Lista: Fonderna med störst inflöde och utflöde 2024 – SHB i toppen och botten

2024 var året då en vanligtvis impopulär fondtyp plötsligt blev väldigt intressant, visar Morningstars sammanställning av fonderna med störst in- och utflöde i fjol. Samtidigt bidrog PPM-upphandlingen till vinnare och förlorare.

placera-Afv-bilder-Bilder-BB220902ZN006.jpg

14 jan. 2025

Många sparare gynnades av den positiva stämningen på börserna globalt. Ett globalt index steg med hela 27,5 % i svenska kronor. Uppgången drevs delvis av den svaga svenska kronan – ett återkommande tema under året, enligt fondutvärderaren Morningstar. I dollar var ökningen mer blygsamma 16,3 %. Något som tydligt illustrerar valutans inverkan.

För svenska sparare, som i hög grad investerar globalt, blev 2024 därför ett lönsamt år trots valutaförsvagningens påverkan på hemmamarknaden.

Räntefonder och globalfonder i fokus  

Under 2024 går det att utkristallisera en tydlig trend i svenskarnas fondval: räntefonder gjorde en stark comeback samtidigt som globala indexfonder fortsatte att dominera. Att räntefonder, som tidigare haft en blygsam roll i svenskarnas fondportföljer, dök upp bland de mest köpta fonderna är särskilt anmärkningsvärt, poängterar Morningstar.

Traditionellt har svenska sparare nämligen en betydligt lägre andel räntefonder i sina portföljer jämfört med andra länder. 63,7% av svenskarnas fondförmögenhet ligger annars i svenskregistrerade aktiefonder. Totalt uppgår svenskarnas fondförmögenhet till 5 695 miljarder kronor, AP-fonderna inte inräknade.

Räntefonder i stället för blandfonder

Men det finns en förklaring till varför räntefonderna blev så populära. Det höga ränteläget gjorde fonderna mer attraktiva eftersom den förväntade avkastningen låg högre än på många år. Räntefonder gynnas också ofta av räntesänkningar, vilket förmodligen bidrog. När marknadsräntorna sjunker ökar obligationsvärdena i fonderna.

Trots det ökade intresset för räntefonder minskade inte spararnas aktieexponering under året, rapporterar Morningstar. I stället omfördelades kapital från blandfonder till förmån för både räntefonder och aktiefonder.

Ökat inflöde till aktiefonder

Bland aktiefonderna var globala aktiefonder den ohotade favoriten. Kategorin, som fokuserar på stora, etablerade bolag med blandad exponering mot både värde- och tillväxtaktier, utgör hela 81,7 % av det totala kapitalet i svenskregistrerade aktiefonder.

Genom dessa fonder får spararna en global spridning över sektorer och regioner, vilket gör dem till ett bra val för de som vill ha exponering mot stora och stabila företag världen över. Enligt Morningstar kan det också förklara varför de tre mest populära fonderna under 2024 alla tillhörde just den kategorin. Det var Handelsbanken Global Index Criteria, Handelsbanken Developed Markets Index Criteria och Länsförsäkringar Global Index. Samtliga indexfonder.

Inflödet av nya pengar till kategorin ökade också en hel del i fjol. Den organiska tillväxten landade på 15,8%. Förmodligen är det den globala spridningen över sektorer och regioner som lockar sparare som vill ha exponering mot stora och stabila företag världen över.

Blandad kompott på säljlistan

Bland årets mest sålda fonder finns en brokig samling: Europafonder, USA-fonder, tillväxtmarknadsfonder och räntefonder. Två av Handelsbankens indexfonder toppar Morningstars lista över fonder med störst utflöde 2024.  Trots bra betyg hos Morningstar och låga avgifter tappade Handelsbanken Europa Index Criteria och Handelsbanken USA Index Criteria 11,9 respektive 9,3 miljarder kronor under året.

Även intresset för hållbar energi svalnade. Handelsbanken Hållbar Energi, en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag med fokus på att bekämpa klimatförändringar, var en av de mest sålda. Med en genomsnittlig årlig avkastning på minus 12,4 procent de senaste tre åren och en nedgång på 13,5 procent under fjolåret har fonden haft svårt att övertyga spararna.

Globala aktiefonder, som annars brukar locka kapital, klarade sig inte heller helt undan en dumpning. Storebrand Global Plus och Nordea Inst Aktie Världen tappade 9,2 respektive 6,1 miljarder kronor.

PPM-upphandling omformar fondflöden

Men det finns en annan aktör som påverkar fondflödena. Fondtorgsnämndens upphandling av PPM-fonder åt 1300 miljarder kronor är en avgörande faktor för många fonder.

En av de som tvingades lämna PPM och även tappade många miljarder är Storebrand Global Plus. Å andra sidan är inte en plats på PPM-torget någon garanti för att spararna stannar. Handelsbanken Europa Index Criteria, som PPM valde ut i kategorin europeiska indexfonder hade det största nettoutflödet av alla fonder 2024. Länsförsäkringar Global som åkte ur PPM hör till de mest köpa fonderna.

Fonder med störst inflöden 
Nettoflöde 2024 (Mkr)
Handelsbanken Global Index Criteria
33 265
Handelsbanken Developed Markets Index Criteria
30 992
Länsförsäkringar Global Index
23 479
Handelsbanken Institutionell Kortränta
21 760
Alfred Berg Nordic Investment Grade Medium Duration Acc
16 334
Avanza Global
14 459
Swedbank Robur Corporate Bond Europe
13 086
Alfred Berg Likviditet Pluss Acc
10 124
Alfred Berg Obligasjon Acc
9832
Handelsbanken Global Digital
9500
Källa: Morningstar

Fonder med störst utflöden
Nettoflöde 2024 (Mkr)
Handelsbanken Europa Index Criteria
-11 958
Handelsbanken Developed Markets Index Criteria
-9347
Storebrand Global Plus
-9183
Handelsbanken Hållbar Energi
-8358
Swedbank Robur Access Edge Emerging Markets
-6440
Nordea Inst Aktie Världen
-6080
Swedbank Robur Räntefond Kort Plus
-5593
Handelsbanken Amerika Tema
-5260
Handelsbanken ränteavkastning
-5130
Nordea Stratega 35
-4984
Källa: Morningstar

Ämnen i artikeln
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−3,77%

Senast

2 385,16

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.