I Norge utgörs hela 50 procent av marknaden för högränteobligationer, så kallade high yield, av oljerelaterade papper. Dessa har fått sig en rejäl snyting i spåren av det kraftiga oljeprisraset det senaste halvåret.
”Marknaden är under stor press för närvarande. Vi har sett stora prisnedgångarna framförallt inom energirelaterade värdepapper”, säger Arne Eidshagen.
”Vi har sett samma sak i USA där spreadarna ökat på grund av nedgången i oljepriset och att placerarna valt bort energirelaterade obligationer. Det här har slagit hårdare mot den nordiska high yield-marknaden helt enkelt på grund av den stora andelen energirelaterade obligationer”, fortsätter han.
Arne Eidshagen förvaltar fonden Alfred Berg Høyrente med ett kapital på runt 2,7 miljarder norska kronor. Fonden har över 50 procent av sitt innehav i olje- och gassektorn.
Likt flera andra högräntefonder hade Alfred Berg Høyrente en dyster avslutning på 2014 och tappade 6 procent i december och 9 procent under årets sista kvartal. I år har nedgången fortsatt.
”Jag tror att vid någon tidpunkt, det är svårt att säga om vi är där nu eller om några veckor, så kommer yielden att komma upp på en sån nivå att det kommer att vara svårt för den här marknaden fortsätta underprestera”, säger Arne Eidshagen.
För närvarande präglas dock marknaden av dålig likvididet och en del obligationer är svåra att sälja.
”Jag menar att det för en del obligationer inte finns en marknad i någon meningsfull mening”, säger Arne Eidshagen och påpekar samtidigt att så inte är fallet för hela marknaden.
”Men energi är en så viktig sektor att det får effekt på hela marknaden. Vi har även sett att spreadarna ökat i obligationer som inte är korrelerade med oljepriset, till och med obligationer utgivna av bolag med en negativ korrelation till oljepriset, som flygbolag.”
Vad kan det här få för spridningseffekter?
”Om vi fortsätter att se utflöden från fonder och andra portföljer så tror jag spridningseffekterna blir tydliga, men inte så dramatiska. Det kan helt klart spilla över på andra sektorer. ”
I Norge har fondflödena på den här marknaden varit negativa under en period.
”Jag har lagt märke till att flödena även blivit negativa i Sverige den senaste tiden”, säger Arne Eidshagen men understryker samtidigt att svenska fonder är mindre exponerade mot energi.
I en färsk rapport spår SEB att nivån på betalningsinställelser på den nordiska marknaden för högränteobligationer kommer att öka kraftigt det kommande halvåret.
”Generellt kan man säga att om kreditspreadarna ökar så är det en reflektion av att marknaden väntar sig flera betalningsinställelser."