Är uppgången för lyxaktier hållbar?

Aktiekommentar Förra veckan såg franska lyxaktier en imponerande uppgång på Parisbörsen, och det är främst Kinas nya ekonomiska stimulanser som driver detta rally. Frågan är om uppgången är hållbar på längre sikt.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Allra bäst under förra veckan gick Kering som äger Gucci, aktien steg med över 18 procent. Det var en skön revansch för aktien som backat med närmare 40 procent sedan årsskiftet. Kering har levererat flera vinstavarningar i år i spåren av en kollapsande efterfrågan i Kina.

Parisbörsens största bolag och tillika världens största lyxkonglomerat LVMH, klättrade nästan lika mycket, med en uppgång på 18 procent. Trots förra veckans aktierally har LMVH:aktien backat med 8 procent sedan årsskiftet.

Även Hermès-aktien noterade tvåsiffrig uppgång under veckan. Hermès sticker ut mot de två övriga lyxvarubolagen då aktien har en uppgång i år på drygt 14 procent, vilket klår Parisbörsen med råge.

Optimismen om de franska lyxvarubolagen drivs av förväntningar om att Kinas penningpolitiska lättnader och stödåtgärder ska öka konsumentförtroendet.  Ansatsen hos investerarkollektivet är att åtgärderna potentiellt skulle kunna blåsa nytt liv i efterfrågan på lyxprodukter i världens näst största ekonomi.

Men den kortsiktiga entusiasmen möts nu med skepsis från vissa analytiker. Flera investeringsbanker med Bofa Securities och Goldman Sachs i spetsen varnar för att denna hausse i lyxsektorn kan vara kortlivad.

I en färsk analys från Goldman Sachs nedgraderade banken Kering till sälj, med argumentet att även om aktiekursen steg rejält på de kinesiska åtgärderna, finns det fortfarande betydande osäkerhet kring huruvida denna trend kan hålla i sig på längre sikt.

Louise Singlehurst, analytiker på Goldman Sachs, pekade på att ”köplustan för exklusiva nöjesprodukter är avhängigt konsumentförtroende,” något som inte nödvändigtvis garanteras av de senaste stimulanspaketen.

Vad driver uppgången?

Kinas beslut att sänka bolåneräntor, minska kapitalkrav på fastighetsköp och injicera likviditet i finansmarknaden har skapat optimism bland investerare att landets avmattade ekonomi kan få ett efterlängtat lyft.

För lyxsektorn, som historiskt sett dragit stora delar av sin tillväxt från just kinesiska konsumenter, har dessa åtgärder gett marknaden nytt liv. Kina står för mellan 30 och 40 procent av försäljningen för lyxmärken som LVMH, Kering och Hermès, vilket gör landet till en avgörande marknad.

Den senaste tidens politiska åtgärder riktar sig delvis till att få den kinesiska fastighetssektorn på fötter igen, men analytiker är snabba att påpeka att det inte direkt innebär ett omedelbart lyft för konsumtionen av lyxvaror.

Det ekonomiska klimatet i Kina, där hög sparkvot och svagt konsumentförtroende kvarstår som stora hinder, gör att det är osäkert om stimulanspaketen kommer att leda till den typ av återhämtning som lyxindustrin hoppas på.

Är uppgången hållbar?

Trots den imponerande aktiekursutvecklingen har lyxvarusektorn haft ett tufft år som helhet.

Goldman Sachs korg av lyxaktier har fallit med 16 procent sedan årets början. Kering som varit särskilt utsatt, har sett sin aktiekurs sjunka med hela 37 procent hittills i år.

Louise Singlehurst och hennes team varnar för att de kommande sex månaderna kan bli utmanande för sektorn, även om marknaden just nu ser en snabb uppgång. Hon betonar att lyxkonsumtion, särskilt av de mest exklusiva varorna, är starkt beroende av en känsla av ekonomisk trygghet bland köparna — något som Kinas nuvarande ekonomiska osäkerhet inte nödvändigtvis ger.

Medan de kinesiska stimulanserna signalerar en vilja från Pekings sida att stabilisera ekonomin, har de ännu inte nått de djupare strukturella reformer som många bedömare anser vara nödvändiga för att verkligen öka konsumtionen på längre sikt.

För att bygga upp ett hållbart konsumentförtroende behövs insatser som adresserar den höga sparkvoten och förbättrar den sociala tryggheten i Kina, som exempelvis pensioner och sjukvård. Dessa reformer skulle kunna minska den försiktighet som många kinesiska konsumenter känner inför att spendera sina pengar på lyxvaror.

Vad betyder detta för investerare?

För investerare i franska lyxaktier är situationen komplex. Å ena sidan har det kortsiktiga rallyt gett en välbehövlig injektion till bolag som Kering och LVMH, vars aktiekurser länge lidit av en allt svagare efterfrågan i Kina.

Men det är fortfarande för tidigt att säga om det positiva momentumet kan bibehållas. De strukturella problem som Kinas ekonomi står inför — där hög skuldsättning, en svag fastighetssektor och sviktande konsumentförtroende är centrala frågor — innebär att lyxaktier fortfarande står inför betydande risker.

Framåt kommer mycket att bero på hur kinesiska konsumenter reagerar på dessa stimulanser. Om de väljer att spendera mer på dyra lyxmodevaror och accessoarer kan lyxsektorn se en mer uthållig uppgång.

Men om konsumtionen förblir dämpad som Goldman Sachs, Bofa Securities och andra investeringsbanker varnar för kan det vara svårt för lyxbolagen att återhämta sig på lång sikt. Därför rekommenderar flera investeringsbanker försiktighet och det finns en utbredd uppfattning att en mer omfattande återhämtning i sektorn kan kräva ytterligare stimulanser och större reformer i Kina.

Sammanfattningsvis har de kinesiska stimulanserna tillfälligt blåst liv i franska lyxaktier, men frågetecknen kvarstår kring hållbarheten av denna uppgång. Investerare bör noggrant överväga riskerna innan de positionerar sig långsiktigt i sektorn.

PÄR STÅHL

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -