Frågetecknen inför rapportperioden

Riskaptiten är hög, lågkonjunkturen blev en papperstiger och räntorna är sakta på väg ned. Vad skulle kunna gå fel? En överraskande dålig rapportperiod möjligtvis. Placera har dykt ned i de avgörande frågorna.

placera-redaktionellt-2021-Rapport_bolag.png

11 apr. 2024

Börsen har gnuggat på i positiv anda nästan oavbrutet sedan vändningen i höstas, i takt med att den globala ekonomin ser ut att mjuklanda och i takt med att många konsumenter och börsbolag tycks gå mot den bästa av världar. En värld där räntorna sänks, där reallöneökningar gör comeback och där bättre efterfrågan lyfter intäkter och vinster hos företagen.

Sedan oktoberbotten har Stockholmsbörsens breda index nu lyft med 26 procent, och från årsskiftet är uppgången 5 procent. Upp till bevis är ett slitet uttryck, men på aktiemarknaden är det vad som gäller för bolagen när deras aktiekurser har skenat i förväg.

Några föråkare kommer med sina siffror redan den här veckan men det är först nästa vecka som det drar igång på allvar med bolag som Ericsson, ABB och Nordea.I tabellen nedan har vi listat ett urval av de intressantaste rapporterna i Stockholm kommande två veckor.

Rapporter Q1 (urval)
16-apr
Ericsson
17-apr
Volvo
18-apr
ABB, Arjo, Investor, Kinnevik, Nordea, Tele2, Fastpartner
19-apr
Avanza, Dometic, Elanders
22-apr
Getinge, Sandvik, Nyfosa
23-apr
Afry, Alleima, Boliden, Byggmax, Epiroc, JM, Munters, Nordnet
24-apr
Assa Abloy, Atlas Copco, Billerud, SHB, Husqvarna, SEB, SSAB, Trelleborg, Volvo Car
25-apr
Alfa Laval, Astrazeneca, Axfood, Bufab, Bulten, Essity, Fabege, Indutrade, Nederman, New Wave, Swedbank, Stora Enso, Telia, Tietoevry
26-apr
Autoliv, Cloetta, Electrolux, Hexagon, SCA, SKF, Saab, Traton

De generella utsiktskommentarerna är som alltid viktiga att hålla koll på i rapporterna och i samband med telefonkonferenserna, likaså orderingången och hur stora avvikelserna blir mot analytikernas förväntningar på intäkter och marginaler.

Sedan finns det några specifika frågor som vi tycker sticker ut lite extra just det här kvartalet och de går vi igenom nedan.

Var är vinstvarningarna?

Visst går det att hitta vinstvarningar och nedjusterade guidningar även inför den här rapportperioden, men inte är de särskilt många och inte är de särskilt skräckinjagande. Internationellt mest uppmärksammad blev den varning som kom från lyxbolaget Kering, som bland annat sitter på Gucci-varumärket.

Kering varnade för sämre försäljning i Asien, men många branschanalytiker tror snarare att det är Kering som har problem och tappar marknadsandelar än att det är hela sektorn som går ner för landning.

placera-redaktionellt-2018-Kering_gucci.png

En flaggning för svag orderingång och klart lägre resultat i år än i fjol från det österrikiska kranbolaget Palfinger, konkurrent med finska Cargotec, är en annan varning. Men i övrigt är det tunnsått internationellt och bland stora och medelstora svenska bolag är det i princip helt varningsfritt så vitt vi kan se, vilket är ovanligt.

Förvisso finns tid kvar och i riskzonen finns bolag i byggsektorn och företag som säljer sällanköpsvaror till konsumenter, två branscher som förekom flitigt med varningar inför boksluten. Men den samlade bilden är att frånvaron av varningarna är ett gott tecken.

Har slutkunderna vaknat?

Stora lager som har byggts upp hos distributörer och återförsäljare har varit en huvudvärk de senaste åren. Det kan tvärnita efterfrågan för tillverkande bolag och det gör att det är svårt att bedöma hur stor slutefterfrågan egentligen är.

När balans uppnås igen i lagernivåerna så vågar butiker och mellanhänder beställa nya varor igen och då blir det tydligare hur stor den underliggande efterfrågan är. Tydlighet gillas på börsen och kommer det fler tecken på att lagernivåerna i hela leveranskedjan inte är på väg ned längre utan i balans, eller till och med på väg att byggas upp, så kan det gjuta mod i placerarna.

I några sektorer finns det tecken på att vi närmar oss den punkten. PC-marknaden har exempelvis vaknat till liv och en branschanalys från IDC visade i veckan att de globala leveranserna av datorer steg något i första kvartalet, vilket inte har hänt på två år.

Bostadsmarknaden tycks också piggna till med stigande priser och mer aktivitet enligt den senaste månadsstatistiken, vilket är bra för bostadsbolag som JM, Bonava och andra byggbolag men även för de som utrustar nya hem, däribland Electrolux, Nobia, Svedbergs och FM Matsson.

Det behöver inte komma starka försäljningssiffror redan i första kvartalet, det räknar ingen med, men däremot kan det räcka att bolagen hör mer positiva tongångar från slutkunderna för att investerarna ska hugga på betet. Omvänt så skulle vittnesmål om att det fortfarande är dött där ute bli en besvikelse nu när aktierna i många fall har gått i förväg.

Kan verkstan starta en motor till?

De stora globala verkstadsbolagen väger tungt på Stockholmsbörsen och det här är en sektor som har trotsat alla konjunkturfarhågor så här långt. Fokus i vinter har legat på att avmattningen blir mild och att en ny uppgång väntar bakom hörnet, vilket har fått kursrekorden att dugga tätt.

Trots små till obefintliga förändringar av årets vinstprognoser så har aktierna klättrat rejält och det har även fått värderingarna att krypa uppåt. Som vi konstaterade i en genomgång nyligen (Länk till verkstadsgenomgången) så ser analytikerna nu mer nedsida än uppsida i aktierna att döma av deras riktkurser.

placera-atlas_copco_svets.jpg

Den kursresa som aktierna har gjort det senaste halvåret är i princip helt driven av högre värderingsmultiplar. Ska färden norrut fortsätta så behöver även vinstmotorn komma igång och därför blir alla tecken på att vinsttillväxten kan överraska positivt under resterande delen av året avgörande i rapporterna.  

Högre för längre i bankerna?

Att förväntningarna på snabba räntesänkningar har lugnat sig är kanske en besvikelse för många bolånetagare men för storbankerna går det utmärkt att leva med dagens situation. Det vill säga att ha kunder som blir lite mer optimistiska och börjar göra affärer och köpa bostäder, samtidigt som det högre ränteläget hänger sig kvar.  

En situation som borde visa sig ge fortsatt bra intäkter från både provisions- och räntenetton samtidigt som kreditförlusterna håller sig på mattan.

Och även om aktierna har gått hyggligt bra redan så är värderingarna, till skillnad mot i verkstan, lägre än de historiska genomsnittsnivåerna. Med p/e-tal för årets förväntade vinster på 8-9, som har trillat ned lite efter avskilda utdelningar, finns det potential för både högre värderingar och högre vinster i ifall bankerna kan visa att de håller lönsamheten uppe på högre nivåer under längre tid.

Är marknaden fortfarande förlåtande?

Förra rapportperioden var inte fantastisk sett till vare sig vinstutveckling eller utfall i förhållande till prognoserna. Men mottagandet på börsen blev påfallande ofta snällt ändå.

Ett positivt tolkningsföreträde rådde och givet resonemanget ovan om uteblivna vinstvarningar och små gröna skott både här och där i tidigare pressade segment så gjorde aktiemarknadens aktörer rätt. Efter ytterligare några positiva börsmånader är frågan om det blir lika lätt att komma undan med besvikelser den här gången.

Ska man komma med överraskande dåliga försäljningssiffror eller vikande lönsamhet så vill det nog till att rapporten även är sockrad med trovärdiga utsikter om en snar vändning. Troligen kommer vi att få se många bolag med medelmåttiga rapporter även det här kvartalet som pekar på att det ska ljusna under andra halvåret.

Sväljer aktiemarknaden det budskapet igen?Inte alltid, men i många fall kommer det att funka den här gången också är min gissning. Att räntesänkningar är på väg, att lättare jämförelsetal hägrar och att en rappare konjunktur ger medvind mot slutet av året är en stark story och det är något som den framåtblickande aktiemarknaden är svag för så är det att glömma gamla besvikelser och satsa på nya bättre tider.

Ämnen i artikeln

Volvo B

Senast

291,50

1 dag %

−0,58%

1 dag

1 mån

1 år

ABB

Senast

518,60

1 dag %

0,86%

Nordea Bank

Senast

127,95

1 dag %

0,20%

JM

Senast

145,40

1 dag %

0,97%

Bonava B

Senast

8,96

1 dag %

−0,78%

Nobia

Senast

3,46

1 dag %

0,29%

Svedbergs Group B

Senast

49,70

1 dag %

1,84%

FM Mattsson B

Senast

50,00

1 dag %

0,00%

Börsåret 2025

Fortnox-budet

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

0,68%

Senast

2 511,12

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.