Årets vinnare bland guldbolagen

Marknadskommentar Guldpriset har under 2024 haft en stadig uppgång och nådde en ny rekordnotering efter Federal Reserves räntesänkning. Placera synar årets bästa guldgruvbolag och går till botten med varför de stigit mer än det underliggande guldpriset.

Den stigande guldpriset har direkt gynnat några av världens största guldgruvbolag, som har sett både sina aktiekurser och vinster skjuta i höjden betydligt mer än det underliggande guldpriset.

Avkastning guldpriset

Gruvbolagens utveckling

Det är flera faktorer som ligger bakom utvecklingen för respektive guldgruvsbolag. Det omfattar bland annat bolagets operationella hävstång, förbättrade kassaflöden och investerarnas framtida förväntningar, som kan få aktiekurserna för guldgruvbolag att stiga mer än det underliggande guldpriset.

Denna dynamik gör guldgruvbolagens aktier till en attraktiv placering när investerare förväntar sig fortsatt uppgång i guldmarknaden – och vice versa vid sjunkande guldpris.

 

Operationell hävstång

Gruvbolag har stora fasta kostnader för sin verksamhet. När guldpriset stiger ökar intäkterna mer än kostnaderna, vilket ger en operationell hävstång med oproportionerligt hög vinstökning som driver aktiekurserna.

Till exempel om guldpriset ökar med 5 procent kan bolagets vinst stiga med 10 procent eller mer, vilket i sin tur driver upp aktiekursen.

Stigande kassaflöden

En uppgång i guldpriset leder ofta till högre intäkter och ökade kassaflöden för gruvbolagen. Bolagen kan använda de förbättrade kassaflöden för att återinvestera i verksamheten, betala av skulder eller öka aktieutdelningar.

Den positiva kassaflödesdynamiken kan attrahera fler investerare, vilket i sin tur driver upp aktiekursen.

Expansionsmöjligheter och förvärv

När vinsterna ökar tack vare högre guldpriser får bolagen mer kapital till sitt förfogande, vilket möjliggör expansion genom förvärv av nya gruvor eller investeringar i produktionskapacitet.

Investeringar i nya projekt med hög potential kan lyfta marknadens förväntningar på framtida tillväxt, vilket leder till en ökad värdering och högre aktiekurser.

Förväntningar på framtida vinstmarginaler

Marknaden prisar ofta in framtida förväntningar på högre vinster. Om investerare tror att guldpriset kommer att fortsätta stiga kan de förvänta sig att gruvbolagens vinster ökar ytterligare framöver.

Det speglas då i högre aktiekurser även innan vinstökningarna har realiserats. Förväntningarna på framtida marginalförbättringar driver också upp värderingarna på aktierna.

Effektiv kostnadshantering och EGS-faktorer

Guldgruvbolag som är effektiva i sin kostnadshantering och har starka miljömässiga, sociala och styrningsmässiga (ESG) strategier kan belönas av investerare med högre värderingar.

Bolag som lyckas minska sina produktionskostnader genom innovation eller effektivare drift kan se sina marginaler öka ännu mer när guldpriset stiger, vilket driver upp aktiekursen ytterligare.

Marknadspsykologi

När guldpriset stiger ökar ofta sentimentet kring guldrelaterade investeringar. Investerare ser gruvbolag som en hävstångsplacering gentemot guld, och det kan skapa ett positivt momentum för aktiekurserna. Under året har guldgruvsektorn visat stark utveckling, särskilt för vissa bolag som överträffat marknadens förväntningar.

Listan över de guldgruvsbolag med högst avkastning

Placeras lista över de guldgruvsbolag som haft högst kursutveckling i år innehåller fyra bolag som lyckats med en avkastning över 50 procent. Det är nästan dubbelt upp mot guldprisets utveckling i år på 26 procent.

Lundin Gold

Lundin Gold har imponerat med en stark kursuppgång på 74 procent under året, vilket gör det till det bäst presterande guldgruvbolaget i listan. Lundin Gold har nu ett börsvärde på 5,1 miljarder dollar.

Vinsten för Lundin Gold förväntas öka med 108 procent i år jämfört med förra året, vilket kan tillskrivas bolagets stabila produktion från Fruta del Norte-gruvan i Ecuador. Denna gruva är företagets mest betydelsefulla tillgång och har spelat en central roll i deras operativa framgångar.

Genom en effektiv verksamhet har Lundin Gold lyckats hålla kostnaderna under kontroll samtidigt som de bibehållit en stark produktionstakt. Dessa faktorer har lett till ett starkt kassaflöde.

Harmony Gold Mining

Harmony Gold är baserat i Sydafrika och har också haft ett imponerande år med en aktiekursuppgång på 59 procent. Bolaget har nu ett  börsvärde på 6,2 miljarder dollar.

Bolaget har gynnats av stigande guldpris och gjort betydande framsteg i sin verksamhet, särskilt i sin underjordiska produktion. Årets vinst spås öka med 88 procent.

Kinross Gold

Kinross Golds aktie har ökat med 52 procent, vilket tagit börsvärdet till hela 11,4 miljarder dollar. Det gör bolaget till ett av de större bolagen i sektorn.

Kinross har en global närvaro och har kunnat diversifiera sina tillgångar, vilket gett dem stabilitet och tillväxt. Bolagets fortsatta kostnadseffektivitet och framgångsrika prospektering har också bidragit till den positiva utvecklingen.

Alamos Gold

Alamos Gold har stigit med 50 procent under året, drivet av stark produktion och expansion i sina gruvor i Nordamerika.

Med ett börsvärde på 8,5 miljarder dollar har bolaget gynnats av sina välpositionerade tillgångar och en stabil produktionsökning.

Alamos Gold har också kunnat hålla sina produktionskostnader relativt låga, vilket gjort det möjligt för dem att kapitalisera på det stigande guldpriset och årets vinsten spås öka med 35 procent.

Slutsats

Guldgruvorna har under 2024 inte bara gynnats av stigande guldpriser, utan även av operativa framgångar och effektiv kostnadshantering. Kombinationen av dessa faktorer har gjort att deras aktiekurser ökat mer än det underliggande guldpriset, vilket lockar investerare i en tid av ekonomisk osäkerhet.

PÄR STÅHL

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -