Strategen lyfter fram 6 spännande aktier: ”Volvo Cars kan gå några hundra procent”

Börs Det är ett spännande läge för Stockholmsbörsen just nu - och snart kan den svenska börsen vända upp, enligt SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall. För Placera berättar Lundevall om:
✔ Aktien som är köpvärd trots akilleshälen
✔ Biljätten som "kan gå några hundra procent"
✔ Företagen som gynnas av USA-exponering

esbjörn_lundevall - 1
Esbjörn Lundevall Foto: Pressbilder

Efter höstens kräftgång på Stockholmsbörsen summeras uppgången hittills i år till +4,5%. SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall ser att det kan vända upp nu.

“På börsen som helhet tycker jag att det är ett ganska spännande läge just nu”, säger Esbjörn Lundevall till Placera.

“I mars var optimismen ganska stor kring vilket konjunkturscenario vi skulle få. Sedan dess har förväntningarna fått skjutas fram. Andra halvåret blev, tvärtemot vad många trodde, sämre än det första. Det betyder inte att återhämtningen aldrig kommer. Utan det är förmodligen mer troligt att den bara är uppskjuten. Och just nu är bästa tesen att 2025 blir ett återhämtningsår i alla fall.”

Ledande indikatorer har fallit i över två års tid i både USA och Europa. Till exempel har det sammanvägda “The Conference Board Leading Economic Index”, LEI, varit ner 28 månader i sträck. Det är näst längsta nedgången på över 40 år. Förra gången var under Lehman-kraschen med efterföljande finanskrisen.

“Det finns mycket att klaga på, men man ska inte klaga på den finansiella stabiliteten i finanssystemet runt omkring i världen nu. Det ser bra ut, så då är det sannolikt att ledande indikatorer kan vända upp relativt snart, egentligen vilken månad som helst”, säger aktiestrategen och fortsätter:

“Det kommer dröja en stund innan vi ser det i bolagens kvartalsrapporter. Men jag tror börsen kommer bli mer positiv till cykliska sektorer så fort de här ledande indikatorerna vänder upp. Vilket alltså kan bli relativt snart. Och därför är jag lite allmänt optimistisk till marknaden och i synnerhet till cykliskt. Trots att jag vet att det går jättedåligt just nu.”

“Casets akilleshäl”

Verkstadssektorn brukar vara vinnare på en bättre konjunktur och där har Esbjörn Lundevall Atlas Copco som ett favoritbolag.

“Ironiskt nog är de ett av de cykliska bolagen som håller högst kvalitet och som kan hantera tuffa tider bäst. Även om det fortfarande är lite skakigt och eländigt här i närtid så kommer de att klara sig förhållandevis bra”, säger aktiestrategen.

Atlas Copco har också pekats ut som en av AI-vinnarna på Stockholmsbörsen då de har stor försäljning mot halvledarindustrin.

“En sektor där vi är ännu mer övertygade om en väldigt snart förestående uppgång. I synnerhet i USA. Där har Atlas Copco en väldigt spännande position att leverera utrustning till nya halvledar-fabriker där.”

Aktien gjorde all time high i juni men har kommit ner sen dess. Och utvecklingen sen årsskiftet är nu sämre än index. För närvarande handlas aktien till framåtblickande P/E 28 .

Hur ser du på värderingen för Atlas Copco?

“Den är lite hög och det är den alltid. Vi får leva med att det är casets akilleshäl. Samtidigt förtjänar aktien att ha en hög värdering”, säger Esbjörn Lundevall som ändå tycker aktien är köpvärd på de här nivåerna.

Bankerna är “för billiga”

Riksbanken började sänka styrräntan innan sommaren med målet att stärka konjunturen och konsumenterna. Esbjörn Lundevall tycker att bankerna är “alldeles för billiga” och att Sverige är en “väldigt spännande” ekonomi att få exponering mot.

Swedbank är den bank som har störst andel intäkter i Sverige. Och det som gör att vi gillar Sverige, är att vi ser ganska bra utveckling för disponibel inkomst för hushållen här”, säger Esbjörn Lundevall.

Förslaget om lättade amorteringskrav samtidigt som räntorna sjunker tror Esbjörn Lundevall kommer öka omsättningshastigheten i bostadsmarknaden. Det i sin tur gynnar bankerna.

