Fondekonomen: "Högsta siffran hittills"

Fonder Svenskarna fondsparar som aldrig förr trots de något bistra ekonomiska tiderna. Det visar siffror från Fondbolagens förening där Rebecca Jansson just tillträtt som ny fondekonom.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

”Det har varit nysparande i fonder hela året, från januari till juni. Det har lett till att vi uppnått rekordnivåer på drygt 100 miljarder kronor. Det är det högst uppmätta nysparandet i fonder hittills”, säger Rebecka Jansson.

Rebecca Jansson

”Det har också lett till att den totala fondförmögenheten är på rekordnivåer. Den har stigit till 7 900 miljarder kronor.”

Vilka fonder köper spararna mest?

”Det vi kan se är att merparten av pengarna hamnar i aktiefonder, i synnerhet globalfonder.”

”När det kommer till räntefonder så har vi sett inflöden i långa räntefonder, och även där söker man risk då hälften av pengarna gått till företagsobligationsfonder.”

”När det kommer till blandfonder är det nettouttag i år.”

Du är ny på jobbet som fondekonom på Fondbolagens förening. Vad ska du göra?

”Jag ska sprida kunskap om fonder och fondsparande. Jag kommer också göra analyser av fondmarknaden och dela till intressenter, såsom till exempel fondsparare och våra medlemmar, alltså fondbolagen.”

Hur ser din bakgrund ut?

”De senaste åren har jag jobbat som biträdande ränteförvaltare och med kommunikation på Handelsbanken. I grunden är jag civilingenjör med inriktning industriell ekonomi. Jag har också föreläst om privatekonomi och fondsparande.”

Vad är din investeringsfilosofi?

”Den är ganska tråkig. Jag gillar att spara långsiktigt, men jag tar lite högre risk i vissa fonder. Jag sprider risken genom att investera i flera olika marknader och branscher. Jag minskar också risken genom att spara kontinuerligt varje månad.”

"Jag tycker det är bra att ha en bred indexfond som bas och spetsa med aktivt förvaltade branschfonder eller fonder som investerar i en nischad marknad."

Varför ska man ha aktiefonder i stället för en väldiversifierad aktieportfölj?

”Man får en ännu bättre riskspridning, eftersom en aktiefond måste ha minst 16 olika aktier, men de har ofta betydligt fler än så, ibland flera hundra.”

”Det andra som är bra är att fonder passar alla, eftersom en förvaltare gör jobbet åt en. Det är enkelt att fondspara och dessutom kan man komma åt marknader som är svårtillgängliga, till exempel tillväxtmarknader. Man kan också få exponering mot enskilda branscher som till exempel hälsovård, utan att man måste investera så mycket pengar.”

Vad är dina bästa fondspartips?

”Det är att utvärdera sparandet en till två gånger om året. Jag brukar kolla om det är någon fond jag vill byta ut och om jag ska ersätta den med någon fond som presterat bättre inom samma kategori.”

”Annars är mitt bästa tips att månadsspara direkt efter lön, så att det faktiskt blir av och att ett kontinuerligt sparande inte behöver vara så stort, eftersom även små belopp ger stora summor över tid.”

Ellinor Beckett

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -