Börsrekorden staplades på varandra i fjol. Index noterade nya toppnivåer, företagsaffärerna nådde nya höjder och riskaptiten var till synes omättlig. I det klimatet är det inte konstigt att många bolag sökte sig till börsen och att de globala börsnoteringarna slog rekord.
Även i Sverige var noteringstemperaturen i topp och med hjälp av Börsdatas statistik har Placera gått igenom hur kursutvecklingen varit för bolagen som under 2021 tog steget in på den svenska börsen. Antingen på den ordinarie Stockholmsbörsens listor (Large-, Mid- och Smallcap) eller på First North, Spotlight och NGM. Totalt handlar det om hela 163 nykomlingar varav de allra flesta, drygt 100 stycken, noterades på First North.
Facit efter en dryg månad in på 2022 är att det har varit en förlustbringande placeringsstrategi att hugga på allt som är nytt. Mätt från noteringsdagen är den genomsnittliga kursnedgången för alla aktierna nu knappt 8 procent. Stora kursuppgångar på långt över 100 procent i en handfull bolag drar dock upp genomsnittet och tittar vi istället på medianvärdet så pekar nedgången på knappt 16 procent.
Källa: Börsdata/Placera
Går vi in och studerar lista för lista är det tydligt att bolagen som kom in på ordinarie Nasdaq-börsen har presterat klart bäst efter sina introduktioner. Här är det nästan jämnt skägg mellan antal bolag som stigit respektive fallit efter sina noteringar och i snitt är kurserna upp styvt 1 procent.
Att inträdesbarriärerna är högre gör att mognaden och kvaliteten på bolagen som går in på Nasdaqs listor normalt sett är större. Det är nästan uteslutande bolag som redan är lönsamma som har kommit till Nasdaq Stockholm under 2021 och det har belönats även sett till kursutvecklingen.
På de övriga listorna är en övervägande del av de nya bolagen förlustbringande, det gäller i synnerhet på Spotlight. Och på dessa listor har tiden efter noteringen också varit tung i allmänhet. På First North och på NGM har 78 respektive 92 procent av aktierna backat. Snittaktien är ned 15 procent på First North och 10 procent på NGM och medianbolaget har tappat betydligt mer än så båda listorna.
Spotlight å sin sida har bjudit placerarna på en berg- och dalbana. Här är visserligen två tredjedelar av nykomlingarna på minus men raketaktier som Wicket Gaming och Spermosens drar upp snittet till 14 procents kursuppgång.
Båda de här bolagen får sägas tillhöra de mer nischade på börsen. Wicket med sin fokusering på att ta fram ett mobilspel, Cricket Manager, där man som användare ska kunna styra ett cricketlag. Och Spermosens med sin produkt Juuno-checked som ska förbättra oddsen för infertila män vid IVF-behandlingar.
Wicket Gaming och Spermosens är också de två aktier som gått bäst av alla 2021-nykomlingar oavsett lista, tätt följda av Wyld Networks och Nowonomics på First North respektive NGM. Som tabellen nedan över de 25 bästa introduktionerna visar är det först på plats 13 som ett bolag på ordinarie börsen letar sig in: Profoto.
Cint Group, Nordisk Bergteknik och Synsam är andra aktier på Nasdaq vars början på börsresan har varit gynnsam.
Källa: Börsdata
I den andra änden av skalan, kurskatastroferna, är det trångt i toppen och det är First North som dominerar listan. Allra mest har batteriteknikbolaget Nilar International fallit. Bolaget har brottats med komponentbrist, produktionsproblem, ett vd-byte och framflyttade försäljningsmål vilket inte är en kombination som har uppskattats.
Goobit Group är ett annat sänke. Kryptoväxlaren tvingades häromveckan varna för en resultat- och intäktssmäll på grund av att kunderna inte längre kan använda swish och aktien har nästan halverats bara i år.
En annan uppmärksammad störtdykning stod väggkonstbolaget Desenio för när bolaget i somras varnade för en kraftig inbromsning och sänkte sina helårsmål. Snöpligt för bland annat Öresund som strax före den snytingen hade köpt in sig i bolaget.
Källa: Börsdata
Att det finns både stora kurssuccéer och floppar bland så många nynoterade bolag är inte konstigt. Inte heller att det finns fler dikeskörningar på de mindre listorna där riskfyllda förhoppningsbolag, forskningsföretag och förlustmaskiner är betydligt vanligare.
Den tuffa börsstarten under 2022 kan ses som ett första test för många av bolagens aktier. Men det blir först vid en eventuell uthållig börsnedgång med lägre riskaptit och sämre likviditet som nykomlingarna på allvar kommer att prövas. I det scenariot kommer skillnaden på liten och stor, och skillnaden på vinstbolag och förlustbolag, bli betydligt större än vad vi sett hittills.
Att sälja in en spännande tillväxtstory vid en ny notering på en glödhet börs är en sak, att komma tillbaka när det blåser snålare och lämna dåliga besked eller be om mer pengar av investerare som redan ligger back på sin placering är en helt annan sak.