Vakna nu, allemansfondsparare

Krönika I den nya jättefond som Swedbank Robur skapar av fem gamla allemansfonder har banken ett lågt avkastningsmål. Men avgiften i relation till avkastningen blir skyhög. Se här varför.

Hos Swedbank Robur pågår ett stort omstruktureringsarbete. Det består både av att slå samman ett antal fonder och att lägga om förvaltningsstrategin för bolagets fonder. Tanken är att dela upp fondutbudet i aktivt och passivt förvaltade fonder.

De passivt förvaltade indexfonderna ska få låga avgifter medan de aktivt förvaltade ska ha kvar de höga avgifterna. Placera.nu har tidigare kritiserat Swedbank Robur för att de betraktar vissa fonder som aktivt förvaltade, trots att förvaltningen mer eller mindre liknar index, och tar ut för höga avgifter av spararna. Bolaget försvarar sig med att den nya förvaltningsstrategin är aktiv och att det kommer visa sig i fondernas avkastning framöver.

En av de största sammanslagningarna är att Swedbank Robur slår samman sina fem allemansfonder till en bjässefond som heter Swedbank Robur Komplett. Läs här vad placera.nu tycker om det.

Nyligen berättade fondbolagets informationschef, Pär Bäckman, att fondens avkastningsmål är att slå index med 2 procentenheter per år efter avgifter över tid. För det tar Swedbank Robur 1,4 procent i årlig förvaltningsavgift.

Med tanke på fondens storlek, det blir en av Sverige största aktiefonder med cirka 45 miljarder i kapital, tror placera.nu att den kommer få det mycket svårt att slå index. Så det känns rätt att målet är mycket lågt ställt.

Men som sparare bör man vara aktiv och kritisk, men dessvärre hör kunderna i just Swedbank Roburs allemansfonder till de mest passiva. Det vet ju också Swedbank Robur om, så risken är liten att de kommer rösta med fötterna och sälja sina andelar. Det betyder att fondbolaget kan dra in cirka 600 miljoner kronor i avgifter per år.

Synar man avgifterna i sömmarna och sätter det i relation till avkastningsmålet visar det sig att Swebank Robur tar cirka 30 procent av den aktiva avkastningen i avgift. Det går dessutom att köpa en annan fond, Swedbank Robur Aktiefond Pension, som har samma placeringsinriktning men klassas som passiv och kostar bara 0,4 procent per år.

Låt oss leka med tanken att den passiva fonden stiger med 10 procent på ett år, efter avgifter. Då är tanken att Swedbank Robur Komplett genom sin aktiva förvaltning ska stiga med 13,4 procent, 2 procent mer än index plus ytterligare 1,4 procent för att kompensera för avgiften.

100 000 kronor i den billiga indexfonden har då stigit till 110 000 efter ett år, före avgifter, och i den aktiva fonden bör det finnas 113 400 kronor. Meravkastningen uppgår till 3 400 kronor. Så långt är det bra. Men så räknar vi på avgifterna.

Den som köper den billiga Swedbank Robur Aktiefond Pension kommer under året att betala cirka 420 kronor i avgift, förutsatt att värdetillväxten fördelas jämt under året. Den som däremot köper den aktivt förvaltade, Swedbank Robur Komplett, kommer att ha betalt knappt 1 500 kronor i avgift.

Skillnaden i avgifter uppgår till cirka 1 075 kronor. Sätter man det i relation till de 3 400 kronorna som meravkastningen uppgick till så ser man att det motsvarar cirka 30 procent. Det är grymt mycket. Betydligt mer än det resultatbaserade arvodet som hedgefonder tar ut. Men till skillnad från hedgefonderna tar de ut avgiften även när fonden inte slår index.

Fondbolagens snedvridna prissättning kanske fungerade tidigare, innan det fanns indexfonder. Men nu när det finns billiga alternativ framstår det tydligt vilka överpriser de tar för den aktiva förvaltningen.

Detta är inte ett fenomen som bara gäller Swedbank Robur, men det blir så tydligt när samma fondbolag erbjuder både indexfonder och indexsmygare med samma inriktning. Framför allt när målet med den aktiva förvaltningen är så lågt satt som i detta fall.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -