras råd vanligtvis gäller en horisont på 3-6 månader är ovanstående knäckfråga mest ett dilemma för riktigt långsiktiga investerare.
I det korta perspektivet kan man konstatera att Loomis ledning gjort ett bra jobb de senaste åren med att lyfta rörelsemarginalen. Nu väntar år med tillväxtsatsningar och kompletterande förvärv. Vid nuvarande värdering känns det dock som att mycket av detta redan är inprisat i aktiekursen.
Med en till synes begränsad uppsida stannar därför rekommendationen vid Neutral.
Värdepapper | Råd från Placera | Kurs vid publicering | Sedan publicering |
---|---|---|---|
Loomis | Neutral | 276,60 | - |