Fonden som letar teman i asiatiska småbolag

Fondanalys Carlson Asian Small Cap har varit en av de bästa Asienfonderna de senaste åren. En viktig förklaring är fondens förvaltare Anna Ho (bilden), som är placerad i Hongkong. fonden. De senaste sju åren har hennes framgång byggt på förvaltning utifrån olika teman.  

Fondbolaget Carlson fonder har ett riktigt guldkorn i sitt utbud, nämligen deras Asien Small Cap-fond. Fonden förvaltas av Hongkong-stationerade Anna Ho som har specialiserat sig på olika teman i sin förvaltning.

"Vi tittar dels på långsiktiga teman som hur outsourcing och globalisering påverkar företagen i länder som Kina. Dels tittar vi på mer konkreta trender. De senaste åren har vi utgått mycket från temat med en växande medelklass, vilket gör att vi investerar allt mer i konsumentvaror. Helst starka varumärken och med dragning mot lyxkonsumtion. Vi gillar även företag inom miljöområdet", säger Anna Ho.

De sparare som har haft fonden de tre senaste åren har fått en trevlig resa med en avkastning på uppåt 93 procent. Bara i år har fonden stigit med över 22 procent, vilket gör den till årets bästa Asienfond alla kategorier enligt Morningstar. Och man kan inte beskylla Anna Ho för att fega ur när det gäller den kinesiska aktiemarknaden efter börsraset i februari. Fonden har nämligen i dag ungefär 65 procent av sitt innehav i Kina.

Anna Ho är fortsatt optimistisk till de asiatiska börserna, trots turbulensen i februari.

"Vi tror att de kommande tre åren i snitt kommer att ge en lika fin avkastning som de tre gångna åren. Det beror på att vi tror att ekonomierna kommer att fortsätta med samma kraft, vilket ger utrymme att upptäcka och haka på nya trender", säger hon.

Fondens fem största innehav kommenterar Anna Ho så här:

* China Everbright International. "Ett kinesiskt företag som är specialiserat på energiutvinning av avfall och vattenrening."

* United Phosphorus. "Ett företag specialiserat på kemikalier för jordbruket och som exporterar till hela världen. Lyckas hela tiden vinna marknadsandelar tack vare lägre priser än många konkurrenter."

* China Seven Star Shopping. "Ett tv-shopping-företag som växer väldigt snabbt. Tv-shopping har blivit en vanlig fritidssysselsättning för stora delar av den kinesiska befolkningen."

* Shandong Weigao. "Producerar medicinska engångsartiklar. Företaget har nyligen ingått ett avtal med amerikanska Medtronics, en av världens största tillverkare av medicinsk utrustning, där Medtronics outsourcar en del av sin tillverkning till Shandong Weigao."

* Dongfang Electrical. "Producerar turbiner och generatorer. Företaget kommer att växa ännu mer i och med Kinas ökade satsning på kärnkraft."

Ytterligare en investering som Anna Ho vill nämna är Sino-environment Technology.

"Ett kinesiskt företag som är specialiserat på att ta fram utrustning för att minska svavelutsläppen från industrianläggningar. Vi har fått en 300-procentig avkastning på aktien sedan den börsintroducerades i mitten av 2006", säger hon.    

Fonden har en förvaltningsavgift på 1,75 procent, vilket får anses vara rimligt med tanke på att man får en aktiv förvaltning i asiatiska småbolag. Om du istället väljer att ha fonden i ditt PPM-sparande är den riktigt prisvärd med en fondavgift på 1,1 procent. 

På frågan om hon själv placerar i fonden svarar Anna Ho:

"Nej, men min bonus är kopplad till avkastningen i fonden."

Jag tycker det här är en riktigt bra Asienfond som levererat fina avkastningar genom åren. Sen får vi se om Anna Ho har rätt att de kommande tre åren kommer bli lika fina som de tre senaste.

 

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -