”Vi underskattar fortfarande Indien”

Demografi PARIS. Indien kommer att bli världens största konsumentmarknad, kvinnor kommer att äga en allt större del av världens tillgångar, och vi kommer att behöva arbeta mycket längre. Det säger demografiexperten professor Mauro Guillén från Wharton School vid University of Pennsylvania på Amundi World Investment Forum.

”Befolkningen på alla mogna marknader får en allt högre genomsnittsålder. I Asien ser det bättre ut med undantag av Kina. Sedan har vi marknader i Asien som till exempel i Indien där befolkningen är väldigt ung”, säger Mauro Guillén.

Guillén tror att Asien kommer att hamna ännu mer i fokus under det kommande decenniet.

”Allt sammantaget gör att vi kommer att få se ett ekonomiskt skifte i världen mot Asien under de kommande åren. Konsumtion drivs främst av unga människor. Det är oftast de som behöver köpa ny utrustning till hemmen. Det betyder att ju yngre befolkningen är desto större blir konsumentmarknaden. Därför kommer Indien att segla upp som världens största konsumentmarknad.”

”När jag pratar med människor i Kina blir de förvånade när jag säger detta. De säger att Kina kommer att vara nummer ett på allting. Men det stämmer inte. Vi underskattar hur mycket den indiska ekonomin kommer att fortsätta växa.”

En annan stark trend globalt är att kvinnors förmögenheter ökar allt snabbare.
”Innan vi vet ordet av så kommer hälften av världens tillgångar att tillhöra kvinnor och det kommer att göra stor skillnad.”

Världens tillgångar ägs också av allt äldre personer.
”Runt 80 procent av världens samlade tillgångar ägs av människor som är äldre än 60 år gamla.”

Att vi blir allt äldre i västvärlden innebär utmaningar för pensionssystemen. Det gäller inte minst i Frankrike. Enligt Mauro Guillén finns det egentligen bara två sätt att hålla uppe systemen.

”Ett är att uppmuntra människor att arbeta längre. Här i Frankrike är genomsnittsåldern för pensionering 61 år. Det är en av de lägsta pensionsåldrarna i världen. Det är inte alls hållbart samtidigt som vi lever allt längre. Det är dessutom inte hela sanningen. Samtidigt som vi lever allt längre, lever vi också allt hälsosammare. Det finns alltså inga hälsoskäl till varför människor inte skulle kunna arbeta längre. Vi behöver skapa mer incitament för att få människor att arbeta längre.” 

”Det andra sättet är att lösa problemet genom migration. Denna metod är dock inte lika lätt att använda som tidigare, med tanke på den nuvarande politiska situationen.” 

Många ser AI-tekniken som en stor risk. Frågan är om inte demografin på de mogna marknaderna också utgör en betydande risk.

”Ja, det är en risk, men det är samtidigt en risk som kan berräknas. Jag säger inte att vi kan räkna på hur befolkningen kommer att se ut om 50 år, men vi kan göra ganska exakta uträkningar på fem till tio års sikt. Framtidens konsumenter och arbetare har redan fötts. Vi vet alltså hur många de är redan och vi vet ungefär hur många som kommer att dö”, säger Mauro Guillén.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -