Som grund för duellen ligger tre snabba frågor till Hans Johnsson på Erik Penser Fonder och René Möller Petersen på Nordea Fonder.
Hur ser du på de Nordamerikanska aktiemarknaderna de närmaste åren?
Hans Johnsson: "Man bör vara underviktad i USA jämfört med den europeiska aktiemarknaden under de närmaste åren. Just nu är det en väldigt negativ utveckling för dollarn."
René Möller Petersen: "Molnigt på kort sikt. Husmarknaden har exempelvis försvagats och konsumenternas ekonomi är mer ansträngd. Men amerikanska aktier är däremot inte ointressanta, särskilt gäller det utvecklingen för aktier i tillväxtföretag, som vi huvudsakligen investerar i."
Vilka branscher och företag gillar du?
Hans Johnsson: "Har ingen anledning att ha en åsikt om detta eftersom fonden är en indexfond."
René Möller Petersen:
"Tre aktuella teman för oss är:
1. IT-satsningar. Vi tror att lanseringen av Microsofts nya operativsystem kommer att vara en katalysator för branschen. Det kan till exempel gynna företag som Electronic Arts, Dell och Corning.
2. Modernisering av infrastruktur. Exempelvis är det amerikanska järnvägsnätet i behov av upprustning, vilket kräver stora investeringar och gynnar företag som Norfolk Southern och Union Pacific. Men även företag som är verksamma inom områden som el och vatten kommer att gynnas eftersom det även här krävs upprustning och utveckling.
3. Hälsoområdet. Problemen med övervikt och fetma kommer att gynna företag inom läkemedelsbranschen."
Varför är den här Nordamerikafonden bättre än konkurrenternas?
Hans Johnsson: "Det är svårt att slå ett amerikanskt storbolagsindex. Dessutom har fonden en låg avgift."
René Möller Petersen: "Vi jobbar efter en tematisk investeringsprocess, några aktuella teman har jag tagit upp ovan. Dessutom tror vi att tillväxtaktier har bättre förutsättningar att utvecklas bra jämfört med värdeorienterade aktier."
Erik Penser vinner rejset med sin indexfond
Precis som Hans Johnsson svarar på den sista frågan är det svårt att med aktiv förvaltning överträffa index på de amerikanska aktiemarknaderna. Dessutom måste Nordeafonden släpa på en högre avgift, vilket gör att Erik Pensers indexfond vinner det här Nordamerikafondtestet.* Sharpe-kvoten visar hur mycket avkastning i förhållande till risken som förvaltaren åstadkommit. Desto högre sharpe-kvot desto bättre. Och för att koppla ihop till liknelsen av ett biltest, hur långt (avkastning) kan man köra på en viss mängd bränsle.