Det går upp och det går ned

Veckan började bra på goda makrosignaler och en kollektiv förlikning med att USA ska höja räntan. Sedan dök ECB-chefen Mario Draghi upp och förstörde festen.

placera-bergodalbana-Foto-PattyLagera-CC.jpg

4 december, 2015

Mario "whatever it takes" Draghi har länge skämt bort finansmarknaderna med att leverera positiva överraskningar.

{"type":"upload","value":"/placera/Grafer/eurusd_041215.jpg","fields":{"style":"float: right;"},"format":"","version":3,"relationTo":"media","_isImagePlaceholder":true}

Men med en bättre makrobild och en amerikansk ekonomi som ser ut att tåla en första räntehöjning på flera år gjorde ECB-direktionen uppenbarligen bedömningen att det fanns lite slack i kalkylen.

Torsdagens ECB-besked om 10 punkters sänkning av inlånings-räntan till -0,30 procent var i linje med förväntan. Men att obligationsköpen förblir oförändrade på 60 miljarder euro per månad gick stick i stäv med förhandstipsen från inflytelserika röster i marknaden.

Effekten lät inte vänta på sig: Priset på en euro steg från 1,055 dollar strax före ECB-beskedet till 1,098 dollar sent på torsdagskvällen. De pånyttfödda spekulationerna om pari – att en euro och en dollar skulle kosta lika mycket – dog direkt.

Ett dygn efter beskedet hade S&P:s Europaindex kapitulerat med en nedgång på 3,5 procent medan OMXS30-index tappade 3,7 procent. Sett över hela veckan blev det minst sagt en dyster bild av börsutvecklingen.

placera-Grafer-cocktail_041215.jpg

Veckans trendspaning kretsar främst kring börsintroduktioner.

Bland veckans nykomlingar i börslistorna var det en blandad kompott. Onsdagens nytillskott i form av hotellkoncernen Scandic går inte till annalerna som den mest framgångsrika.

Aktien inledde handel omedelbart under teckningskursen 67 kronor och Enskilda Securities syntes som flitig köpare, sannolikt för att praktisera "kursstabilisering" som stödköp brukar kallas i prospekt.

Det faktum att teckningskursen hamnade nära botten i det milsvida teckningsintervallet på 66-81 kronor per aktie borde ha varit en varningssignal. Men slugt nog meddelas teckningskursen samma morgon som aktien börjar handlas för att undvika alla tankar på ångervecka.

Bättre gick det för läkemedelsföretaget Camurus. Från teckningskursen 57 kronor per aktie – i den övre delen av intervallet – steg aktien direkt. Fredag eftermiddag handlades den i 70 kronor.

Och måndagens börspremiär för Attendo blev än mer framgångsrik. Förhandsbokade institutionella ägare, fast pris och liten float gjorde susen. I slutet av veckan hade aktien stigit nära 40 procent från teckningskursen 50 kronor. Fyra normala årsavkastningar på en vecka är trevligt för den exklusiva skara som kom över aktien.

Veckan innehöll även två avlistningar, åtminstone besked om det. Disciplinnämnden vid Nasdaq Stockholm meddelade på fredagen att såväl Petrogrand som Shelton Petroleum ska avnoteras. Efter alla turer med bud och motbud med bristfällig information och brott mot take over-reglerna fick börsen nog. Behöver det nämnas att aktierna föll?

Veckans avsnitt av Placeras podd STOCKholmsbörsen, som spelades in timmarna före ECB-beskedet, raljerade över en allmän köphysteri på minsta nyhet som kunde tolkas som positivt.

För att nämna några: DnB tyckte att man ska sälja Unibet och köpa Betsson, vilket var precis vadPlacera gjorde på listan över tio köpvärda för en månad sedan. Betsson gick direkt 7 procent på nyheten medan Unibet backade 2 procent. Latour har sålt 11,3 miljoner aktier i Nobia och flaggar för att de ska sälja resterande 6,4 miljoner aktier. Till mångas förvåning steg Nobia på nyheten.

I veckan presenterades också Placeras decemberstrategi. Under rubriken "Vi litar på centralbankerna" höjdes aktievikten till 70 procent. Tack Mario Draghi!

Extra läsvärt, vilket antyds av att artikeln ligger på förstaplats i veckans läsartopp, var Per Ericssons genomgång av vårens väntade utdelningar.

På storbolagslistan steg 16 aktier medan 78 sjönk.

Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Veckans mest lästa artiklar:

Här finns vårens guldregn

Kursrekord och kursfall i FPC

Förtroendet för Daghi har fått en smäll

Fingerprint lyfter till ny rekordnivå

Högre värderingar efter rapporterna

Veckans analyser och kommentarer:

Placeras marknadssyn för december

Placeras börssyn för december

Tio köpvärda fonder

Tio köpvärda aktier

Högre värderingar efter rapporterna

Här finns vårens guldregn

Bottenkänning i JM

Mellanmjölk för orolig börs

Investerare tar höjd för Fed-höjning

Det går upp Och det går ner Berg-och-dalbana så långt jag ser Ena dan är högsta vinsten på lotteriet Andra dan så är det ingenting just Som en kalldusch

– Lotta Engberg och Triple & Touch

Scandic Hotels Group

Senast

71,30

1 dag %

−1,38%

1 dag

1 mån

1 år

Camurus

Senast

566,00

1 dag %

0,62%

Attendo

Senast

60,90

1 dag %

−2,25%

Petrosibir B

Senast

0,01

1 dag %

0,00%

Betsson B

Senast

157,30

1 dag %

−1,07%

Nobia

Senast

3,61

1 dag %

−2,48%

Fingerprint Cards B

Senast

0,01

1 dag %

5,98%

JM

Senast

147,70

1 dag %

−0,40%

Castellum

Senast

112,40

1 dag %

0,27%
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,72%

Senast

2 355,58

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.