Klockan 11.00 slog jag på webbsändningen från Rosenbad där flytträttsutredningen skulle presenteras. Utredningen hade dock redan innan läckt ut till placera.nu, bland annat att flytträtten bara gäller premiebestämda försäkringar. Några stora överraskningar var inte att vänta, trodde jag.
Men det blev det, dessvärre kom överraskningarna in på nedsidan, om man står på spararnas sida. För enkelhetens skull delar vi upp marknaden i två delar.
Del 1 utgörs av privata pensionsförsäkringar och av premiebestämda tjänstepensioner utanför kollektivavtalen. Del 2 utgörs av kollektivavtalade tjänstepensioner.
Det positiva kring del 1 är att det blir flytträtt för privata pensionsförsäkringar och för premiebestämda tjänstepensioner utanför kollektivavtalen.
Det negativa kring del 1 är att utredningen inte sätter några gränser för vad en flytt får kosta och inte heller hur lång tid den får ta. Beträffande avgiften så menar utredarna att den ska motsvara de direkta administrativa kostnaderna som flytten innebär plus obetalda anskaffningskostnader. När det gäller tiden så ska den vara skälig!
Placera.nu beklagar att utredarna lämnar över dessa två oerhört viktiga delar till försäkringsbolagen att själva prissätta flytten. Risken är överhängande att kunder som vill flytta kommer hållas tillbaka av höga kostnader och långa väntetider.
Det positiva kring del 2 är att det blir flytträtt för fribrev. Ett fribrev är en tjänstepension till vilken det inte betalas in några pengar. Det beror oftast på att personen har bytt jobb.
Det negativa kring fribreven är att utredningen verkar ge avtalsparterna ganska stora frihetsgrader att själva definiera vad när en tjänstepension ska definieras som ett fribrev.
Det var också tidigare känt att det i praktiken inte blir någon fri flytträtt för pågående kollektivavtalade tjänstepensioner. Utredarna ger nämligen avtalsparterna möjlighet att avstå från att följa den kommande "flytträttslagen".
En förbättring är dock att det ska bli möjligt att föra samman flera försäkringar till en, oavsett vilken typ av försäkring det gäller. På så sätt blir det mindre administration och bättre överskådlighet.
När jag summerar det hela känns det som att avtalsparterna, arbetsgivareorganisationerna och fackföreningarna, vilka också kontrollerar de stora livbolagen, AMF och Alecta, har lyckats till 100 procent med sitt PR-arbete.
Spararna får ställa sitt hopp till remissinstanserna och finansdepartementet. De brukar kunna påverka det slutgiltiga förslaget. För om inte tummskruvarna dras åt kan vi säga hej då till stora delar av flyttmarknaden för redan tecknade försäkringar.