Välj rätt Bricfond

Fondanalys Investerarna har haft en glupsk aptit på fonder som är inriktade på Bricländerna den senaste tiden. För de som är inte vill missa tåget har Placera analyserat utbudet och hittat en favorit.

Bric breddare

De senaste åren har mer eller mindre varit en bedrövelse för Bricfonderna. Sedan hösten 2010 har Bricfonderna som grupp fallit med 25 procent, samtidigt som världsindex stigit med 30 procent. Anledningen är att de har drabbats hårt av de senaste årens lågkonjunktur och vikande riskaptit från internationella investerare.

Av de fyra Bricländerna, Brasilien, Ryssland, Indien och Kina, har det varit tuffast för Brasilien och Indien. I år, till och med augusti, har börsen in Brasilien tappat 20 procent och den indiska med 19 procent. Men vi kan ha kommit till en vändpunkt. Den senaste tiden har de gått stark som grupp och stigit med nästan 7 procent, vilket är dubbelt så mycket som världsindex.

Det är inte så konstigt efter att investerarnas riskaptit har återvänt, efter de kraftiga uppgångarna för europeiska och amerikanska aktier. Det har bland annat lett till att värderingsskillnaderna har ökat, och Bricländerna har blivit relativt billigare. Sedan i våras har p/e-talet för Eurozonen stigit från 11 till 13 och för USA från 13 till 15. Samtidigt har Kina stått stilla på drygt 9, Ryssland har stått och stampat kring 5,5, och Braslien har legat på drygt 11. I Indien har värderingarna fallit från 11,5 till 11.

Forsätter konjunktursignalerna att vara positiva är det stor sannolikhet att investerarna söker sig till gamla jaktmarker för att finna avkastning. Läs gärna Pekka Kääntes artikel om Bric här.

De som vill hänga på Bric(åter)tåget har en hel del valmöjligheter. På den svenska marknaden finns 11 fonder att välja mellan. Noterbart är att det inte finns någon indexfond inriktad mot Bricländerna. Efter att ha analyserat fondernas prestationer och tagit hänsyn både till avkastningen och till risken har vi funnit en favorit för de långsiktiga.

Schroder ISF Bric A har lyckats bäst att balansera på den slaka Briclinan de senaste åren. Fonden startade redan 2005 så den har en hel del år på nacken. En fördel är att fonden har förvaltats av samme person sedan start, Allan Conway. Han har jobbat i finansbranschen sedan 1982 och med tillväxtmarknaderna sedan 1997. Till Schroder kom han 2004.

I förhållande till andra Bricfonder har Allan Conway lyckats riktigt bra med sin fond. Det kan delvis bero på marknadsvalet. Vid halvårsskiftet låg den största exponeringen i Kina, nästan 43 procent, och drygt 3 procent i Hongkong. Kina är också den marknad som har gått relativt bäst det senaste året, plus 14 procent. Som grupp hade Bricfonderna bara 35 procent allokerat dit.

Allan Conway hade också en mindre vikt i Indien, 14 procent, som drabbats riktigt hårt de senast åren. Den genomsnittliga Bricfonden hade nästan 18 procent placerat i indiska aktier.

Den senaste tidens goda avkastning kan även delvis tillskrivas övervikten i Brasilien. Fonden har nästan 25 procent av sitt kapital där, vilket är några procentenheter mer än genomsnittsfonden. Den brasilianska börsen har stigit med nära 12 procent under september. Andelen ryska aktier uppgick till nästan 15 procent vid halvårsskiftet.

De senaste åren har Schroder ISF Bric A varit lite defensiv. Risken, mätt som standardavvikelse, har varit lägst bland samtliga fonder de senaste tre åren, 14,8, jämfört med 16,7 procent för den genomsnittliga Bricfondern. Samtidigt har avkastningen varit den relativt bästa, minus 6 procent i genomsnitt per år, vilket är bättre än fondkategorin som ligger på minus 9 procent.

Den lägre risken är genomgående och Allan Conway har tappat mindre i värde både de senaste fem åren och det senaste året. Morningstar har belönat fonden med näst högsta betyg, en fyra. Det fick den i början av året, innan dess hade den haft betyg tre väldigt länge. Det kan vara på sin plats att påpeka att betygen sätts i en Paneuropeisk nivå, och idag finns det inga femstjärniga fonder bland de som säljs i Sverige.

Placera räknar med att fonden, även framöver, kommer att ha en relativt defensiv inriktning, varför den sannolikt inte kommer att tillhöra de kortsiktiga vinnarfonderna, men väl de långsiktiga. Det borgar även förvaltningsavgiften för som ligger på 1,5 procent per år, vilket även placerar Schroder ISF Bric A i botten av prislistan.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Schroder ISF BIC A Acc USD Köp 1 203,30 -
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -