Graal förvaltas av Aktie-Ansvars vd Stefan Carlenius sedan starten 2002. Han har arbetat med fondförvaltning de senaste 15 åren.
Fonden är uppbyggd kring en kort ränteportfölj kompletterat med två aktieportföljer. I den ena aktieportföljen äger förvaltaren aktierna, och i den andra blankar man aktier. Det innebär att man säljer aktier som man lånat. Beroende på vad förvaltaren tror om aktiemarknaden låter han den ena aktieportföljen vara större än den andra. När han tror på börsuppgång låter han portföljen med de ägda aktierna vara större och när han tror på börsnedgång låter får portföljen med blankade aktier vara störst. Följden blir att de år det finns tydlig tendens i aktiemarknaden ger den här hedgefonden sina högsta avkastningar. Svårbedömda år kryper avkastningen närmare den korta ränteportfölj som är fondens grundsten. Enligt Stefan Carlenius har det här året varit väldigt svårbedömt medan 2002, som var fondens bästa år, var lättare att bedöma.
Avkastningen i Graal har ett väldigt litet samband med utvecklingen på Stockholmsbörsen, vilket gör fonden till ett bra komplement till en aktie- eller aktiefondsportfölj.
Filosofin går ut på att fonden ska ha låg risk. Fondens förvaltare definierar det som att fonden ska ha en standardavvikelse som understiger 10 procent, vilket innebär att den inte ska svänga med mer än 10 procent på ett år. De senaste tre åren har förvaltaren klarat målet med råge - standardavvikelsen har sedan starten varit knappa 3 procent. Fondens risk kan därmed jämföras med en vanlig obligationsfond.
Avkastningen har varit positiv varje år sedan starten 2002. När svenska börsen har sjunkit, har fonden gått som bäst. De år Stockholmsbörsen har gått starkt, har även fonden gått bra, om än inte lika lysande. Det är ett skolexempel hur en hedgefond ska fungera, nämligen som stötdämpare när vanliga aktiefonder svänger.
Fondens fem största aktieinnehav avviker inte nämnvärt från en vanlig svensk aktiefond. Vid halvårsskiftet var de största innehaven Ericsson, TeliaSonera, Nordea, SEB och H&M. Frågan är då varför en fondsparare ska välja den här fonden i stället för att själv kombinera en vanlig Sverigefond med en räntefond, vilket är billigare över tiden.
"Den som kombinerar en vanlig Sverige och en kort räntefond, får negativ avkastning vissa år. Graals mål är att varje år leverera en positiv avkastning till en låg risk", säger Stefan Carlenius.
Förvaltningsavgiften är prestationsbaserad med 0,75 procent i fast avgift och 20 procent på den avkastning som överstiger OMRX-TBILL. Det innebär att fonden plockar ut 20 procent på den avkastning som överstiger korta räntan, som brukar ligga någon procentenhet under reporäntan. Det är dyrt, men det är en vanlig avgiftskonstruktion för hedgefonder. Frågan är om avgiften är motiverad. För en duktig förvaltare borde det inte vara någon utmaning att övertrumfa korta räntepapper, som är det absolut säkraste instrumentet som finns på marknaden.
Den som vill spara i Graal måste göra en första insättning på 100 000 kronor. Sedan är fonden endast öppen för engångsinsättningar sista bankdagen varje månad. Man kan inte månadsspara i fonden.