H&M upprepar marginalmål, resultat något under förväntan

Kvartalsrapport En bruttomarginal över förväntan, men resultat och försäljning under analytikernas prognoser, det visar senaste kvartalsrapporten från Hennes & Mauritz.

Klädbolaget H&M-gruppen redovisar ett rörelseresultat på 7.098 miljoner kronor för det andra kvartalet (mars-maj) i det brutna räkenskapsåret 2023/2024.

Analytiker hade i genomsnitt väntat sig ett rörelseresultat på 7.273 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning av 23 estimat.

Justerat för engångskostnader kopplade till kostnads- och effektivitetsprogrammet om 199 miljoner kronor (-70) uppgick rörelseresultatet i kvartalet till 7.297 miljoner kronor (4.671), vilket motsvarar en rörelsemarginal om 12,2 procent (8,1).

Bruttomarginalen blev 56,3 procent, jämfört med förväntade 56,1 procent.

Försäljningen under kvartalet uppgick till 59.605 miljoner kronor jämfört med väntade 59.351 miljoner. Försäljningsförändringen i lokala valutor blev +3 procent i kvartalet. Här hade analytikerna räknat med en ökning på 2,5 procent.

H&M-gruppens bruttomarginal uppgick till 56,3 procent för det andra kvartalet (mars-maj) i det brutna räkenskapsåret 2023/2024.

Genomsnittet av 22 analytikers estimat låg på 56,1 procent, enligt Infront.

Bruttomarginalen för motsvarande period i fjol uppgick till 52,7 procent.

Kostnaderna för prisnedsättningarna i relation till omsättningen var under det andra kvartalet 2024 i nivå med motsvarande kvartal föregående år.

För de varor som säljs under det tredje kvartalet 2024 bedöms den sammantagna effekten av de externa faktorerna bli negativ i jämförelse med föregående år, skriver H&M.

H&M-gruppens mål att uppnå en rörelsemarginal om 10 procent helåret 2024 kvarstår.

Det skriver vd Daniel Ervér i delårsrapporten.

"Med kraftigt ökad vinst fyra kvartal i rad är vi på god väg mot att nå vårt långsiktiga mål att lönsamheten ska överstiga 10 procent över tid. Vårt mål att uppnå en rörelsemarginal om 10 procent helåret 2024 kvarstår", skriver vd:n och tillägger:

"Förutsättningarna för att nå denna nivå i år har dock blivit mer utmanande då externa faktorer som påverkar våra inköpskostnader och försäljningsintäkter, bland annat material och valuta, bedöms ge en mer negativ påverkan än vad vi förväntat oss under det andra halvåret. Den viktigaste förutsättningen för att nå vårt mål är att försäljningstillväxten stärks ytterligare under andra halvåret jämfört med ökningen i andra kvartalet".

H&M-gruppen siktar fortfarande på att minska antalet butiker med cirka 60 netto under räkenskapsåret 2023/2024 som sträcker sig till och med november.

Det framgår av delårsrapporten.

Under 2023/2024 planeras antalet stängningar uppgå till cirka 160 butiker och antalet nyöppningar väntas bli cirka 100 stycken.

H&M-gruppens varulager uppgick vid utgången av det andra kvartalet (utgången av maj) till 38,5 miljarder kronor, en minskning med 1 procent jämfört med motsvarande tidpunkt föregående år. Valutajusterat ökade varulagret med 2 procent.

Varulagret utgjorde 16,3 procent (16,7) av omsättningen. Vid utgången av det första kvartalet var den siffran 16,0 procent.

Sammansättningen av varulagret bedöms som god, enligt bolaget.

"Investeringarna i varuförsörjningskedjan och integreringen av försäljningskanalerna fortsätter. Med ökad andel inköp på närmarknader, en effektivare och mer flexibel varuförsörjningskedja, och mer inköp i säsong, finns det goda möjligheter för fortsatt förbättrad varulagersituation. Bolaget fortsätter att planera för förlängda transporttider kopplat till situationen i Röda havet", skriver H&M.

Det skriver H&M i sin delårsrapport.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -