H&M fortsätter ned på positiv börs

Börsen idag Stockholmsbörsen öppnade uppåt under en fredagsmorgon som präglats av efterspel till presidentvalsdebatt i USA och väntan på Federal Reserves favoritsiffra för inflationen. H&M-aktien fortsatte ned.

Ungefär 30 minuter in i handelsdagen hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 handlats upp med 0,4 procent till nivån 2.568, med aktier för 1,2 miljarder kronor omsatta. I Frankfurt handlades tyska motsvarigheten DAX upp med 0,3 procent medan franska CAC40 i stället var ned med 0,4 procent.

Starkast i OMXS30 gick fastighetsbolaget SBB, som steg 1,9 procent. Ericsson steg 1,2 procent när aktien tog rygg på telekomsektorkollegan Nokia, som klättrade drygt 4 procent efter en förvärvsnyhet. Lastbilstillverkaren Volvo gick också starkt med en uppgång på 1,1 procent.

I bottenskiktet hittades ånyo torsdagens slagpåse, klädkedjan H&M. Delårsrapporten blev en flopp som sänkte aktien med 13 procent, och på fredagsmorgonen summerades en triss i riktkurssänkningar från storbankerna UBS, Goldman Sachs och Barclays. Aktien fortsatte 0,5 procent ned.

Fordonssäkerhetsbolaget Autoliv och vitvarubolaget Elextrolux var ett par andra bolag hittades på minus.

I bredare index steg Truecaller, som erbjuder en plattform för att verifiera kontakter och blockera oönskade samtal och meddelanden, 7 procent efter en riktkurshöjning från Carnegie till 71 kronor från 69 kronor. Aktien steg till 37:12 kronor.

En annan vinnare var det finländska telekombolaget Nokia, som gett besked om ett storförvärv. Amerikanska Infinera, verksamt inom optiska nätverkslösningar och optiska halvledare, köps upp i en affär som värderar Infinera till 2,3 miljarder dollar, motsvarande en premie på 18 procent.

Förvärvet förväntas påverka Nokias jämförbara rörelseresultat och vinst per aktie under det första året och leverera en positiv effekt på över 10 procent på den jämförbara vinsten per aktie under 2027. Aktien steg knappt 5 procent.

Teleoperatören Millicoms aktie var i sin tur upp med runt 4 procent. Styrelsen har avfärdat det förväntade kommande budet från storägaren Atlas. Budet om 24 dollar per aktie skulle "avsevärt undervärdera" Millicom i ljuset av bolagets förväntade finansiella utveckling. Atlas äger drygt 29 procent av Milicom, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Gruvbolaget Lundin Mining var upp drygt 1 procent. Under morgonen har det rapporterats att Lundin överväger sälja av tillgångar inom zink, enligt Bloomberg News källor. Zinkgruvan utanför Askersund och den portugisiska gruvan Neves-Corvo hänger löst när investeringar i stället ska riktas mot koppargruvor i Chile och Argentina, enligt nyhetsbyråns uppgifter. Koppartillgångar har blivit alltmer eftertraktade i takt med att efterfrågan på grön energi.

Försvarsbolaget Saabs aktie var upp med 3 procent under hög omsättning.

Morgonens övriga nyhetsflöde har präglats av analyser om nattens presidentvalsdebatt mellan president Joe Biden och utmanaren Donald Trump. Bedömare tycks eniga om att Joe Biden gav ett skraltigt intryck och inte alls övertygade, enligt de flesta kommentarerna, och mätningar visar en fallande sannolikhet för den sittande presidenten som slutvinnare. Dollarn har stärkts under morgonen.

Vad avser makroagendan väntar under fredagseftermiddagen, klockan 14.30, den viktiga PCE-statistiken. Denna brukar kallas "Federal Reserves favoritmått" för att bedöma inflationsutvecklingen, och avläsningen styr således investerarhumöret.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -