Allt mer kapital förvaltas enligt indexmetoden. Det betyder att indexfonder och andra diskretionära (uppdragsbaserade) förvaltare investerar efter ett förbestämt index. Om bolagen bedöms ha en god framtid eller inte spelar ingen roll för indexfonderna.
Hur mycket de investerar i ett bolag bestäms av hur stor vikt det har i index. Ett bolag som utgör 8 procent i indexet utgör 8 procent av fondens förmögenhet.
Ett av de vanligaste indexen som svenska indexfonder och diskretionära indexuppdrag följer är OMXSBX. Det består av de 90 största och mest omsatta svenska aktierna på Stockholmsbörsen.
Den första december gör Nasdaq OMX förändringar i indexet. Då åker fyra aktier ut och en ny kommer in. Ut åker Höganäs B, Millicom, Öresund och Proffice B. Det betyder också att förvaltarna kommer att sälja innehaven i dessa bolag.
Vinnaren är Transatlantic B som kommer in i indexet. Det blir inte bara en engångseffekt då förvaltarna måste köpa aktien för att följa indexet. Även framöver, i takt med att nytt kapital kommer in i fonderna måste de köpa aktier i Transatlantic. Självklart kommer de att behöva sälja när det blir utflöde ur fonderna.
Det finns minst sju svenska indexfonder som placerar som OMXSBX, och tillsammans har de ett kapital på drygt 27 miljarder kronor. Den största fonden är Handelsbanken Sverigefond Index med ett kapital på cirka 15,5 miljarder kronor. Den nästa största fonden är Länsförsäkringar Sverige Index som förvaltar 4,6 miljarder kronor. Med ett kapital på 2,9 miljarder kommer SEB Sverige Indexfond på tredje plats.
Utöver de finns den börshandlade fonden, Xact OMXSB, som har cirka 1,6 miljarder i kapital, Öhman Etisk Index Sverige med 1,1 miljarder, Swedbank Robur Indexfond Sverige på 1 miljard och Nordea Indexfond Sverige som ser till att 0,8 miljarder kronor följer index.
Utöver de finns det en mängd olika diskretionära förvaltningsmandat som följer samma index. Hur många det är och hur mycket kapital de förvaltar har inte placera.nu lyckats få fram.