“Vi tror att svensk ekonomi kommer att vara stark och för Swedbank så innebär det sannolikt bättre efterfrågan på lån och mer transaktionsrelaterade intäkter. Vi tror att oron kring de negativa effekterna från sänkt ränta är lite överdrivna och tycker att aktien är för billig”.

USA-exponerade bolag gynnas

Även i USA förbättras utsikterna för ekonomin. Något som redan gjort att börserna i USA har gått bättre än i Europa.

Efter Donald Trumps vinst i presidentvalet räknar marknaden med avreglering och skattesänkningar. Vilket gynnar inhemska bolag, men också de svenska med stor exponering mot landet. Två exempel är Skanska och Securitas.

“Bolagen har över 40% av omsättningen i USA. Du får en kombination av starkare dollar som gör att vinsterna är värda mer och förmodligen också positiva effekter av minskade regleringar och lägre skatter än vad som annars hade varit fallet. Så det finns svenska företag som bör vara tydliga vinnare på förbättrad amerikansk ekonomi”.

Skanska har gått klart bättre än Stockholmsbörsen sedan i somras och är upp 18% hittills i år.

“Det fortsätter gå väldigt bra för byggverksamheten. Men det som har varit trögt under en tid är ju utveckling i egen regi, både för bostadssidan och kommersiella lokaler. Vi ser en chans att lägre räntor kan sätta fart på bägge marknaderna. Kanske inte att det blir som för några år sedan igen, men i alla fall bättre. Det skulle kunna vara en katalysator om de börjar gå på fler cylindrar än en”, säger Esbjörn Lindevall.

Securitas har lyft än mer i år och är upp 33%. Esbjörn Lundevall tycker värderingen är attraktiv.

“Det mesta har gått åt rätt håll för Securitas, framförallt har marginalerna förbättrats påtagligt under en tid”, säger Esbjörn Lundevall.

För Q3 redovisade säkerhetsbolaget en rörelsemarginal på 7,5% (6,9) och VD Magnus Ahlqvist uppgav att bolaget var “fortsatt fast beslutna” att uppnå målet om en rörelsemarginal på 8% i slutet av 2025.

“Securitas har också framgångar med att öka andelen IT-stödda tjänster som är lite mindre personalintensiva med lite högre lönsamhet och lite bättre uthållighet. Det är svårare för kunderna att byta leverantörer än bara en portvakt. Så vi tycker att mycket har gått åt rätt håll för dem.”

Ser du att det finns någon trigger? 

“Vi tycker att man kan köpa den idag. Men absolut, vi tror ju de kommer gynnas av bättre utveckling i USA. Ovanpå det så skulle det mycket väl kunna komma strukturaffärer. Vi tror att Securitas kommer att sälja två stycken mindre divisioner som har dålig lönsamhet vilket tyngt både tillväxt och marginaler. Så vi tror att marginalerna kommer att förbättras och det blir förmodligen bra reaktioner på det”, säger SEB-strategen.

Bolag med stor risk

Om man ska bege sig längre ut på riskskalan tittar Esbjörn Lundevall på biltillverkaren Volvo Cars och fritidsproduktsbolaget Dometic.

“Om man bara vill ha max exponering mot en återhämtning i ekonomin så är det kanske Dometic och Volvo Cars man ska satsa på. Men de har en högre risk.”

Dometic vinstvarnade inför Q3 och VD Juan Vargues förväntar sig att det nuvarande utmanande marknadsläget kvarstår under resten av året. Aktien har rasat 40% årets första 11 månader. SEB har fortsatt en köprekomendation på Dometic.

“Det finns onekligen en rätt stor uppsida, men man ska vara medveten om att det är hög risk. Jag tycker risken är lite för hög för att lyfta fram som ett favorit-alternativ.”

Volvo Cars aktie har också fallit. 30% i år och 65% sen noteringen 2021. Här tror Esbjörn Lundevall uppsidan är ännu större:

“Den kan nog gå några hundra procent i ett bra scenario. Men här är risken så pass hög att vi inte tycker att det är tillräckligt bra. Vi har en behåll-rekommendation på Volvo Cars för det finns också så mycket utmaningar i närtid”, säger Esbjörn Lundevall.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -