Årets vinnare och förlorare

Ett allt annat än normalt börsår lider mot sitt slut. 2015 har varit ett år fullt av överraskande händelser och i Stockholm börsen svajat ordentligt. Året är späckat av börsraketer – men indexkramaren har gått bet på avkastningen.

placera-nyabilder-champagne-Foto-StoraEnso.jpg

30 december, 2015

År 2015 började med ett galet rally på Stockholmsbörsen, främst pådrivet av den europiska centralbanken som påannonserade utökade obligationsköp och ytterligare en räntesänkning. I Draghis fotspår gick sedan Riksbankens Stefan Ingves som lämnade ett historiskt besked om negativ reporänta i Sverige.

Under bara ett par månader steg storbolagsindex vertikalt och som mest med 15 procent från årets början. Det fanns ju inga alternativ till aktier. Så var i alla fall handlarnas inställning och en stor ström pengar landade på börsen under början av året.

2015 såg ut att bli ett rekordår och på vissa håll spekulerades det i att börsen skulle stiga mer än 30 procent innan året nått sitt slut. Riktigt så bra blev det inte.

När börsen stigit så mycket som den gjorde, och så snabbt, behövs egentligen ingen katalysator för att marknadsaktörerna ska få kalla fötter.

Men när oron för ett grekiskt utträdde ur eurosamarbetet blossade upp under senvåren gick proppen ur marknaden. Raset tog tillbaka hälften av uppgången som inlett året och sedan mitten av maj har handeln varit slagig. Från årets topp i april har börsindex en negativ riktning. Även fast vi helst inte vill tro det.

Greklandskrisen är inte den enda oroshärd som svept förbi. Senare under året, och till de mer spektakulära magknipen, hör den totala kollapsen av den kinesiska aktiemarknaden.

På årsbasis har storbolagsindex i Stockholm tappat 1 procent och den drömska starten av 2015 känns rätt långt borta nu på årets sista handelsdag.

För svenska bankirer har Riksbankens minusränta varit ett otyg och av de fyra storbanksaktierna lär bara en stänga året på plus. Nordeas aktie har stigit med 3 procent och sämst i klassen var SEB-aktien som backat 10 procent sedan årsskiftet.

Att bankerna står för nära en tredje del av storbolagsindexet OMXS30 förklarar till stor del den trötta utvecklingen på årsbasis. Lite komiskt är att på en ny arena briljerar nischbankerna med sina framgångar och nykomlingar som Collector har höjts till skyarna.

En viktig komponent av indexet är industribolagen och deras utveckling har varit väldigt spretig. Låsjätten Assa Abloy imponerar efter en närmast 30 procentig uppgång i år. På andra sidan skalan finns bland andra kullagertillverkaren SKF som backat 20 procent sedan årsskiftet.

placera-nyabilder-151230-cocktail.jpg

Från och med den fjärde januari 2016 sker en förändring av indexsammansättningen då mediabolaget MTG lämnar över sin plats till biometribolaget Fingerprint.

Dollarrallyt och dess vinnare

Den amerikanska centralbanken hade krattat manegen i månader inför den räntehöjning som fick vänta ända in i december. Höjningen diskonterades långt tidigare och i kombination med att Riksbanken valde att skriva historia, och för första gången sänka reporäntan under noll, tappade kronan all sin glans.

Som mest kostade en amerikansk dollar cirka 8,80 i mitten på maj men sedan dess har den handlats i ett stort intervall mellan 8,10 och 8,80 kronor. Det ska jämföras med 2014 då en dollar kostade mindre än 7 kronor under större delen av året.

Dollarrallyt har gjort Stockholmsbörsens valutakänsliga bolag till vinnare när resultat och omsättning räknats om till svenska kronor. En av de mest solklara segrarna på kronförsvagningen var pappersbruket Rottneros som likt fågeln Fenix stigit ur askan och i år ökat med nästan 120 procent i värde. Även om också en rad andra faktorer varit till bolagets fördel så har dollarförstärkningen haft en avgörande del i framgången. En annan vinnare var teknikbolaget Consilium.

Men den starka dollarn har samtidigt vållat problem för våra svenska modebolag som köper in större delen av sina varor med amerikansk valuta.

Baisse i råvarubolagen

På förlorarlistan över Stockholmsbörsen står råvarubolagen tätt. Årets sämsta investering var oljebolaget PA Resources som mer eller mindre drivits i konkurs. Aktien har tappat 93 procent av sitt värde och handlas nu för tiden i öresfraktioner per styck och sannolikt väntar en avnotering efter årsskiftet.

Bara lite längre ner i listan hittar vi stålhandlaren BE Group som drabbats hårt av fallande stålpriser. När USA nu lagt tullar på importstål är risken att kinesiskt stål rör sig mot Europa och den utbudschocken kan ytterligare sätta press på priserna. Sedan årets början har BE Group backat nästan 75 procent. I samma strykklass hittar vi andra råvarubolag som Nordic Mines, Shelton Petroleum och Endomines.

Oljepriset har i år fallit med närmare 40 procent. Så sent som i mitten av 2014 kostade ett fat Brentolja över 100 dollar, i dag kostar ett fat ungefär 37 dollar. Vad som väntar är sannolikt en långdragen och bred utrensning i leden av olönsamma oljeproducenter innan utvecklingen går åt motsatt håll.

Bärsärk i biometri

placera-nyabilder-cocktail_301215.jpg
Efter att ha stigit nästan 1 400 procent sedan årsskiftet hör Fingerprintaktien till Europas bästa investeringar.

Under årets andra kvartal exploderade omsättningen som steg till 445 Mkr. Ökningen mot samma kvartal året innan var 912 procent, om inte det var nog mer än dubblades den omsättningssiffran i kvartalet efter och försäljningen sniffande nära en miljard kronor.

Tillväxten har skett till en allt högre bruttomarginal som i kvartalet stigit till 45 procent. När resultaten får tala för sig själva är de minst sagt imponerande.

Fingerprintaktien har under året varit en spelplan för många kortsiktiga aktiehandlare. Det stora intresset från småspararna har lockat tunga dagshandlare till aktien och under de mest intensiva handelsdagarna har omsättningen varit ögonbrynshöjande.

I slutet på oktober steg omsättningen till 7 miljarder kronor en enskild dag, vilket motsvarade nästan hälften av handeln på Stockholmsbörsen den dagen. Vid årets slut värderas Fingerprint Cards till 32,6 miljarder kronor.

Det mindre biometribolaget Precise Biometrics har ofta figurerat i sammanhang tillsammans med Fingerprint men Precise har inte utvecklats lika starkt. Trots det har aktien hunnit stiga med över 500 procent sedan årets början. Det värderar bolaget till nästan 2 miljarder kronor men till skillnad från Fingerprint dras Precise fortfarande med förluster och en i relation till värderingen rätt liten försäljning.

IPO-bonanza

Det har varit ett hektiskt och lönsamt år för corporate finance-firmorna på stan då 18 nya bolag gjort entré på Stockholmsbörsen. Trots det stora antalet nya aktier har intresset bland investerarna knappast svalnat och flertalet av aktierna har utvecklats till riktiga kursraketer under året.

Det som älskats har varit tillväxt. Bolagen som vuxit snabbt eller har potential att göra det premieras. Till årets favoriter hör nischbanken Collector och teknikbolaget Tobii som båda stigit mer än 120 procent sedan noteringarna.

Ska man säga något om IPO:ernas prissättning måste den anses som rätt billig. I alla fall med tanke på vilka prisstegringar som skett när allmänheten fått tillträdde till aktierna på börsen. Kanske kan det också förklaras av att bara en liten del av kakan släpps till investerare som varit beredda att omsätta aktierna direkt vid sjösättningen vilket skapat ett övertryck på efterfrågan och pressat aktieprisen högre.

Att sätta bolag på börsen lär vara fortsatt populärt under 2016 om inte börshumöret helt går i stöpet. Till nästa år önskar vi oss fasta pris eller åtminstone ett snäva intervall när prislapparna sätts på de nya börsbolagen.

Svenska branschindex

Börscocktailen brukar innehålla nordiska branschindex men i brist på helårsunderlag har de byts ut mot svenska branschindex. Årets starkaste sektor var resor- och fritid som stigit med imponerande 65 procent hittills i år. 2014 var också ett starkt år för branschen men då räckte avkastningen inte hela vägen fram till en första plats.

Fordon- och reservdelar har alltjämt varit ett bra ställe att placera sina pengar i. Uppgången i år räckte dock endast till en fjärdeplats i ligan och den procentuella ökningen under året var närmast halverad jämfört med 2014. Som helhet steg fordons- och reservdelsbranschen med 20 procent under 2015.

Ett nytillskott i toppskiktet var livsmedelshandlarna som stigit från en tiondeplats till en andraplacering. Ica och Axfood har varit obotligt populära. Också konsumentvaror har fått ett rejält uppsving och ser ut att stänga året på bronsplats.

Bottenskiktet känner vi igen från tidigare år. Kraftförsörjning går trögt men allra sämst i år, efter att ha halkat ned tre placeringar, var telekombranschen som avkastat minus 14 procent sedan årets början. Visst erbjuder några av telebolagen fin utdelning, vilket inte tagits hänsyn till i indexet, men det räcker knappast för att kompensera den skrala utvecklingen. En stor del av tappet förklaras av stormarna kring Telia och det blir intressant att se om bolaget tar revansch under vårens utdelningssäsong.

* På storbolagslistan steg 57 aktier medan 39 sjönk.

* Här är hela listan över veckans vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

* Årets mest lästa artiklar var:

Jakten på nästa dubblare

Här blir guldregnet störst

Försök inte fånga en fallande kniv

Aktieproffsens tips för 2015

Bli grymt rik på aktier

Gott nytt år önskar vi på Placera!

Ämnen i artikeln

Rottneros

Senast

5,85

1 dag %

−1,02%

1 dag

1 mån

1 år

Concejo B

Senast

37,50

1 dag %

0,00%

BE Group

Senast

41,90

1 dag %

−1,30%

Petrosibir B

Senast

0,01

1 dag %

0,00%

Fingerprint Cards B

Senast

0,01

1 dag %

5,98%

Precise Biometrics

Senast

3,97

1 dag %

0,10%

Tobii

Senast

2,00

1 dag %

2,04%

Axfood

Senast

247,10

1 dag %

−0,96%
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,72%

Senast

2 355,58

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.