Så blev gratis olja verklighet

Det bråddjupa oljeprisraset har inte undgått någon. Men att raffinaderier till och med skulle kräva betalt för att ”köpa in” faten är nog mer än vad många hade räknat med.

placera-olja-Foto-PaulLocke-Flickr-CC.jpg

19 januari, 2016

Det amerikanska raffinaderiet Flint Hills Resources satte på måndagen ett negativt inköpspris på olja av den svavelhaltiga typen North Dakota Sour.

I praktiken innebar det att raffinaderiet, som ägs av miljardärsbröderna Charles och David Koch, ville ha betalt för att ta emot råvaran rapporterar Bloomberg.

Men när den negativa prislappen uppmärksammades i media ska den enligt uppgift ha justerats omgående och nu erbjuds säljare av North Dakota Sour-olja ett pris på 1,5 dollar per fat.

Så sent som för ett år sedan kostade ett fat av den aktuella oljekvaliteten 13,5 dollar och i början av januari 2014 nära 48 dollar. Att mindre attraktiva oljesorter av den här kvaliteten blivit närmast värdelösa beror bland annat på bristande möjligheter att förvara den samt det relativa priset jämte bättre kvaliteter.

Brentoljan har på 18 månader rasat mer än 70 procent i pris och kostade på tisdagen under 30 dollar per fat. Och enligt vissa analytiker kan priset komma att sjunka så lågt som till 10 dollar om världens överproduktion består.

När oljepriset sjönk under 100 dollar på hösten 2014 gick den amerikanska skifferoljeproduktionen på högvarv och Opecs produktion fick ett extra produktionslyft av Libyens öppnade kranar.

I januari 2015 hade oljepriset sjunkit under 50 dollar fatet och det fick märkbara effekter för flera oljenationer. Bland annat den ryska ekonomin gick rejält på pumpen. Ratingsinstitutet Fitch sänkte landets kreditbetyg till BBB- med en hänvisning till oljeprisets stora påverkan på dess ekonomi.

När priset på ett fat Brentolja nu fallit under 30 dollar tvingas bland andra oljejätten BP till stora personalnedskärningar och nyligen meddelades att ytterligare 4 000 tjänster väntas försvinna. Samtidigt har norska Statoil meddelat att det säger upp anställda och lägger investeringar på is.

Men det är inte bara de anställda i oljesektorn som riskerar sina jobb. Oljegiganter som Exxon, Chevron och Shell drar alla i nödbromsen vad gäller nyinvesteringar och det kommer att ge ringar på vattnet i flera närliggande industrier. Enligt uppgifter som cirkulerat i media väntas Conoco Phillips förlora 1,8 miljarder dollar per kvartal för varje 10 dollar i oljepriset faller.

Oljeproducerande länder som Iraq, Venezuela och Nigeria har länge varit under press men nu tvingas till och med Saudiarabien att se över kungafamiljens extravaganser, enligt Bloombergs, samtidigt som ärkerivalen Iran får börja exportera och bidra till överutbudet.

Vad som sannolikt sker är en smärtsam omställning till ett nytt jämnviktsläge mellan efterfrågan på olja och produktion.

Det finns självklara grupper som gynnas av ett allt lägre oljepris. Biltillverkarna har absolut inget emot det låga oljepriset och det är ingen slump att årets hetaste bilmodeller åter är stora bensinslukare. Dessutom slipper bilbolagen att lägga stora summor på att utveckla bränslesnålare motorer.

För flygbolagen är billigt bränsle ren magi för marginalerna och i takt med att deras största utgiftspost minskar kan vinsterna bli större – eller biljettpriserna lägre.

Oljeprisfallet gynnar också världens konsumenter. Ett lågt bränslepris ger mer över i plånboken men det finns en överhängande risk att det stora oljeprisfallet inleder en deflationscykel vilket kan komma att bli en rejäl huvudvärk för världens centralbanker.

I december förra året uppgick oljeproduktionen hos Opecländerna i Mellanöstern, Afrika och Latinamerika till 32 miljoner fat om dagen. Opec står för närmare en tredjedel av världens oljeproduktion.

Under första halvan av 2016 väntar sig energiorganet IEA att överproduktionen av olja i världen ska uppgå till 1,5 miljoner fat per dag.

Ämnen i artikeln

Exxon Mobil

Senast

108,35

1 dag %

3,99%

1 dag

1 mån

1 år

Chevron

Senast

137,87

1 dag %

1,85%

Volvo B

Senast

251,40

1 dag %

−0,67%

General Motors

Senast

44,57

1 dag %

0,79%

Ford Motor

Senast

9,63

1 dag %

2,45%

Norwegian Air Shuttle

Senast

12,58

1 dag %

0,28%

Ryanair ADR

Senast

45,68

1 dag %

1,11%

Orrön Energy

Senast

4,25

1 dag %

−0,93%

Africa Oil Corp.

Senast

12,80

1 dag %

1,35%

ShaMaran Petroleum

Senast

0,22

1 dag %

10,00%

Petrosibir B

Senast

0,01

1 dag %

0,00%

American Airlines

Senast

9,46

1 dag %

0,42%
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,72%

Senast

2 355,58

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.