Premievalsfonden är den mindre kända fonden hos Sjunde AP-fonden. Sin mer kända syster Premiesparfonden, eller icke-väljarnas fond som den ibland kallas, har fått större uppmärksamhet. Men det är på tiden att Premievalsfonden träder fram, för den ger en avkastning som inte skäms för sig. Med sina 15 procent per år i snitt de senaste tre åren hamnar den på omkring tionde plats bland globala aktiefonder hos både PPM och Morningstar.
Det som jag attraheras mest av är att förvaltaren levererar avkastningen till lägre risk än de flesta konkurrenter. Risken dels genom att förvaltaren smyger ett litet ränteinnehav på 4-5 procent och genom att säkra bort halva valutarisken. Visserligen kostar valutasäkringen säkert en del och orsakar att spararen går miste om avkastning när de utländska valutorna stärks, men de nackdelarna vägs upp av att risken blir lägre.
Fonden placerar till 20 procent i svenska aktier, 68 procent i globala aktier, 8 procent i private equityfonder och 4 procent i svenska realobligationer. De största innehaven utgjordes i augusti av Ericsson, 3I Group Plc, Nordea, AstraZeneca och Hennes & Mauritz.
Premievalsfonden är aktivt förvaltad på de marknader där Sjunde AP-fonden anser att det lönar sig och passivt på de marknader där det anses lämpligt. Ansvarig förvaltare för fonden är Sjunde AP-fondens vice VD Richard Gröttheim. En stor del av förvaltningen av båda fonderna har lagts ut till andra förvaltare. Till exempel sköter Nomura Asset Management den japanska aktieportföljen och Carlson Investment Management är inblandad i förvaltningen av den svenska aktieportföljen.
Sjunde AP-fonden har en attraktiv förvaltningsavgift som på pappret är 0,5 procent. Men tack vare PPM:s rabattsystem är den verkliga avgiften inte mer än 0,3 procent.
Fonden är bra fond att ha i sitt premiepensionssparande, men jag skulle också vilja handla den utanför det statliga pensionssystemet.