Dags att se över ditt pensionssparande

Sparande  Kan jag flytta mitt pensionssparande från ett försäkringsbolag till ett annat? Svaret är långt ifrån glasklart, trots att flytträtten nu är återinförd. Placera.nu ska i en serie artiklar reda ut begreppen. Och inte minst, när är det lönsamt att byta bolag?

Så här före årsskiftet är det en god idé att se över privatekonomin, inte minst den framtida pensionen. I takt med att tekniken kommer på plats och avtalen anpassas blir det allt lättare att flytta pengarna till den förvaltare som du tror ger dig bäst avkastning.

Din pension består av flera olika delar. I några av dessa kan du själv bestämma hur pengarna ska förvaltas, och i vissa har du även rätt att ändra dig. I andra är dina pengar inlåsta. Men låt oss ta det från början.

Grundplåten i din framtida pension är den allmänna pensionen, som består av inkomstpension, tilläggspension, garantipension och premiepension. Endast pengarna i premiepensionen är flyttbara. Genom ett konto som hanteras av Premiepensionsmyndigheten byter du enkelt mellan olika fonder.

Ovanpå grundplåten kommer tjänstepensionen.

Från och med den 1 maj 2008 är det möjligt att flytta kapitalet i en tjänstepensionsförsäkring, såväl till andra försäkringsbolag i Sverige som inom EES - om rätten finns inskriven i försäkringsavtalet vill säga. För försäkringar tecknade efter 1 juli 2007 är flytträtten obligatorisk men för äldre försäkringar är det upp till pensionsförvaltarna att bestämma.

Om du har så kallad avtalspension måste flytträtten finnas inskriven i kollektivavtalet, eller så måste de enskilda pensionsförvaltarna ha flytträtt i sina avtal.

I avtalet för privata tjänstemän, ITP, finns flytträtten inskriven. Sedan oktober finns även tekniken på plats hos valcentralen Collectum, vilket gör att flytten numera är genomförbar även i praktiken.

I avtalet för privatanställda inom LO-området, SAF-LO, kommer flytträtten att återinföras i samband med att upphandlingen av nya pensionsförvaltare blir klar i början av nästa år.

Kommunalt anställda har ingen flytträtt inskriven i avtalet, KAP-KL, men vissa pensionsförvaltare erbjuder det ändå. I dessa fall hanteras flytten av pensionsförvaltarna direkt och inte av valcentralerna.

Ungefär samma sak gäller för de statligt anställda. De har ingen flytträttinskriven i sitt avtal, PA-03 men vissa av bolagen erbjuder ändå denna möjlighet.

Pengarna som du satt in på privata pensionsförsäkringar har du rätt att flytta om pensionsförvaltarens villkor tillåter det. Samma sak gäller för tjänstepensioner som inte regleras genom kollektivavtal.

Slutsatsen av ovanstående är att det är lättast att flytta de pengar du på ditt premiesparkonto. Pengarna som du, eller din arbetsgivare, placerat i tjänstepensioner är mer omständliga att flytta och kraven på dig att ta reda på vad som gäller i just ditt fall är större.

I nästa artikel om flytträtten kommer vi att titta närmare på hur du som sparare avgör om det är en bra idé att flytta pengarna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -