Lannebo skapar stor avkastning av små bolag

Fondanalys Sett i backspegeln har de svenska småbolagsfonderna varit en bättre placering än vanliga Sverigefonder. Om du tror att historien kommer att upprepa sig är Lannebo Småbolag en av de bättre småbolagsfonderna. Bilden visar förvaltaren Peter Rönström.

Lannebo Småbolag är egentligen en nordisk småbolagsfond, men under hela tiden fonden funnits har tonvikten på placeringarna legat på svenska aktier. Vid årsskiftet var knappa 7 procent av fondens aktieinnehav placerat utanför Sverige och det utländska innehaven bestod enbart av finländska aktier.

"Men vi placerar allt mer i Norden. Finland gillar vi särskilt", säger fondens förvaltare Peter Rönström. Han kommenterarfondens tre största innehav så här:

1. Meda.  "Vi har haft aktien sedan 2002 och den har blivit fondens största innehav av egen kraft. Vi har inte sålt av några aktier under uppgången. Jag tycker fortfarande att den ser intressant ut och är framförallt nöjd med företagsledningen som gjort företaget till vad det är i dag. Omsättningen har ökat från några hundra miljoner till 7 miljarder på fem år".

2. Alfa Laval. "Den här aktien har också varit med länge. Vi blev väldigt förtjusta i aktien runt 2002 då ett asbestmål hade tryckt ned den alldeles för långt. Aktien och bolaget har sedan gått mycket bättre än man kunnat drömma om".

3. Securitas. "En trygg och defensiv aktie. Bra att ha i en småbolagsportfölj."

Någon läsare kan kanske invända att alla dessa tre bolag återfinns i kategorin storbolag på börslistan. Förklaringen är att Lannebo Fonder definierar ¿småbolag¿ utifrån en viss procent av det totala börsvärdet, vilket gör att fonden kan investera även i bolag som noteras på storbolagslistan. Meda, Alfal Laval och Securitas ligger alla på gränsen.  

Peter Rönström vill även lyfta fram ett av fondens mindre innehav.

"Jag är väldigt nöjd med det finländska anläggningsbolaget Lemminkäinen, som inte många har koll på. Aktien kostade 19 euro när vi köpte den för snart två år sedan. I dag ligger den på 45 euro. Kvartalsrapporten för förra årets fjärde kvartal var 100 procent bättre än vad marknaden hade förväntat sig."

Fonden har ofta mycket likviditet för att hålla nere risken. Ibland kan likviditeten uppgå till 10-15 procent av fondvärdet.

Det man slås av är att fonden är långsiktig i sin förvaltningsstil. De två största innehaven har funnits med i portföljen sedan 2002. Omsättningshastigheten har de senaste åren varit på 30 procent, vilket betyder att fonden på ett år byter ut 30 procent av innehavet. Det får anses lågt föden här typen av fond. "Jag försöker undvika det finansiella bruset i förvaltningen. Rekommendationerna från mäklarfirmorna sträcker sig oftast bara över den närmaste sexmånadersperioden. Jag försöker vara betydligt mer långsiktig i min förvaltning. Och jag sneglar aldrig på index", säger Peter Rönström.

De som har sparat i fonden de senaste åren har haft en trevlig resa. På tre år har fonden stigit med 120 procent och om du haft dina pengar där i fem år så har du fått en avkastning på 160 procent.

Fonden har en förvaltningsavgift på 1,6 procent och om du handlar den för ditt premiepensionssparande så är avgiften trevliga 0,7 procent.

Peter Rönström har förvaltat fonden sedan den startade i augusti 2000. Innan dess förvaltade han SEB:s Småbolagsfond Chans/risk åren 1995-2000.  På frågan om han sparar pengar i fonden han förvaltar i dag, svarar han: Ja, absolut!

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -