Nordea-ekonomer om planerna på bostadsmarknaden: "Håller Thedéen om ryggen"

Det är onödigt att ändra reglerna kring bolånetaket och hur mycket hushållen ska få låna till sina bostäder, anser Nordeas chefekonom Annika Winsth och chefsanalytiker Torbjörn Isaksson. "Det kommer ganska ofta idéer och tankar där man tror att man kan korrigera perfekt", säger Winsth.

placera-Afv-bilder-Bilder-Annika-Winsth-och-Torbjorn-Isaksson-Nordea.jpg

22 jan. 2025

I veckorna har både riksbankschef Erik Thedéen och vice riksbankschef Aino Bunge uttryckt sig kritiskt om den av regeringen beställda utredningen om amorteringskravet och bolånetaket.

"Att göra det lättare att låna löser inte de långsiktiga utmaningarna", sade Bunge i förra veckan och så sent som i tisdags sade Thedéen:

"Jag anser att hushållen är mer motståndskraftiga med amorteringskrav och bolånetak än de skulle varit utan och att lätta upp kreditreglerna för mycket riskerar att vända denna utveckling. Risken finns att utredningens förslag kan driva upp bostadspriserna, öka hushållens skuldsättning och göra hushållen mer sårbara för störningar."

Nu hakar ett annat radarpar på. Nordeas chefekonom AnnikaWinsth och chefsanalytiker TorbjörnIsaksson riktar också kritik mot utredningens förslag.

Winsth: Det kommer ofta idéer och tankar

"Där håller vi Erik Thedéen om ryggen", säger Winsth på onsdagen, under en presentation av storbankens konjunkturprognos.

Annika Winsth säger att riksbankschefen gör rätt i sitt kritiska resonemang mot förslagen. När det kommer till bolånefrågor säger hon att det är viktigt med stabilitet.

Torbjörn Isaksson håller med och säger att det är onödigt att justera i just det här regelverket.

"Någonstans skickar man också signaler om att det är okej att syssla med fine-tuning", säger Annika Winsth och fortsätter:

"Det kommer ganska ofta idéer och tankar där man tror att man kan korrigera perfekt. Men så fungerar inte ekonomin och inte heller hushåll och bostadsmarknad."

"Det är viktigt att påminna sig om att de gånger som kriser och krascher har uppstått på bostadsmarknader, både i Sverige och utanför, så blir bostadspriserna väldigt höga i många år innan de går tillbaka till normalt."

{"type":"upload","value":"/placera/Afv-bilder/Bilder/bopriser.png","fields":{"style":null},"format":"","version":3,"relationTo":"media","_isImagePlaceholder":true}

Utredningen: Bolånetaket bör höjas

Utredningen tillsattes 2023 av den nuvarande regeringen och lämnades in till finansminister Niklas Wykman (M). Därmed offentliggjordes dess förslag, som går att dela upp i tre:

Bolånetaket bör enligt utredningen finnas kvar, men höjas från nuvarande 85 till 90%. Förslaget kom dock med framhållningen att "det är svårt att avgöra exakt vilken nivå som är lämplig".Det krav på 1% amortering som finns idag bör endast stå kvar när belåningsgraden överstiger 50%.Ett skuldkvotstak på bolån föreslås, vilket skulle göra det otillåtet att låna mer än 5,5 gånger den egna årsinkomsten.

Ämnen i artikeln

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,66%

Senast

2 297,84

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.