För två år sedan kostade en amerikansk dollar två brasilianska real. Nu kostar den knappt 1,6 real. Den kraftigt stärkta valutan beror till stor del på ett markant ökat intresse bland internationella investerare.
Det går också bra för Brasilien, kanske för bra. Förra året steg BNP med 7,5 procent, vilket var en större ökning än vad landet orkar med. Inflationen har skruvats upp och regeringen har vidtagit en rad åtgärder för att kyla av ekonomin. Utöver de traditionella räntehöjningarna har landets finansministerium börjat använda "makroprudentiella medel" för att dämpa ekonomin.
Det innebär att man vill dämpa inflödet av spekulativt kapital genom beskattning av utländska ränteinvesteringar. För att hejda konsumtions- och kreditbubblan har regeringen även höjt bankernas kassareservskyldigheter och stramat åt möjligheterna till konsumtionskrediter.
Frågan är om åtgärderna räcker. För ett år sedan låg inflationsförväntningarna på cirka 5,5 procent. Redan då var det högre än centralbankens mål om 4,5 procent. Nu har inflationsförväntningarna stigit till 6,5 procent. Förväntningarna om den ekonomiska tillväxten i år har samtidigt dalat. Nu förväntas BNP stiga med cirka 4 procent, vilket är i linje med den normala tillväxten historiskt.
Brasilien tillhör de länder med högst ränta i världen. Tremånadersräntan ligger på cirkla 12,5 procent och det finska fondbolaget, FIM, trodde för ett år sedan att den skulle ligga på drygt 11 procent. Trots valutarestriktionerna har realen fortsatt att stärkas.
Investerarna verkar fortfarande vara rädda för vad regeringen kommer att ta vidta för ytterligare åtgärder för att stävja inflationen. Det har inte minst visat sig på aktiekurserna som har dalat. Hittills i år har den brasilianska börsen fallit med 8 procent, räknat i brasilianska real. I amerikanska dollar räknat har fallet dämpats till minus 3,5 procent, vilket förklaras av den starkare valutan.
För svenska fondsparare ser det mörkare ut. Den svenska kronan har stärkts ännu mer än den brasilianska realen så när fondernas tillgångar räknas om till kronor har Brasilienfonderna som grupp fallit med knappt 10 procent.
Men allt är inte mörkt i Brasilien. Enligt FIM är stämningen bland byggföretag varierad. Några av företagen har varit tvungna att dra tillbaka alltför aggressiva tillväxtlöften samtidigt som de kämpat med höjda material- och personalkostnader. De företag som drar nytta av Brasiliens enorma investeringar i infrastruktur ser dock mycket optimistiskt på framtiden.
Ett av dem är Mills som levererar ställningar, formar och lyftkranar för byggprojekt. Bolaget tjänar mycket på de investeringar som görs inför både fotbolls-VM år 2014 och OS i Rio de Janeiro år 2016.
Den goda inhemska konsumtionen gynnar bland annat klädhandeln. Bolagen ser en fortsatt stark efterfrågan och har ännu inte störts av ett alltför stort kostnadstryck. Bolaget Arezzo som tillverkar damskor och handväskor och som börslistades i början av året har som mål att växa med 20 procent årligen de närmaste åren. Hittills har de kunnat föra över de ökade tillverkningskostnaderna till produktpriserna. Medan Arezzo har kvar sin dyrare produktion i södra Brasilien har andra tillverkare flyttat sina fabriker till landets nordostliga delar där arbetskraften är billigare.
Däremot verkar stålbolagen står inför fortsatta utmaningar då den starka brasilianska valutan försvårar exporten och prishöjningen på järnmalm minskar lönsamheten.
Det höga oljepriset gör det också svårare för flygbolagen. Oljan står för cirka 40 procent av kostnaderna, vilket kommer innebära minskad lönsamhet. Enligt FIM verkar lågprisflygbolaget, GOL, klarar sig bäst. Den senaste tiden har bankerna drabbats av statens åtgärder för att begränsa utlåningen. Den tidigare tillväxten på 20 procent per år har nu reviderats ned till 15 procent i år.
Så länge den allmänna oron på världsmarknaden består, kommer de faktorer som är negativa för en svensk fondsparare att finnas kvar. Det är alltså läge att vänta ytterligare ett tag med en invertering i Brasilien.