Den svenska marknaden för ansvarsfulla investeringar har de senaste tio åren dominerats av etiska fonder. Men gör de fonderna någon nytta eller är ansvarsfullheten bara ett försäljningsargument? Nästan alla svenska etiska fonder är "avstå-fonder", vilket innebär att de inte placerar i till exempel pornografi, vapen, alkohol och tobak. Och det är väl fint. Men kommer verkligen Phillip Morris att sluta tillverka cigaretter om Folksam säger nej till att placera i deras aktier? Knappast troligt. Samtidigt kan det vara svårt för en etisk fond att vara en "bästa företaget-fond", som i stället för att välja bort försöker hitta de bästa företagen att placera i. Resonemanget om vilket bolag som är mest etiskt skulle bli alltför snurrigt.
Banco har en handfull ideella fonder som vill bidra till en bättre värld genom att spararna skänker 1-2 procent av kapitalet till någon hjälporganisation. Problemet är att Banco har varit helt under isen när det gäller att skapa avkastning de senaste åren. Ett dåligt alternativ för spararen, som lika gärna kunde investera i en bättre fond och sedan skänka pengar till en hjälporganisation.
Om du vill ha en miljöfond och tittar runt på vad de svenska fondbolagen har att erbjuda, undrar du snart om bolagen driver med dig. De som snuddar vid lite miljötänk har ofta som kriterium att placera i företag som har en utarbetad miljöpolicy. Det innebär att fonden, som vilken Sverigefond som helst, kan placera uppemot 10 procent i vardera Ericsson och Nordea och utöver det ligga tungt i AstraZeneca och H&M. Det är väl bra att de företagen har en utarbetad miljöpolicy, men det har alla företag i en pärm. Med det resonemanget kan i princip alla förvaltare av Sverigefonder slå sig för bröstet och säga att de förvaltar miljöfonder.
Så vad ska man välja? Det jag efterlyser från de svenska fondbolagen är renodlade miljö- och miljöteknikfonder. När det gäller miljö- och miljöteknikfonder fungerar nämligen "bästa företaget-resonemanget", det vill säga förvaltaren väljer ut det företag som är bäst i sin bransch. Alltså fonder som enbart placerar i företag som inriktar sig på förnyelsebar energi eller i företag som kan lösa andra miljöproblem. Genom att placera i sådana fonder skulle spararen indirekt kunna bidra till en bättre miljö.
Tyvärr finns inga renodlade svenska miljö- och miljöteknikfonder. Det fanns en, men den skrotade Länsförsäkringar för ett år sedan. Som tur är finns det bra miljöteknikfonder utanför Sverige, till exempel Merrill Lynch New Energy och Pictets Water. En ny spännande förvaltare är också Schweiziska fondbolaget SAM (Sustainble Asset Management) som du kan hitta på Fondmarknaden.se.
Jag tycker själv det är mycket roligare att säga ja än nej. Därför har jag valt att placera en del av min premiepension i Pictet Water. På det sättet hoppas jag både få en bra avkastning och förbättra förutsättningarna att det ska finnas rent vatten i världen i framtiden.